Most már magyarul is kampányol az AUR, épp csak azt nehéz látni, hogy miből

2024. január 9. – 10:17

Most már magyarul is kampányol az AUR, épp csak azt nehéz látni, hogy miből
„Végül is mindannyian románunk vagyunk, mert ez a mi országunk!” – ez a szlogen áll az AUR kétnyelvű szórólapjain – Fotó: Gál László / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Az AUR kétnyelvű jókívánságait szállította ki a posta több székelyföldi településen. Zsebnaptárt és szórólapot kaptak az érintettek, amiben gondosan bejelölték a választási dátumo(ka)t. Egyelőre egyet, mert csak az EP-választás napját tudni pontosan, azt június 9-én tartják. Az új évre már Kolozsváron is megkaptuk a párt kedveskedését, amiből többek között megtudtuk, hogy 2024 – végre – a románok éve lesz. A szélsőjobboldali párt gyakorlatilag nyár óta tolja a kampányát, teleragasztották már a városokat, busszal járják az országot, most meg zsebnaptárral kívánnak boldog akármit. Utánamentünk az akcióiknak.

A kétnyelvű zsebnaptárakat többen is megosztották a Facebookon, de a családban is kaptunk ilyet. A napokban jelent meg hír arról, hogy Marosvásárhelyen az Aquaserv vízszámláira csíptetve kaptak kéretlen AUR-reklámot, egy zsebnaptárat és szórólapot egyben. Úgy tűnik, mindkét esetben a Román Posta felé vezetnek szálak. Az Aquaserv igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak azt nyilatkozta, hogy a vállalat, akivel szerződéses viszonyban állnak a számlák kiszórására, átadta a munkát a Román Postának. Székelyföldön is arról számoltak be, hogy a postás vitte ki a párt küldeményét.

Korábban is volt hasonló eset, augusztusban a szatmári Apaserv esetében merült fel, hogy a számláihoz csatolva AUR-os szórólapot kaptak. Arról végül nem derült ki pontosan, hogy a számlák kézbesítésére szerződött vállalat is átadta a munkát a postának, vagy épp ők voltak megbízva az AUR-os szórólapok kiszállításával, de mindenesetre ott is megkapták az emberek. Decemberben a DC News írt arról, hogy néhány héttel korábban a nyugdíjszelvénnyel együtt vitte a posta a párt szórólapjait.

„Bármelyik párt folytathat a kampányidőszakon kívül politikai reklámot, sőt mi több, még az állami támogatásából is fordíthat erre összeget” –

magyarázta megkeresésünkre Vajda Zsombor, az Állandó Választási Hatóság (AEP) alelnöke.

Az AUR akciói tehát egyáltalán nem illegálisak, de minimum szokatlanok, igaz, ez az év is elég szokatlan lesz, hiszen legalább négyszer fogunk választani. A pártok tevékenységének a finanszírozásáról és a választási kampányokról szóló 2006/334-es törvény csak a választást megelőző 30 napos, úgynevezett kampányidőszakot szabályozza. A politikai pártok kampányidőszakon kívüli propagandatevékenysége nem tartozik a törvény hatálya alá, legalábbis nincs szabályozva.

Ahogy Vajda Zsombor magyarázta, annyi megkötés van ezzel kapcsolatban, hogy nem lehet törvénybe ütköző, tehát a szórólapon (vagy más felületen) megfogalmazott üzenetek nem lehetnek diszkriminatívak, gyűlöletkeltőek vagy épp uszítóak, tehát amit a büntetőtörvénykönyv amúgy is tilt.

Az Állandó Választási Hatóság csak a kampány megkezdése után vizsgálja az eseteket, tehát gyakorlatilag a pártok semmilyen kihágást nem követnek el azzal, ha hónapokkal korábban elkezdik a kampányolást. A törvényben pedig úgy tekintenek az ilyen politikai marketingtevékenységre, mintha Facebook-hirdetést tolnának. Csak ez a kampány az AUR esetében valamivel látványosabb, mint a nagy görgetésben elvesző közösségi médiás hirdetés.

