Mindössze 2000 bevándorlóról tudja bizonyítani Ausztria, hogy Románián keresztül érkeztek az országba

2024. január 22. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria tavaly 1929 menekült visszavételére irányuló kérelmet küldött Romániának, amelyet Bécs szerint a román hatóságoknak kell kezelniük. Románia ezek közül összesen 1724 személyt fogadott vissza az ország területére – derül ki a Bevándorlási Főfelügyelőség által a G4Media rendelkezésére bocsátott hivatalos adatokból. Olyan személyekről van szó, akik mielőtt Ausztriában menedékjogot kértek volna, Románián keresztül utaztak, amely így felelősséget vállal értük.

Az 1724 személyből Ausztria eddig mindössze 215 személy átadását szervezte meg, ebből is csak 148 személyt adtak át ténylegesen.

A számok amiatt érdekesek, mert Bécs határozottan ellenezte a schengeni övezet kiterjesztését, arra hivatkozva, hogy Románia az illegális migrációs útvonalon fekszik, és nem a román hatóságok nem tudják kezelni a migrációs problémákat. Az osztrák politikusok és kormánytagok több tízezer illegális bevándorlót emlegettek, akik állítólag Románián s Bulgárián keresztül érkeznek a schengeni országokba. A Romániába hivatalosan visszaküldött személyek száma azonban a hivatalos adatok szerint kevesebb mint 2000.

„Több mint 75 ezer nem regisztrált bevándorló van Ausztriában. És tudjuk, hogy 20 ezer illegális migráns haladt át Románián. Honnan tudjuk ezt? Az osztrák rendőrség nyomozásából” – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár 2022 decemberében, ezzel indokolva Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának megvétózását.

A 2013-as európai uniós határozat, az úgynevezett „dublini rendelet”, amelyet minden uniós ország betart, kimondja, hogy egy ország köteles befogadni azokat a menekülteket, akik a területén áthaladva egy másik országban kötöttek ki, ahol menedékjogot kértek.

A Bevándorlási Főfelügyelőség rámutat, hogy az Ausztria által küldött kérelmek két helyzetre épülnek. Az egyik az, amikor ujjlenyomatot vesznek egy külfölditől, és miután ezeket az ujjlenyomatokat betáplálják az Eurodac adatbázisba, kiderül, hogy Romániában korábban már megtörtént a menedékkérelmet követő ujjlenyomatvétel.
A másik esetben a benyújtott menedékjog iránti kérelmet követően közvetett bizonyítékok alapján állapítják meg, hogy a bevándorló rendelkezik a román hatóságok által kiadott tartózkodási engedéllyel vagy vízummal.

Ausztria 2023. december 30-án beleegyezett abba, hogy részben feloldja a schengeni bővítéssel kapcsolatos vétóját, és elfogadta Románia és Bulgária tengeri és légi határainak feloldását és csatlakozását a schengeni övezethez. Cserébe a két tagállam számos kötelezettséget vállalt a menekültek befogadására vonatkozó dublini egyezménnyel és a fokozott határbiztonsággal kapcsolatban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!