Nemzetbiztonsági szakember: Romániában is ajánlott volna letiltani a TikTokot a kormányzati alkalmazottak telefonjáról

2024. január 18. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Pavel Popescu, az ANCOM, az Országos Hírközlési Felügyeleti és Szabályozási Hatóság alelnöke a Digi24-nek adott interjújában elmondta, hogy egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a TikTok alkalmazás negatív módon használja az adatokat, és nem ajánlja a telepítését.

A TikTok használata nemzetbiztonsági kérdés, és be kellene tiltani az állami alkalmazottak telefonjain – tette hozzá.

„Minden román állampolgárnak azt javaslom, hogy ne telepítse a TikTokot. Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy ez az alkalmazás negatív módon használja az adatokat” – mondta az ANCOM alelnöke.

A szakértő hangsúlyozta, hogy míg az egyszerű polgároknak csak javasolhatja ezt, a kormányzati alkalmazottaknak biztonsági megfontolásokból kimondottan betiltaná, hogy munkahelyi készülékeiken tiktokozzanak.

Ha a román állam is meglépné ezt az intézkedést, egy tágabb és gyorsan terjedő európai folyamatot követne. Az uniós tagállamok ugyanis amerikai mintára egymás után tiltják be nemzetbiztonsági okokból kormányzati eszközökön, különösen a védelmi és belügyi területen a kínai alkalmazást. Az Európai Bizottság, a Európai Tanács és az EP 2023 februárjában döntött hasonlóképpen, a bizottság 32 ezer munkatársának lett letiltva munkahelyi telefonjáról a TikTok. A Bizottság szóvivői részletek nélkül annyit közöltek a nyilvánossággal, hogy belső vizsgálatok szerint a TikTok jelentős kiberbiztonsági és adatbiztonsági kockázatot jelent az Európai Unió intézményeire – további részleteket a vizsgálat eredményeiről nem árultak el.

Amúgy egyre több romániai politikusnak is van TikTok oldala, a szélsőjobbos Diana Șoșoacă valósággal tarol a TikTokon és nemrég Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is beüzemelt egy TikTok oldalt. Orbán Viktornak is jelen van a Tiktokon

Az Egyesült Államokban a TikTokot a demokraták és a republikánusok is kiemelt kínai nemzetbiztonsági kockázatként kezelték, és minden szövetségi ügynökségi eszközön betiltották a használatát.

A román kiberbiztonsági vezető ki is emelte, hogy ezzel az intézkedéssel Románia csak a nyugat-európai és amerikai modellt követné, ahol már különböző megszorító intézkedéseket vezettek be. „Ez egy politikai döntés, ami engem jelenleg nem érint. Annyit mondhatok, hogy bátorságra van szükség egy ilyen tiltás meglépéséhez” – mondta az ANCOM alelnöke. „A közösségi platformok a kezelhetetlen tartalmak tengerévé váltak” – tette hozzá Pavel Popescu.

A TikTok teljes egészében a ByteDance kínai informatikai vállalat tulajdonában van, amely ezért kizárólagosan felelős a vezetői kinevezésekért. A 2012-ben Csiang Csi-ming üzletember által alapított vállalatot jelenleg 220 milliárd dollárra értékelik, ami csak a fele annak a 400 milliárd dollárnak, amelyért 2021-ben tőzsdére vitték. A kínai informatikai vállalatok értéke azóta zuhant, hogy a kommunista párt különböző intézkedésekkel megszigorította az ágazat feletti ellenőrzését.

A nyugati kormányok attól tartanak, hogy a kínai hatóságok arra kényszeríthetik a ByteDance-t, hogy átadja a felhasználói adatokat, ami érzékeny információk kiszolgáltatásához vezethet. Kína ezt tagadja, és a vállalat közölte, hogy soha nem tett és nem is fog ilyet tenni.

A ByteDance rámutatott, hogy részvényeinek 60 százaléka Kínán kívüli befektetők, például az amerikai Carlyle Group, a Kohlberg Kravis Roberts és a japán SoftBank Group tulajdonában van. Az alkalmazottak és az alapítók húsz-húsz százalékot birtokolnak.

A TikTok és a ByteDance kapcsolatának több részlete azonban nem átlátható a kívülállók számára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!