Elkezdődtek a tárgyalások a fuvarozókkal, akik csütörtökön tovább tiltakoztak

2024. január 11. – 15:17

Elkezdődtek a tárgyalások a fuvarozókkal, akik csütörtökön tovább tiltakoztak
Tiltakozni induló kamionosok Giurgiu megyében 2024. január 11-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai forgalomlassító tiltakozásuk után csütörtökön a szállításügyi minisztériumban egyeztetettek a közúti fuvarozók fontosabb szervezeteinek képviselői Soring Grindeanu miniszterrel. A tárgyalásokat jövő szerdán folytatják – írja az Agerpres.

A Hotnews közbe arról is ír, hogy csütörtökön tovább folytatódtak a fuvarozók tiltakozásai, szerte az országból érkeztek kamionosok a fővárosba. A Romániai Szállítmányozók Szövetségének (FORT) elnöke, Augustin Hagiu csütörtökön azt nyilatkozta, a tiltakozások folytatása a kormánnyal folytatott csütörtöki megbeszélések eredményétől függ. Hagiu korábban az Agerpresnek elmondta, hogy szerdán mintegy 6000 kamion vett rész a forgalomlassító tiltakozásban.

A minisztérium közleménye szerint „a megbeszélések középpontjában a fuvarozók problémáinak reális és működőképes megoldása áll majd”.

A Hotnews összefoglalója szerint a tiltakozók többek között azt szeretnék elérni, hogy az RCA felső határa a fuvarozóknál a B0-as kategóriájú biztosítások esetében 5000 lej legyen. A határátkelőknél töltött idő lerövidüljön, amihez a vonatkozó jogszabályok módosítására lenne szükség. Változtassanak a kiküldetésben lévő személyek szállás, illetve étkezési támogatásának szabályain. Az üzemanyag jövedéki adójának az 1 százalékát visszaigényelhessék a közlekedéssel foglalkozó vállalatok.

Az RCA árak márciusig még be vannak fagyasztva

Szintén a fuvarozók tiltakozása nyomán a Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) csütörtökön emlékeztetett, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ára idén márciusig a tavaly február 28-i szinten marad.

Az Agerpres által szemlézett közleményükben emlékeztettek arra, hogy az RCA árát 2023. április 11-én a február 28-i szinten rögzítette a Ciucă-kabinet. Az intézkedés eredetileg fél évre szólt, de kétszer egymás után három hónappal meghosszabbították.

A biztosítók arra is felhívják a figyelmet, hogy az RCA-kötvények alapján kifizetett átlagos kártérítés 2023 harmadik negyedévében mintegy 12 százalékkal nőtt 2022 azonos időszakához képest, miközben a kárigényeknek nincs felső határa. Ugyanakkor a biztosítók egyre több adót és járulékot fizetnek: az RCA-ból származó bruttó bevételük 13 százalékát 2023-ban a 2021-es 6,6 százalék helyett.

Az UNSAR közölte, hogy az RCA árát a gépjármű-felelősségbiztosítási kárigények gyakorisága és az egyes balesetekben kifizetett kár alapján számítják ki. Emlékeztették a fuvarozókat arra, hogy a tehergépjárművekre vonatkozó RCA-károk gyakorisága közel háromszorosa a piaci átlagnak, és a kárkifizetések összege is jelentősen meghaladja az átlagot.

Az UNSAR úgy véli, hogy a fentiek miatt az RCA-t szabályozó törvény alapos módosításra szorul, amire ígéretet is tett tavaly a kormány. „Az ideiglenes intézkedések, mint például az RCA árának befagyasztása, nem oldják meg a biztosítottak, a károsultak és a biztosítók lényegi problémáit. Az optimális megoldások megtalálása mindig a párbeszéden alapul” – olvasható a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!