A közszféra reformja késik, de addig is a kormány egy szuperügynökséget hoz létre, amely az állami vállalatokat fogja ellenőrizni

2024. január 17. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

A költségvetési megszorítások évében a kormány úgy döntött, hogy mielőtt ténylegesen elkezdené az közalkalmazotti szféra észszerűsítését, létrehoz egy „szuperügynökséget” az állami vállalatok irányítására. A gondolatot tett követte, és létrejött az Állami Vállalkozásokat Ellenőrző és Értékelő Ügynökség (AMEPIP).

A születés pillanata a 2023. júniusi 187-es számú törvény elfogadása volt, a szervezet működésének elkezdéséről pedig egy 2023. júliusi 617-es számú kormányhatározat döntött.

Az Europa Liberă portál annak járt utána, hogy hány új közalkalmazotti állást jelent az új ügynökség létrehozása, illetve, hogy a vezető beosztásba ejtőernyőzött, politikai támogatottsággal bíró elnök, alelnökök és főtitkár mekkora fizetéseket visznek haza a hónap végén. Elárulhatjuk már most, hogy nem keveset.

Az új ügynökségnek összesen 95 alkalmazottja lenne, egy elnök, két alelnök és egy főtitkár által biztosított vezetőséggel. Az alapító dokumentumok szerint az ügynökség vezetőségének fizetését az államtitkári fizetésekkel egy szintre lőtték volna be, mert a törvényes keret nem adott lehetőséget magasabb fizetésekre. Igen ám, de amint a portál írja, egy decemberi módosítás eredményeképpen megtalálták a kiskaput, módosították az ügynökségi vezetőknek a státuszát, így azok már nem államtitkári beosztásnak megfelelő szintre vannak rangsorolva. látszólag pozícióvesztésről van szó, azonban a módosítás jogot ad arra, hogy az érintettek a köztisztviselők bértáblájánál 50 százalékkal magasabb fizetést kapjanak.

Az államtitkár maximális bruttó fizetése 26 400 lej, az államtitkár-helyettesé pedig 23 100 lej. A december 15-én elfogadott 117/2023-as kormányhatározat az elnök havi bruttó 38 115 lejes, az alelnök pedig 34 650 lejes fizetést kap.

A köztisztviselők fizetésének kiszámításához a bruttó minimálbért veszik alapul, és azt szorozzák be egy bizonyos szorzóval annak függvényében, amit a törvényben rögzített bértábla előír. A minimálbér 2024 januárjában 3300 lej, az államtitkári fizetés koefficiense pedig nyolc. Ez azt jelenti, hogy az ügynökség elnökének bruttó fizetése 8x3300 lej, azaz összesen 26 400 lej. Egy alelnök havi bruttó fizetése 23 100 lej, mert csak héttel szorozzák be a 3300 lejes minimálbért.

A decemberi módosítás után azonban a szuperügynökség vezetőit már nem kötik ilyen határok, így simán fel lehetett srófolni plusz ötven százalékkal a fizetéseket.
Amint az Europa Liberă portál rámutat, az újságírói kérdésre válaszolva az ügynökség vezetősége azt állítja, hogy a jogszabály módosítása valójában az eredeti törvény pontosítása volt és a helyzet tisztázása az Európai Bizottság kérésére történt.

Az Állami Vállalatokat Ellenőrző és Értékelő Ügynökség (AMEPIP) elnöke négy évre Mihai Precup lesz.

A 37 éves Mihai-Călin Precup 2022 márciusában lépett be a közigazgatásba, amikor a pénzügyminisztérium államtitkárává nevezték ki, innen átlépett a miniszterelnöki kabinetbe, ahol 2023-ban államtitkárként tevékenykedett. Előzőleg, 2020-ban a Victor Ponta vezette Pro Románia párt színeiben szenátorjelöltként indult.

Önéletrajza szerint a párizsi Sorbonne Egyetemen és a Temesvári Nyugati Egyetemen szerzett PhD-fokozatot és a Sorbonne-on tanított is, a monetáris politikáról volt kurzusa. Idén júniusban a Román Posta és az Európai Beruházási Bank igazgatótanácsának (BoD) tagjává nevezték ki.

Az alelnök Victor Moraru, a Ialomița megyei Amara üdülőtelepülés korábbi polgármestere 2000-2016 között, majd a Ialomița Megyei Tanács elnöke volt. Az egyetemet 35 évesen végezte el. Az Europa Liberă 2022 októberében írta meg Moraruról, hogy Marian Neacșunak, a kormány főtitkársága (SGG) volt vezetőjének közeli barátjaként kapta meg a kinevezést, anélkül, hogy pályázatot nyújtott volna be. Ebből a pozícióból Moraru a kormányfőtitkárság reformjaira és beruházásaira elkülönített PNRR-s költségvetésből származó 44 millió euró fölött diszponált.

A második alelnök Ciprian Hodja. Ő 2021 májusától – Florin Cîțu kormánya idején – a miniszterelnöki kancellária állami tanácsadója volt 2023 júniusáig, amikor Marcel Ciolacu átvette a miniszterelnökséget. A 42 éves Hojda önéletrajzában azt írja, hogy 2003 és 2021 között a bankszektorban dolgozott.

Az Állami Vállalkozásokat Ellenőrző és Értékelő Ügynökségnek évi több mint 100 millió lejes (20 millió euró) költségvetést biztosít az állam. Felmerül a kérdés, hogy mit is fog csinálni az újonnan létrehozott közintézmény. Az Europa Liberă portál összefoglalója szerint a központi közigazgatásba kapcsolják be, és a kormányfőtitkárságon keresztül a miniszterelnök koordinációja alatt áll majd. Feladata lesz az állami tulajdonban lévő vállalatok stratégiájának kidolgozása, a vállalatirányítási intézkedések és politikák végrehajtásának koordinálása és ellenőrzése a közfelügyeleti hatóságok szintjén, valamint szankciók alkalmazása a feltárt jogsértések esetén. A különböző állami vállalatok igazgatósági tagjainak kinevezésére vonatkozó átlátható és versenyeztetett kiválasztási eljárás biztosításáért is ez az ügynökség fog felelni. Továbbá a vállalatirányítási elvek alkalmazásának nyomon követéséért, értékeléséért és ellenőrzéséért, a kulcsfontosságú teljesítménymutatók eléréséről szóló rendszeres jelentések közzétételéért és a szankciók alkalmazásáért is az AMEPIP felel majd.

A portál azt is ismerteti, hogy az AMEPIP elnökét és alelnökeit a kormány főtitkárának javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, versenypályázatos és nyílt kiválasztási eljárást követően; a vezetők hivatali ideje négy év, amely egyszer megújítható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!