Civil szervezetek: A rendőrség már nem szolgáltat adatokat a nők elleni erőszakról és a családon belüli erőszakról

2024. március 13. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

33 civil szervezet a belügyminiszternek címzett nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy a román rendőrség főfelügyelősége idén először megtagadta, hogy statisztikai adatokat szolgáltasson a nők elleni és a nemi alapú erőszakról, írja a G4Media.

A FILIA Központ meghallgatást kér a minisztertől a kérdés megvitatása érdekében.

A civil szervezetek azt szeretnék elérni a belügyminiszternél, hogy a hatóság nagyobb átláthatóságot biztosítson a nők elleni és a nemi alapú erőszakra vonatkozó statisztikai adatok tekintetében, összhangban az Isztambuli Egyezménnyel és a GREVIO csoport Romániára vonatkozó ajánlásaival.

A nyílt levélben azt írták, a FILIA Központ képviselőin keresztül az elmúlt 14 évben a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 544/2001. sz. törvény alapján statisztikai adatokat kért a Román Rendőrség Főfelügyelőségétől a nők elleni és a nemi alapú erőszakról. Ezek az adatok bekerültek olyan kutatási és ellenőrzési jelentésekbe, amelyek a nők biztonságát szolgáló közpolitikák és törvénytervezetek alapjául szolgáltak, valamint olyan nemzetközi szervezeteknek, mint az ENSZ és az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletvégrehajtási osztálya számára nyújtott hozzájárulások alapjául szolgáltak.

Ebben az évben megtagadták tőlünk a nők elleni erőszak statisztikai helyzetének közlését az egyes megyékre vonatkozóan, az IGPR Információs és Közkapcsolati Központja azt állította, hogy "az információ nem szerepel az igazgatóság szintjén rendelkezésre álló statisztikai adatok között, és nincs lehetőség a kinyerésére.

írták. Ez a válasz azonban szerintük ellentmond a Román Rendőrség Főfelügyelősége (IGPR) által a korábbi években az egyes megyékre vonatkozóan szolgáltatott adatoknak a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekről, az áldozatokról, az elkövetőkről, az áldozat és az elkövető közötti kapcsolatról és a védelmi határozatokról.

“Ennek az elutasításnak az alapján elgondolkodunk azon, hogy az IGPR már nem tudja, hogy valójában milyen a nők elleni erőszak helyzete az egyes megyékben, vagy rendelkezik ezekkel az adatokkal, de nem kívánja közölni azokat. (…) Úgy véljük, hogy közérdekű, hogy az állampolgárok mind országos szinten, mind megyénként ismerjék a nők elleni erőszak eseteiben történő rendőri beavatkozással kapcsolatos helyzetet. Ezek az adatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy azonosítani lehessen, milyen kihívásokkal szembesülnek az áldozatok a családon belüli és szexuális erőszak bűncselekményeinek bejelentése során. Az is lényeges, hogy megértsük az egyes megyékben a családon belüli erőszak felnőtt áldozatai számára nyújtott, helyileg finanszírozott szolgáltatások és a rendőrségen bejelentett panaszok száma közötti dinamikát” – részletezték az adatok kikérésének okait a civil szervezetek, aggasztónak tartva a jogérvényesítés indokolatlan megtagadását.

Aláíró szervezetek:

1. Centrul FILIA
2. Asociația Centrul pentru Inovare Publică
3. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
4. Asociația CIVICA
5. FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
6. ActiveWatch
7. Asociația SEXUL vs BARZA
8. Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE
9. Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.)
10. Societatea de Analize Feministe AnA
11. Asociaţia Front
12. Asociaţia E-Romnja (The Association for Promoting Roma Women’s Rights)
13. Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO)
14. Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP)
15. Asociația Plural
16. Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS)
17. Asociația Iele-Sânziene
18. Asociația Moașelor Independente
19. Asociația A.R.T. Fusion
20. Asociația GRADO
21. Asociația Transcena
22. Fundația Sensiblu
23. Asociația Femeilor împotriva Violenței – Artemis
24. Asociația ANAIS
25. Centrul de Mediere și Securitate Comunitară – CMSC
26. Asociația Pas Alternativ
27. Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii
28. Asociația V.I.S. Constanța
29. Asociția SPICC
30. Asociația Femeilor Universitare
31. Asociația Business Professional Women – România
32. Asociația Psihosfera
33. Asociația Szentkereszty Stephanie Egyesület

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!