Tenyérjósló szerkentyűvel segítette volna a diákok pályaválasztását a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség

2024. január 26. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Felrobbant az internet, amióta kiderült, hogy a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség tenyérjóslásos módszerrel akar segíteni a diákoknak a pályaválasztásban. A neurostimulátoros készülékes alkalmazást január 23-án mutatta be Marinela Marc, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség vezetője. A tanfelügyelőség 2500 eurót fizetett a szerkentyűért, amelyet elsőként maga a főtanfelügyelő próbált ki az újságírók előtt, majd a TVR kolozsvári adásában elmondta, a készülék remekül felmérte, milyen karrierre lenne alkalmas.

A főtanfelügyelő szerint a kezdeményezés célja a gyermekek képességeinek nem szabványos felmérése. Kifejtette: ez egy kísérleti projekt lesz, amely februárban kezdődik és júniusig tart, és „az eredmények függvényében meglátjuk, hogy kiterjesztjük-e a következő tanévre. Az első fázisban havonta 100 tanulót tesztelünk a készülékkel” – jelentette ki a főtanfelügyelő, hozzátéve, meggyőződése, hogy az új rendszer segíteni fogja a diákokat a pályaválasztásban.

A készüléket Psyhometric Systems Cluj-Napoca cégtől vásárolták, és ahhoz képest, hogy milyen fantasztikus célra szándékozták bevetni, nem is került sokba. „Ez egy neurostimulátor, amely, amikor a diákok ráhelyezik a tenyerüket, nagyon alacsony feszültségű elektromos impulzusokat bocsájt ki, amelyek bizonyos agyi központok működését serkentik” – magyarázták el a bemutatón a sajtó képviselőinek, akik nagy számban megjelentek az eseményen, hogy lássanak csodát.

Az agy válaszol a stimulusokra, ekkor a szkenner adatgyűjtő üzemmódba kapcsol. A folyamat addig ismétlődik, amíg a neurodermális aktivitás szintjén elegendő adat nem gyűlik össze, az információkat pedig egy, a feltalálók által összeállított algoritmus értelmezi. Andrei Galoș, a Psyhometric Systems cég képviselője, aki a működés részleteit elmagyarázta, azt mondta, hogy a tanfelügyelőség által vásárolt készülékkel végzett tesztelés kiegészítheti a standard értékelést.

A készülék által gyűjtött adatok 7 féle pszichológiai profiljelentést eredményeznek, amelyek a koordinátorok szerint segítenek a 6 és 18 év közötti gyermekek és serdülők személyiségének meghatározásában.

A high-tech tenyérjosló készülék – Fotó: Psychometric Systems
A high-tech tenyérjosló készülék – Fotó: Psychometric Systems

És most jön az igazi meglepetés: a szerkezetet egy Dumitru Grigore nevű „kutató” készítette el, aki meg van győződve arról, hogy megalkotta „a legerősebb programot az emberi DNS-en lévő pszichológiai profil letapogatására”. Grigore egyébként az Egyesült Trákia látnok csapatának a tagja. A csoport hivatalos honlapján így fogalmazza meg hitvallását: „Mi vagyunk azok, akik magunkra vállaltuk, hogy megvalósítjuk az Új Föld vízióját, összekötve a világ legragyogóbb elméit.” Dumitru Grigorét az eseményen a „fejlett technológiák szakértőjeként” mutatták be.

A sajtótájékoztatón részt vett a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományi Karának dékánja, Adrian Opre is, aki a projektben részt vevő partnerintézménytként mutatta be az általa vezetett felsőfokú oktatási intézményt. Dicsérte az eszközt, és elmondta, hogy „egyre több olyan eszközre van szükségünk, amely segít bennünket ebben a folyamatban, hogy elemezzük a fiatalok pszichológiai profilját.”

A helyi sajtó szerint Opre azt is elmondta a konferencián, hogy ez a projekt azért szükséges, mert kifejezetten a serdülőket célozza meg, azt a generációt, amelynek pályaorientációs válságok előfordulása vagy mértéke nyilvánvaló.

Az általános felzúdulás után azonban megszólalt a BBTE rektora is, Daniel David is, aki egyben a Romániai Pszichológusok Szövetségének elnöke, és határozottan elutasította, hogy az egyetemnek bármilyen köze is volna ehhez a tenyérjóslási projekthez. Kijelentette: az eszköz „nem tartozik a Romániai Pszichológusok Kollégiuma által akkreditált eszközök közé, az állami rendszerben pedig a Román Pszichológusok Kollégiuma által validált és akkreditált pszichológiai teszteket kellene használni” – mondta.

Ezt követően Adrian Opre a Pszichológia és Neveléstudományi Karról is módosította álláspontját, és az Edupedunak adott interjúban már arról beszélt, hogy az általa képviselt intézmény nem írt alá semmiféle partnerséget erre a projektre. Azt mondta, azért vett részt a kezdeményezést bemutató konferencián, mert az elvi ötlet, a pályatanácsadási megoldások támogatása nagyon tetszett neki, de szó sincs róla, hogy magának az eszköznek a használatát támogatná sem ő személy szerint, sem az egyetemi kar, amelyet képvisel.

A tanfelügyelőség csütörtökön végül bejelentette, hogy leállítja a kísérleti programot, amíg nem győződnek meg arról, hogy az eszköz valóban hatékony és releváns információkat szolgáltat.

A Romániai Pszichológusok Kollégiuma arról számolt be, hogy a pályaorientációs profilhoz használt tenyérszkennelő készüléket, amelyet 100 Kolozs megyei diákon akartak tesztelni, nem hagyta jóvá a kollégium.

A készüléket 2018-ban mutatták be a pszichológiai felmérés és segítségnyújtás módszereit és technikáit jóváhagyó irányítóbizottságnak, de azt az ajánlást kapta, hogy „a gyakorlásra jogosult pszichológusok ne használják, egyik szakterületen sem, ahol szakmai tevékenységüket végzik”.

Miután a projektet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Pszichológiai és Neveléstudományi Kar képviselői kifogásolták, illetve később a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség is bejelentette, hogy „a projektet nem népszerűsítik az iskolákban”, az oktatási minisztérium is közölte, hogy a projektet törölték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!