ROHU program: 4 romániai és 4 magyarországi megye interregionális programjának újabb fejezetét fogadta el a román kormány

2024. április 12. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány csütörtökön jóváhagyta az Interreg VI-A Románia-Magyarország 2021-2027 program gyakorlatba ültetéséről szóló memorandumot. A ROHU program 3 Európai Uniós prioritáshoz járul hozzá, egy zöldebb és szociálisabb Európa kialakításához, amely a kapacitásépítésen és az egyének közötti kezdeményezéseken keresztül jobb együttműködési kormányzásra törekszik. A program részleteiről itt lehet tájékozódni.

A kormány közleménye szerint, amelyet az Agerpres ismertet, a memorandum kijelöli a program irányításában részt vevő intézményeket és azok feladatait, valamint rendelkezik az ellenőrzési rendszerről és a pénzügyi folyamatokról.

A dokumentum szerint az Irányító Hatóság a román Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium (MDLPA), a Nemzeti Hatóság a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Közös Titkárság pedig a Nagyváradi Regionális Iroda a Határmenti Együttműködésért (BRECO) keretében működik. A Közös Titkárság tájékoztatja a potenciális kedvezményezetteket a program által kínált finanszírozási lehetőségekről, és támogatást nyújt a finanszírozott projektek végrehajtásához.

Az Interreg VI-A Románia-Magyarország programot az Európai Bizottság 2022. december 16-án hagyta jóvá. Négy romániai megye (Szatmár, Bihar, Arad és Temes) és négy magyarországi (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Bekes és Csongrád-Csanád) megye együttműködésére terjed ki. A program költségvetésének 80 százaléka az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), 20 százaléka pedig nemzeti társfinanszírozásból származik.

A Program teljes költségvetése pedig 175 940 025 euró, amelyből 140 752 020 az ERFA hozzájárulásából származik, és támogatja a környezetvédelemre és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, a megújuló energiára, az egészségügyre, az idegenforgalomra és a kultúrára irányuló projekteket, valamint az irányítás fejlesztését célzó projekteket. A tervezett projektek a Program teljes területére hatással lesznek, amely 8 megyét foglal magába.

A végleges dokumentum egy nyilvános konzultáción alapuló transzparens együttműködési folyamat eredménye, amelybe műhelymunkák, felmérések és egyéb konzultációk révén vonták be az érintett terület releváns szereplőit, például központi és helyi közintézményeket és közigazgatási szerveket, egyetemeket, civil szervezeteket és a lakosságot egyaránt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!