Könyvtári hőmérsékletből botrány: a nemzeti könyvtár igazgatójának lemondását követelik

2024. március 6. – 10:02

Könyvtári hőmérsékletből botrány: a nemzeti könyvtár igazgatójának lemondását követelik
Az épület 2011-ben, közvetlenül a munkálatok befejezése előtt – Fotó: Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

„Normális-e, hogy egy olyan közintézmény vezetője, aki megfenyegetett egy újságírót, veszélyeztette oknyomozását, és pozícióját arra használta fel, hogy személyes adatai között kutakodjon, hivatalában maradjon?” – tette fel a kérdést a Deutsche Welle újságírója, Sabina Fati.

Raluca Turcan kulturális és vallásügyi miniszter – miután Emilia Șercan újságíró hozzá fordult – azt vizsgálja, hogy Adrian Cioroianu, a Nemzeti Liberális Párt tagja, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának oktatója, akit politikai döntéssel neveztek ki a nemzeti könyvtár élére, megszegte-e a törvényt, amikor megfenyegette Emilia Șercan újságírót, és felfedte, milyen dokumentumokat kérelmezett kutatásaihoz – írják.

Emilia Șercan oknyomozó újságíró, aki magas rangú román politikusok doktori disszertációit vizsgálja plágiumért kutatva. Többek között Gabriel Oprea korábbi belügyminiszter és Nicolae Ciucă szenátuselnök disszertációinak leleplezéséről ismert. Șercannal a román politikusok és magas rangú tisztviselők között elharapózott plágiumjelenségről a Transtelex is készített interjút.

Az oknyomozó újságíró elmondta, büntetőjogi feljelentést fog tenni Cioroianu ellen nem közlésre szánt információk nyilvánosságra hozatala miatt, valamint egy másik panaszt az ANSPDCP-nél (a személyes adatok feldolgozásának nemzeti felügyeleti hatóságánál – megj.).

Mi történt pontosan?

„Ma elmentem a nemzeti könyvtárba [...], és megdöbbentett a hideg, amit annak a néhány olvasónak kell elviselnie, aki (még) odamerészkedik. A földszinti nyitott olvasóteremben, ahol főleg diákok szoktak tanulni vagy különböző projekteken dolgozni, 16,6 fok volt” – osztotta meg tapasztalatát Emilia Șercan a Facebook-oldalán.

Beszámolt, a hideg miatt csupán egy, az épület nyugati oldalán található olvasóterem van nyitva, az irodalmi termet bezárták, hiszen ott a hőmérséklet nem emelkedik 13,5-14 fok fölé. Hozzátette, a bukaresti kinti hőmérséklet azon a napon 18 fok volt. Képeket is csatolt, amelyeken vastagon öltözött embereket láthatunk. Șercan azt is megfogalmazta, beszélt az alkalmazottakkal, akik elmondták neki, hogy főnöküket inkább a Digi24-en látják, mint az általa vezetett intézményben. Kifogásolta, hogy a „művelt Romániában” az „uralkodónak”, azaz a második mandátuma végéhez közeledő Iohannisnak több mint 7 millió euróért építenek két edzőtermes házat, „de a nemzeti könyvtár épületének fűtésére nem talál pénzt az állam”.

Adrian Cioroianu könyvtárigazgató ugyancsak Facebookon reagált: azt írta, Șercan hazugságokat terjeszt mind a nemzeti könyvtárról, mind róla. Gyávának nevezte az újságírót, emellett személyes vitát javasolt, amelyben „majd meglátjuk, kinek a maszkja esik le először”. A liberális párt támogatásával kinevezett, nemrég még aktívan politizáló történész többek között kijelentette, nem fél Șercantól, és nyilvánosságra fogja hozni a „követeléseket”, amelyekkel az újságíró „zaklatja” a könyvtár alkalmazottait, mert „megérdemli”. Azt állította, Șercan hazudott, amikor összekötötte a könyvtári hőmérsékletet az ő hivatali idejével, mivel „az épületben a 2012-es nyitás óta vannak problémák”, ő viszont „mindössze” két éve van a könyvtár élén.

„Șercan asszony, ezt barátságosan mondom önnek, hogy ne állítsa azt, hogy valaki fenyegeti: nem fogja tudni a végtelenségig elkerülni a velem való közvetlen, nyilvános találkozást, ahol mindenki kiteríti a kártyáit, a jelenét és a múltját. Addig is dobálhat köveket, amennyit csak akar, de ne felejtse el, hogy én hiszek az ötletek bumeránghatásában!” – zárta a bejegyzést.

A facebookos szóváltás során Cioroianu elárulta, az újságíró jelenleg Mircea Geoană – a NATO főtitkárhelyettese és potenciális elnökjelölt – disszertációját vizsgálja: „Kedves valós és virtuális barátaim, Emilia Șercan újabb plágiumokat keres, Mircea Geoanănál, és mellékesen a nemzeti könyvtár szabad termeiben is felméri a hőmérsékletet…” – írta újabb bejegyzésében.

„Adrian Cioroianu ahelyett, hogy a költségvetésről vagy az épület valós problémáiról beszélt volna, [...] burkoltan megfenyegette őt” – véleményezte az incidenst a Deutsche Welle, ezzel utalva a politikus egyik kijelentésére: „Ami engem illet, azt piszkálhat, akit akar, de a nemzeti könyvtárat ne keverje bele.

