Politológus a koalíció választási stratégiájáról: A PNL-nek már nincs veszítenivalója

2024. február 23. – 17:15

Politológus a koalíció választási stratégiájáról: A PNL-nek már nincs veszítenivalója
Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă, a PSD és a PNL közös sajtótájékoztatóján, 2024. február 21-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Égbekiáltó következetlenségnek tűnhet, hogy a Nemzeti Liberális Párt a múlt év végén bejelentett döntésével szembe menve közös listát állít a Szociáldemokrata Párttal az EP-választásokra, de a liberálisok korábban annyi csalódást okoztak a szavazóiknak, hogy már nincs veszítenivalójuk – jelentette ki a Transtelexnek adott interjúban George Jiglău. A politológus szerint a szerda este ismertetett választási stratégiával a koalíció bebetonozza a hatalmát, és megágyaz Marcel Ciolacu elnökválasztási győzelmének.

Már három hete úgy tűnt, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) megállapodtak a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonásáról és a koalíció választási stratégiájáról. Utána viszont a tárgyalások elakadtak, politikai források szerint azért, mert a közös államfőjelölt kérdésében nem tudtak megegyezni. Mi mozdította ki a tárgyalásokat a holtpontról?

A múlt heti politikusi nyilatkozatokból már kiderült, hogy a koalíciós partnerek letettek a tárgyalásokat elakasztó legfontosabb nézetkülönbség – a közös államfőjelölt kérdése – feloldásáról, és ez lehetővé tette, hogy túllendüljenek a holtponton. Az államelnöki tisztség azért kemény dió az alkudozásokban, mert olyan poszt, amit nem lehet egymás között elosztani.

Az európai parlamenti vagy a parlamenti helyekről lehet egyezkedni, sőt a polgármesteri tisztségekről is, de a Cotroceni-palotában csak egy kiadó hely van. Így született az a kompromisszum, hogy a helyhatósági és az EP-választásokat összevonják, közös EP-jelöltlistát állít a két kormánypárt, és előre hozzák az államelnök-választást. Minden más kérdés megvitatását későbbre, az EP-választások utánra halasztottak.

A szerda este bejelentett döntéseket már két héttel ezelőtt meg lehetett volna hozni. Mi győzte meg a feleket arról, hogy halasszák későbbre a problémásabb kérdések megvitatását?

Ebben az államfőnek is lehetett szerepe. Volt időközben egy hármas találkozó, vagy talán több is, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă és Klaus Iohannis között. Ezen a szinten születtek meg a legfontosabb döntések, amelyeket aztán a pártelnökök elfogadtattak a pártjaikkal. Egyébként mindig is ez volt a döntési mechanizmus a koalícióban.

A PNL-ben pedig Klaus Iohannis szava az iránymutató, különösen, amióta Nicolae Ciucă vezeti a pártot, hiszen az államfő vitte be a politikába a volt vezérkari főnököt. A kompromisszum felé tolták ugyanakkor a feleket a kormánypártok közös érdekei, hiszen a választások összevonása a PNL-nek és a PSD-nek egyaránt kedvez.

Az idő pedig sürgette őket, az erről szóló döntést pedig már nem lehetett halasztani. Egyrészt azért, mert kifutottak volna a választások megszervezésével kapcsolatos törvényes határidőkből, másrészt azért, mert a közvéleménynek kezdett elege lenni a kulisszák mögött hatalmi játszmákból.

Milyen politikai számítások húzódnak meg a közös EP-listáról szóló megállapodás mögött?

Ezt a megállapodást maga Nicolae Ciucă is „taktikai döntésnek” nevezte a szerda esti sajtótájékoztatón. A hátterét nem részletezte, csak azt mondta, hogy az ország stabilitását és biztonságát a „kicsinyes egyéni büszkeségek” elé helyezve lép választási szövetségre a PSD-vel. De e mögött nyilván politikai számítások állnak. Ezek abból indulnak ki, hogy a PNL esetében a szavazatoknak legalább a 20, a PSD esetében pedig legalább a 30 százaléka az elfogadható eredmény az EP-választásokon.

Az elfogadható eredmény alatt azt a szavazatarányt értem, aminek az elérése mindkét pártelnököt megerősíti a pozíciójában. Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu hatalmát veszélyeztetné egy esetleges választási kudarc, arról nem is beszélve, hogy szertefoszlanának az államelnöki aspirációik is. A liberálisok esetében ráadásul az is fontos, hogy a második legnagyobb támogatottságú párt maradjanak június 9-én is, de a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ott liheg a tarkójukban, és a harmadik helyre szoríthatja vissza őket.

