Tenyérjósló szerkentyűvel segítette volna a diákok pályaválasztását a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség

2024. január 26. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Felrobbant az internet, amióta kiderült, hogy a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség tenyérjóslásos módszerrel akar segíteni a diákoknak a pályaválasztásban. A neurostimulátoros készülékes alkalmazást január 23-án mutatta be Marinela Marc, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség vezetője. A tanfelügyelőség 2500 eurót fizetett a szerkentyűért, amelyet elsőként maga a főtanfelügyelő próbált ki az újságírók előtt, majd a TVR kolozsvári adásában elmondta, a készülék remekül felmérte, milyen karrierre lenne alkalmas.

A főtanfelügyelő szerint a kezdeményezés célja a gyermekek képességeinek nem szabványos felmérése. Kifejtette: ez egy kísérleti projekt lesz, amely februárban kezdődik és júniusig tart, és „az eredmények függvényében meglátjuk, hogy kiterjesztjük-e a következő tanévre. Az első fázisban havonta 100 tanulót tesztelünk a készülékkel” – jelentette ki a főtanfelügyelő, hozzátéve, meggyőződése, hogy az új rendszer segíteni fogja a diákokat a pályaválasztásban.

A készüléket Psyhometric Systems Cluj-Napoca cégtől vásárolták, és ahhoz képest, hogy milyen fantasztikus célra szándékozták bevetni, nem is került sokba. „Ez egy neurostimulátor, amely, amikor a diákok ráhelyezik a tenyerüket, nagyon alacsony feszültségű elektromos impulzusokat bocsájt ki, amelyek bizonyos agyi központok működését serkentik” – magyarázták el a bemutatón a sajtó képviselőinek, akik nagy számban megjelentek az eseményen, hogy lássanak csodát.

Az agy válaszol a stimulusokra, ekkor a szkenner adatgyűjtő üzemmódba kapcsol. A folyamat addig ismétlődik, amíg a neurodermális aktivitás szintjén elegendő adat nem gyűlik össze, az információkat pedig egy, a feltalálók által összeállított algoritmus értelmezi. Andrei Galoș, a Psyhometric Systems cég képviselője, aki a működés részleteit elmagyarázta, azt mondta, hogy a tanfelügyelőség által vásárolt készülékkel végzett tesztelés kiegészítheti a standard értékelést.

A készülék által gyűjtött adatok 7 féle pszichológiai profiljelentést eredményeznek, amelyek a koordinátorok szerint segítenek a 6 és 18 év közötti gyermekek és serdülők személyiségének meghatározásában.

A high-tech tenyérjosló készülék – Fotó: Psychometric Systems
A high-tech tenyérjosló készülék – Fotó: Psychometric Systems

És most jön az igazi meglepetés: a szerkezetet egy Dumitru Grigore nevű „kutató” készítette el, aki meg van győződve arról, hogy megalkotta „a legerősebb programot az emberi DNS-en lévő pszichológiai profil letapogatására”. Grigore egyébként az Egyesült Trákia látnok csapatának a tagja. A csoport hivatalos honlapján így fogalmazza meg hitvallását: „Mi vagyunk azok, akik magunkra vállaltuk, hogy megvalósítjuk az Új Föld vízióját, összekötve a világ legragyogóbb elméit.” Dumitru Grigorét az eseményen a „fejlett technológiák szakértőjeként” mutatták be.

A sajtótájékoztatón részt vett a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományi Karának dékánja, Adrian Opre is, aki a projektben részt vevő partnerintézménytként mutatta be az általa vezetett felsőfokú oktatási intézményt. Dicsérte az eszközt, és elmondta, hogy „egyre több olyan eszközre van szükségünk, amely segít bennünket ebben a folyamatban, hogy elemezzük a fiatalok pszichológiai profilját.”

A helyi sajtó szerint Opre azt is elmondta a konferencián, hogy ez a projekt azért szükséges, mert kifejezetten a serdülőket célozza meg, azt a generációt, amelynek pályaorientációs válságok előfordulása vagy mértéke nyilvánvaló.

Az általános felzúdulás után azonban megszólalt a BBTE rektora is, Daniel David is, aki egyben a Romániai Pszichológusok Szövetségének elnöke, és határozottan elutasította, hogy az egyetemnek bármilyen köze is volna ehhez a tenyérjóslási projekthez. Kijelentette: az eszköz „nem tartozik a Romániai Pszichológusok Kollégiuma által akkreditált eszközök közé, az állami rendszerben pedig a Román Pszichológusok Kollégiuma által validált és akkreditált pszichológiai teszteket kellene használni” – mondta.

Ezt követően Adrian Opre a Pszichológia és Neveléstudományi Karról is módosította álláspontját, és az Edupedunak adott interjúban már arról beszélt, hogy az általa képviselt intézmény nem írt alá semmiféle partnerséget erre a projektre. Azt mondta, azért vett részt a kezdeményezést bemutató konferencián, mert az elvi ötlet, a pályatanácsadási megoldások támogatása nagyon tetszett neki, de szó sincs róla, hogy magának az eszköznek a használatát támogatná sem ő személy szerint, sem az egyetemi kar, amelyet képvisel.

A tanfelügyelőség csütörtökön végül bejelentette, hogy leállítja a kísérleti programot, amíg nem győződnek meg arról, hogy az eszköz valóban hatékony és releváns információkat szolgáltat.

A Romániai Pszichológusok Kollégiuma arról számolt be, hogy a pályaorientációs profilhoz használt tenyérszkennelő készüléket, amelyet 100 Kolozs megyei diákon akartak tesztelni, nem hagyta jóvá a kollégium.

A készüléket 2018-ban mutatták be a pszichológiai felmérés és segítségnyújtás módszereit és technikáit jóváhagyó irányítóbizottságnak, de azt az ajánlást kapta, hogy „a gyakorlásra jogosult pszichológusok ne használják, egyik szakterületen sem, ahol szakmai tevékenységüket végzik”.

Miután a projektet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Pszichológiai és Neveléstudományi Kar képviselői kifogásolták, illetve később a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség is bejelentette, hogy „a projektet nem népszerűsítik az iskolákban”, az oktatási minisztérium is közölte, hogy a projektet törölték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!