Iohannis: A modern Románia megalakulásának 165. évfordulója alkalom, hogy az ország számára jobb jövőt tervezzünk

2024. január 24. – 15:59

Iohannis: A modern Románia megalakulásának 165. évfordulója alkalom, hogy az ország számára jobb jövőt tervezzünk
A kisegyesülés alkalmából Klaus Iohannis az Ismeretlen Katona sírjánál koszorúzott Bukarestben – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Nem utazott Iașiba a kisegyesülés alkalmával a román államelnök, pedig Moldva és Havasalföld egy állammá válását hagyományosan az egykori moldvai fővárosban, Iașiban szokták megünnepelni a politikusok. Klaus Iohannis Bukarestben, az Ismeretlen Katona sírjánál szervezett ünnepségen mondott beszédet.

Az Agerpres által ismertetett ünnepi beszédben az államfő emlékeztetett arra, hogy Alexandru Ioan Cuza megválasztása Moldva és Havasalföld fejedelmévé egy visszafordíthatatlan utat nyitott meg Románia történelmében. „Ez volt az a lényeges lépés, amely lehetővé tette (...) az összes román egységét, amelyet 1918-ban a Gyulafehérváron kimondott nagy egyesülés tett teljessé. A két román fejedelemség (...) egyesülésének megvalósítói félretették a politikai büszkeségüket, ami példaértékű módja a népérdek személyes érdekek fölé helyezésének” – mondta Iohannis.

Az államfő felidézte a 165 évvel ezelőtti korszaknak azokat a személyiségeit, akik hozzájárultak a román fejedelemségek egyesülésének megvalósításához: Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Dumitru és Ion C. Brătianu, a Golescu-testvérek, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, C.A. Rosetti, Barbu Catargiu és Costache Negri.

Kitért arra, hogy a korszerű román államot Alexandru Ioan Cuza alapozta meg, aki lerakta a korszerű, európai típusú intézmények alapjait. Emlékeztetett, hogy a fejedelem uralkodása alatt kidolgozták az új polgári és az új büntetőtörvénykönyvet, bevezették a kötelező elemi oktatást, felszabadították és földekhez juttatták a parasztokat, egyetemeket alapítottak, megreformálták az igazságszolgáltatást és az adórendszert, illetve átszervezték a közigazgatást és modernizálták a hadsereget Romániában.

Iohannis hangsúlyozta, hogy ez az évforduló nem csupán a múlt felidézésre ad alkalmat, hanem „lehetőséget ad inspirálódni a múlt értékes tanulságaiból, hogy nemzetünk számára jobb jövőt tervezzünk”. Ezzel összefüggésben emlékeztetett az idei választások fontosságára, amelyek „a holnap Romániáját fogják alakítani”.

Beszédében megemlítette azt is, Románia a NATO-tagja és az euroatlanti értékek mellett szilárdan elkötelezett ország, ami most a lehető legerősebb biztonsági garanciákat nyújtják számára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!