A közös listával a két pártelnök már nincs különösebb veszélyben, mert egy gyengébb választási eredményt egyikükön sem lehet külön számonkérni, a felelősségük feloldódik. Ráadásul június 9-e után együtt kiállhatnak a közvélemény elé azzal, hogy „lám az EP-választásokat megnyertük, ez a koalíció biztosítja az ország stabilitását”. Utána pedig újra asztalhoz ülhetnek megbeszélni, hogy mi legyen a parlamenti és az államelnök-választásokon.

A PNL néhány hónapja még arról döntött, hogy az idei választásokon nem szövetkeznek a PSD-vel, mindegyiken önálló jelöltekkel indulnak. Ez nem egy égbekiáltó következetlenség?

De mikor voltak utoljára a liberálisok következetesek? Emlékezzünk vissza: korábbi elnökük, Florin Cîțu az asztalt csapkodva jelentette ki, hogy a PNL soha nem szövetkezne a PSD-vel. Rá néhány hónapra a két párt koalícióra lépett. A PNL voltaképpen már jó néhány éve keresi az identitását, nagyjából amióta egyesült a Traian Băsescu féle Demokrata Liberális Párttal, amikor – papíron legalábbis – egy konzervatív fordulatot vett. Ezért úgy gondolom, hogy a PSD-vel közös lista állításával a liberálisok már nem okoznak csalódást senkinek, már nincs veszítenivalójuk. Maguk is arra a következtetésre jutottak, hogy így sokkal kevesebbet veszíthetnek, mint ha külön indulnának az EP-választásokon.

Tehát nem fordul el emiatt a liberálisok szavazóinak jelentős része a PNL-től?

Ismétlem, nincs már, aki elfordulhatna. Aki most elfordulhatnának, azok megtették ezt a lépést akkor, amikor a PNL koalícióre lépett a PSD-vel. Amúgy a liberálisok szavazótábora a korábbi választásokon elért eredményeik alapján meglehetősen konjunkturálisnak tűnik. Az egyetlen fegyvertényük az elmúlt tíz évben Klaus Iohannis kétszeri elnökválasztási győzelme. Ilyen szempontból a PSD szavazótábora sokkal stabilabb, hűségesebb. Egyébként az EP-választásokon az is kiderülhet majd, hogy mennyire konjunkturális az AUR szavazótábora.

George Jiglău – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
George Jiglău – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

A kormánypártok közös EP-listája valóban segít az AUR visszaszorításában, ahogy a koalíció vezetői hangoztatják?

Az AUR-t inkább a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonása hozza hátrányos helyzetbe. A PNL és a PSD arra alapoznak, hogy a polgármesterjelöltjeik mindent beeladnak majd a kampányban, mozgósítják a két párt szimpatizánsait is, és ez megmutatkozik majd a közös EP-listára leadott szavazatok arányában.

Az AUR-nak ezzel szembe nincsenek önkormányzati vezetőik. George Simionék nem számíthatnak arra a mozgósító erőre, amit a polgármesterek kampányolása jelent. Sőt az AUR-t már az nehéz helyzetbe hozta, hogy a helyhatósági választásokat nem ősszel, hanem már júniusban tartják.

A jelöltállítás is gondot okoz számukra, ezért van az, hogy más pártoktól próbálnak elcsábítani helyi szinten ismert önkormányzati politikusokat. A szélsőséges pártok visszaszorítására való hivatkozás ugyanakkor szerintem problémás. Azzal az üzenettel, miszerint „szavazzatok ránk, mert így megmenekül az ország a szélsőségektől”, egy fajta biankó csekket kérnek a kormánypártok a választóktól.

A szavazók egy részében valóban aggodalmat kelt az AUR erősödése, de nem lehet folyamatosan erre alapozva választásokat nyerni. A kormánypártoknak a rátermettségüket is be kellene bizonyítaniuk, mert ha nem, azt a bizonyos biankó csekket elveszítik. Mindenesetre a nap állása egyelőre olyan értelemben is nekik kedvez, hogy a jelenlegi politikai erőviszonyok koalícióra kényszerítik a PNL-t és a PSD-t. Más pártokkal külön-külön egyikük sem tud parlamenti többséget alkotni, ha nem akarnak az AUR-ral együtt kormányozni.

Lehetnek-e buktatói a PNL és a PSD számára a választások összevonásának és a közös EP-listának?

