Újraindult az Értsünk szót a Marosvásárhelyi Rádióban

2024. április 24. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Közel öt hónapos szünet után újraindult az „Értsünk szót” műsor a Marosvásárhelyi Rádióban, a rádiótársaság vezetőségének döntése következtében. A kérés arra irányult, hogy – a jóváhagyott műsorrácsnak megfelelően – saját tartalommal jelentkezzék abban az idősávban a Marosvásárhelyi Rádió, mert amióta felfüggesztették az „Értsünk szót” gyártását, zenével töltötték ki a műsoridőt. A produkció akkor állt le, amikor Szász Attila főszerkesztő megvonta Parászka Borókától, a műsor szerkesztőjétől a mikrofonjogot, és kivizsgálást kezdeményezett ellene.

Az ügy három évvel korábban kezdődött: Parászka Boróka feljelentette Kiss Dénest fizikai bántalmazás miatt, de az ügyészség nem talált elegendő bizonyítékot a vádak alátámasztására, és több mint két évvel az incidens után lezárta az ügyet. Ezt követően a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztője, Szász Attila, fegyelmi eljárást kezdeményezett Parászka Boróka ellen, miután az újságíró elutasította a felmondást, amire felkérte a szerkesztőség vezetője. A fegyelmi bizottság azt vizsgálja, hogy az ügy nyilvánossága hogyan érintette a rádió imázsát és a szerkesztőség munkáját. A főszerkesztő hozzátette, hogy az ügy lezárása fontos, mivel azt a rádió hitelességét és közösségi értékét érintő kérdésnek tekintik.

Szász Attila a Transtelexnek elmondta, annak ellenére, hogy az eljárás nem ért véget, a közrádió bukaresti vezetősége úgy értékelte, az „Értsünk szót” hosszas szüneteltetése műsorrács-módosításnak minősül, amit a belső szabályzat értelmében csak igazgatótanácsi jóváhagyással lehet megtenni. Mivel a szerkesztőség vezetője nem kezdeményezett műsorrács-módosítást, felszólították a Marosvásárhelyi Rádiót, hogy indítsa újra a műsort. Szász Attila tájékoztatta a szerkesztőséget az eddigi fejleményekről, és azt is fölvetette lehetséges megoldásként, hogy valaki más vállalja a műsor szerkesztését, de erre senki nem volt hajlandó a szerkesztőség tagjai közül, így Parászka Boróka maradt a műsorvezető.

Az ügyészségi döntést követően mindkét fél reagált a közösségi médiában, továbbra is fenntartva álláspontját. Parászka azt állította, hogy bántalmazás áldozata volt, míg Kiss Dénes szerint az ellene felhozott vádak alaptalanok.

Kiss Dénes újságíró, akit Parászka zaklatással vádolt, jogi lépéseket tett, miután az ügyészség a bizonyítékok hiánya miatt ejtette az ellene felhozott vádakat. Az ügyet követően erkölcsi kártérítést kérve rágalmazási pert kezdeményezett.

A közrádión belüli fegyelmi vizsgálat folytatódik, ebben a rádió imázsára gyakorolt lehetséges negatív hatásokat vizsgálják, továbbá, a szerkesztőségen belüli konfliktusok és a kollégákkal való interakciók is vizsgálat tárgyát képezik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!