Ha megteszi, megkapja” – áll a bejegyzésben

A portál több, Cioroianu által elkövetett jogsértést sorakoztat: hivatali ellátása folytán megszerzett titkos vagy nem nyilvános információt közölt jogellenesen, úgy, hogy ezzel egy személy érdekeit vagy tevékenységét érintette; személyes adatokat közölt felhasználva azokat arra, hogy sarokba szorítsa az újságírót, és bosszút álljon; megsértette a könyvtár saját szabályzatát, amelyben az intézmény megígéri, hogy titokban tartja az olvasókról és kutatásaikról szóló információkat.

A következmények

A könyvtárigazgató megnyilvánulása után több civil szervezet is lemondásra szólította fel. Habár a könyvtár a kulturális tárca alárendeltségébe tartozik, Raluca Turcan miniszter a maga részéről úgy tűnik, hogy a párt utasításaira vár Cioroianuval kapcsolatban, mintha félne kimondani, hogy a könyvtár igazgatója törvényt sértett – írja Sabina Fati a Deutsche Wellén megjelent cikkében.

Iulian Bulai, a képviselőház kulturális bizottságának elnöke bejelentette, meghívta Adrian Cioroianut és Raluca Turcant egy, az üggyel kapcsolatos megbeszélésre – közölte a Hotnews az elnök Facebook-bejegyzése alapján. Bulai szerint az olvasók személyes adatainak „bunkósbotként és politikai eszközként” való felhasználásáról van szó. Utóiratként hozzáfűzte, legutóbb, amikor meghívta Cioroianut a bizottságba, akkor is „rosszul nevelt földbirtokosként” viselkedett.

Turcan a Hotnewsnak elmondta, ebben az esetben két nézőpont van, a jogszerűség és a méltányosság. Törvényesség szempontjából megvizsgálja, hol történt szabálysértés, tisztességesség szempontjából viszont úgy gondolja, nem nyilvánosan kellett volna ezt tennie Cioroianunak.

A portál négy, a könyvtárigazgatót kritizáló civil szervezetet sorol: az ActiveWatch, a CJI, az ApTI és a CeRe kéri az intézményvezető lemondását.

Télen iglu, nyáron szauna – átadása óta akadozik az épület hőmérsékletének szabályozása

A nemzeti könyvtárban uralkodó téli hideg nem először téma a román sajtóban. Maga az igazgató is kendőzetlenül beszélt erről többször, de már az előtte funkcióban lévő intézményvezetőknek sem sikerült megbirkózniuk a feladattal. A könyvtár dolgozói többször is kérték a kulturális minisztériumot, hogy oldja meg a könyvtár fűtésének problémáját, a helyzet azonban nem sokat változott az évek során: Románia legnagyobb könyvtárának olvasótermei, személyzeti irodái és könyvraktárai még mindig jéghidegek.

A magyarázat egy hibás technikai tervezés és kivitelezés, amelyet a kulturális minisztériumnak – bár tud róla a kezdetek óta – mindeddig nem sikerült megoldania. A nemzeti könyvtár a bukaresti távfűtési rendszerbe van bekapcsolva egy olyan hőközponton keresztül, amely a kulturális minisztériumot is kiszolgálja, ugyanis annak a könyvtárral közös épületben van a székhelye. A könyvtár képviselői szerint így a minisztérium többszörösen felelős a közös fűtési rendszer megfelelő működéséért.

A könyvtár épülete 2007-ben, mielőtt nekifogtak volna a befejezésének – Fotó: Wikipédia
A könyvtár épülete 2007-ben, mielőtt nekifogtak volna a befejezésének – Fotó: Wikipédia

A tárca azonban hosszú évek óta nem tudott elkülöníteni a költségvetéséből elegendő pénzt ahhoz, hogy újraterveztesse vagy megjavíttassa a fűtést. Azt már hat évvel ezelőtt megírta a sajtó, hogy még ezzel a minimális fűtéssel is a téli hónapokban a teljes épületnek a fagyáspont fölé melegítése horribilis összegbe kerül. 2018-ban 400 000 lejt (kb. 85 000 eurót) fizettek érte, amelyből a két intézmény közötti költségmegosztási jegyzőkönyv szerint a nemzeti könyvtárra eső rész körülbelül 280 000 lej (kb. 60 000 euró) volt. A számlák kifizetéséhez szükséges összegen kívül sosem jutott pénz a javításokra és a fogyóeszközök pótlására, ergo évről évre megismétlődik a jelenség. Télen vacognak az alkalmazottak és az olvasók, nyáron pedig csak az merészkedik be az épületbe, aki jól bírja az extrém hőséget.

A jelenlegi épület, amelyben 2012 óta működik a nemzeti könyvtár, a harmadik legnagyobb Romániában, beépített területe több mint 15 ezer négyzetméter, ami körülbelül harmada a Nép Házának. Építése 1986-ban kezdődött, de 1989 után a monumentális ambíciókkal elkezdett épület, amely a Szocializmus körútjának egyik központi eleme lett volna, hosszú időn keresztül romhalmazként csúfította a főváros központját. Több évi adminisztratív káosz után egy nagyszabású, 100 millió eurót meghaladó beruházással 2011-ben készült el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!