Vajda elmondása szerint EU-s szinten létezik ugyan egy kezdeményezés, amely a politikai pártok kampányon kívül tevékenységét is hasonlóan szabályozná a kampányidőszakhoz, de az egyelőre nincs érvényben még. Így megeshet, hogy a kampányidőszakban a szórólapon egy sor adat feltüntetését írja elő a jogszabály a pártoknak, például a szerződés számát, illetve az adószámot. Az AUR zsebnaptárjain például a megrendelő mellett a nyomdát is fel kellene tüntetni, ahol a nyomtatványok készültek, illetve az előállított példányszámot. Emellett a dátumnak is szerepelnie kellene, hogy világos legyen, mikor készült.

A DC News korábban már linkelt cikkében az AEP-es forrásokra hivatkozva azt írják, hogy a jogszabály megfogalmazásakor „a jogalkotó helyénvalónak találta” ezt a félmegoldást, így a hatóságok nem tudnak sokat tenni olyan esetekben, mint amilyen az AUR szórólapozása. Úgy fogalmaznak, hogy ez egy jogi kiskapu, amit kihasználva a pártok már jó előre, büntetlenül megkezdhetik a választási kampányukat. A portál által megszólított jogi szakértő szerint a szabályozás hiánya ugyanakkor árthat a demokratikus folyamatoknak.

„A posta szerződés szerint viszi ki ezeket, pénzt kap érte, ami a jövedelme része.

Azt tudjuk, hogy a múltban más pártok szórólapjait is szállította már ki, tehát nem egyedi eset” – jegyezte meg az AEP alelnöke. Tehát önmagában az, hogy a posta a pártok szórólapjait kiviszi, teljesen rendben van.

Ahogy az is, ha az állami finanszírozásukból költenek erre a pártok. A 2006/334-es törvény tételesen felsorolja, hogy milyen kiadási kategóriákat számolhatnak el a pártok. Az ilyen szórólapok, zsebnaptárak stb. elszámolása az úgynevezett sajtóval és propagandával kapcsolatos kiadások között szerepelnek. Emellett számos más kategóriát is megállapítanak, a személyzeti kiadásoktól kezdve egészen az üzemanyagköltségekig és a különböző tanácsadási díjakig. Megnéztük, azt is, hogy mire költöttek az AUR-osok a tavaly, illetve hogy állnak a propaganda-kiadásokkal pénzzel más pártokhoz viszonyítva

A pártok beszámolóit a költségeikről háromhavonta teszi közzé az Állandó Választási Hatóság. A legutóbbi beszámoló a párt tavaly január és szeptember közötti kiadásait összegzi, az évesre még várni kell. Az AUR nem fogta vissza magát, a hivatalos beszámolója szerint 13,77 millió lej bevétele volt az említett időszakban, és 18,68 millió lej kiadása, tehát túlköltekezett, ami egy deklaráltan kampányoló pártnál nem is lenne feltétlen meglepetés, de ha megnézzük az adatokat, azt láthatjuk, hogy kiadásának nagyjából kétharmadát, 11,9 millió lejt úgynevezett ingó- és ingatlanbefektetésként számolta el (és a második legjelentősebb tétel az úgynevezett politikai tevékenység szervezésével kapcsolatos költség, 3,31 millió lej). A propagandával kapcsolatos kiadása pedig 1,04 millió lej volt. A kiadás akkor lesz igazán alacsony, ha hasonlításképpen mellé tesszük a többi párt azonos kiadásait: a PSD összesen 41,86 millió lejt, a PNL 33,85 millió lejt, a PMP 1,04 millió lejt, míg az USR 10,77 millió lejt költött propagandára és sajtómegjelenésre. Az állami költségvetésből a már csak elméletben létező Pro Románia is kap pénzt a legutóbbi szereplései alapján, igaz, ez a párt hivatalosan semmi ilyesmire nem költött. A kisebb pártok egyébként rendre túllépték a kiadásaikat, csak a kormányzó két nagy párt fért bele a keretébe.

Igaz, a legutolsó jelentésbe a szórólapok és a zsebnaptárak költségei már nem kerülhettek bele. A több millió példányszámban (5,7 millió példányig tudnak elszámolni a különböző kiadásokat) kiadott zsebnaptárak a felirat szerint novemberben készültek az Athos Tipografia nyomdájában, de a július óta kampányoló AUR ehhez képest meglepően keveset számolt el ebben a kategóriában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!