Az önkormányzati választásokon a két kormánypárt külön indul ugyan, de már belengették, hogy helyi szintű szövetségeket kötnek, és támogatják egymás jelöltjeit, hogy kiüssék a nyeregből az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) polgármestereit. Ily módon a PNL és a PSD június 9-én a helyhatósági és az EP-választásokon is fölényes győzelemre számíthat. Megszilárdítják, mondhatni bebetonozzák a hatalmukat.

De nem csak a győzelem, hanem a felelősség is közös lesz. Ezért nagyon fontos lesz majd a szeptemberre tervezett parlamenti választások előtt a romániai közhangulat. Ha fordulat áll be a gazdaságban, rosszul mennek a dolgok az országban, a választók haragja nyilván majd a hatalmukat bebetonozó kormánypártok ellen irányul. De ez most még csak spekuláció, várjuk meg az EP-választások eredményeit.

Az államelnök-választást előre hozta szeptemberre a koalíció. A hivatalos érv az, hogy az ünnepek miatt lehetetlen lesz majd a parlamenti választásokkal együtt három választási fordulót tartani decemberben. Vannak politikai számítások is a döntés hátterében?

Számomra a technikai jellegű érvelések soha nem meggyőzőek. A pénzspórlásra való hivatkozás sem tud meggyőzni a választások összevonásának esetében, és ezzel nem vagyok egyedül. A kormánypárti politikusok is tudják, hogy ezek vékony érvek, olyannyira, hogy 12 éve még ők maguk sem hittek bennük.

Annak idején a Boc-kormány többek között a spórlásra hivatkozva akarta összevonni a helyhatósági és a parlamenti választásokat, amit az akkor ellenzékben lévő szociálliberális koalíció (USL) nevetségesnek nevezett. Mindenesetre nem hiszem, hogy ne lehetett volna november végén és decemberben megszervezni a három választási fordulót. Induljunk ki abból, hogy szerda este Marcel Ciolacu csak Nicolae Ciucával egyezett meg az államelnök-választás előre hozásában.

A PNL elnöke maga is elismerte a koalíciós döntéseket ismertető sajtótájékoztatón, hogy a pártban még nem egyeztetett erről. A kezdeményezés tehát a Ciolacué, ami azt jelenti, hogy a PSD elnöke érdekelt az államelnök-választás előre hozásában. Ő nem tudná megnyerni az államelnök-választást, ha egy jobboldali jelölttel kerül a második fordulóba, ezt mutatják a PSD-nek az elmúlt két évtizedben szerzett tapasztalatai. Egy jobboldali jelöltnek viszont csak a PNL támogatásával van esélye a második fordulóba jutni. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a liberálisok az EP-választások után leülnek tárgyalni az Egyesült Jobboldal Szövetséggel egy közös jelöltről.

Egy ilyen jellegű tárgyalás nehézkesnek, hosszadalmasnak ígérkezik. Ha azonban az államelnök-választás első fordulóját szeptember 8-án tartják, a pártoknak már július közepéig nevesíteniük kell a jelöltjüket, így hosszadalmas tárgyalásokra nem lesz idő. Vélhetően ezért szeretné mielőtt letudni Ciolacu az államelnök-választást.

Elbukhat-e a választások összevonása az alkotmánybíróságon?

Nem tudom teljesen kizárni, hogy elbukik. Abból indulok ki, hogy 12 évvel ezelőtt a Boc-kormány korábban említett hasonló kezdeményezése is elbukott. De ha elbukik, az óriási blamázst jelentene a kormánypártoknak. Azt mutatná, hogy nincsenek jogi szakértőik egy ilyen jellegű döntés előkészítéséhez. Ugyanakkor ne feledjük, hogy az alkotmánybíróság tagjait politikai alapin nevezik ki, és a testület jelenlegi összetétele a kormánypártoknak kedvez.

Elképzelhetőnek tartja, hogy az EP-választások után a PSD és a PNL közös parlamenti jelöltlistában és közös államfőjelöltben állapodjon meg?

Az EP-választások után sok tárgyalnivalójuk lesz a kormánypártoknak, mert váltás következik az Európai Unió intézményeinek élén is. A legtöbbet az kerül szóba a közbeszédben, hogy milyen poszt várhat Klaus Iohannisra az EU-ban, de az Európai Bizottságba javasolt politikusról is döntenie kell a koalíciónak, és lehetnek bőven buktatók. Mindenesetre, ha a koalíció nagy arányú győzelmet arat az EP-választásokon, azt fogja mutatni a két kormánypárt számára, hogy a választási összefogás a járható út, és ezzel jelentősen nőnek egy újabb megállapodás esélyei.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!