Befektetési tanácsadóknak adják ki magukat újabban az internetes csalók

2024. február 12. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi oldalakon terjedő újabb csalási módszerre hívja fel a figyelmet a rendőrség egy vasárnapi közleményben.

A tájékoztatás szerint az új csalási módszer gyorsan terjed az üzenetküldő alkalmazásokon keresztül. Lényege, hogy a felhasználók angol vagy román nyelvű üzenetet kapnak, amelyben arra biztatják őket, hogy lájkoljanak bizonyos posztokat a közösségi médiában. A csalók úgy próbálják meg a törvényesség látszatát kelteni és elnyerni az emberek bizalmát, hogy kisebb, 10 és 50 lej közötti összegeket utalnak a lájkolók bankszámlájára, írja az Agerpres.

Később aztán arra biztatják a potenciális áldozatokat, hogy nagyobb összegeket fektessenek be jelentős nyereséget ígérő platformokon. Ezzel párhuzamosan meghívják őket, hogy csatlakozzanak az üzenetküldő platformon működő vitafórumokhoz, ahol állítólagos befektetési „szakemberek” segítenek majd nekik számottevő nyereséghez jutni. Ezek a „szakemberek” azonban valójában az elkövetők, akik különféle manipulációs technikákkal fontos adatokat és jelentős pénzösszegeket csalnak ki a gyanútlan áldozatokból – figyelmeztettek a közleményben.

A rendőrség felhívta a polgárok figyelmét, hogy legyenek elővigyázatosak, ne nyissák meg a közösségi médiaplatformokon megjelenő gyanús linkeket, ne dőljenek be a könnyű és gyors meggazdagodással kecsegtető üzeneteknek, soha ne adjanak meg személyes adatokat (név, cím, telefonszám, személyi, személyi szám stb.) vagy banki információkat ismeretlen személyeknek, és mindig ellenőrizzék a feladó személyazonosságát, mielőtt bármilyen információt megadnának vagy bármilyen kért feladatot elvégeznének.

Javasolják továbbá a biztonsági szoftverek telepítését, ezek rendszeres frissítését, valamint a kétfaktoros hitelesítés használatát, amely növeli az online fiókok biztonságát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!