Románia lakosainak 60 százaléka elégedett életével

2023. december 30. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai polgároknak mindössze 5 százaléka nyilatkozta azt, hogy mindene megvan, azonban az általában elégedettek aránya is jelentős: csaknem 60 százalékuk azt mondja elégedett az életszínvonalával. 6 százalékra mérte a felmérés azoknak az arányát, akik azt mondták a kérdezőbiztosoknak, hogy voltak olyan napok 2023-ban, amikor éheztek – derül ki a Romániai Értékelési és Stratégiai Intézet – az IRES felméréséből, írja az Agerpres hírügynökség nyomán a Digi 24.

A szociológiai kutatásból kiderül, a 2022-ben végzett felméréshez képest javult a mindennapi élettel való elégedettség mértéke, így míg tavaly decemberben a románok 41 százaléka mondta azt, hogy elégedett vagy nagyon elégedett azzal, ahogyan él, addig most 20 százalékkal többen állítják ezt.

Tízből egy romániai azt mondja, hogy nagyon nehezen boldogul, és a megkérdezettek több mint negyede vallja, hogy csak a legszükségesebb dolgokkal rendelkezik. A megkérdezettek negyede arról számolt be, hogy mindene megvan, amire szüksége van, de meglehetősen takarékoskodik, míg 29 százalék úgy értékeli, meg tud élni, még ha ez nem is jelenti azt, hogy mindent meg tud venni, amire szüksége van.

A válaszadók több mint negyede mondta, hogy el kellett halasztania a közüzemi számlák (víz, gáz, villany stb.) kifizetését, és a megkérdezettek alig több mint egyharmadának sikerült pénzt megtakarítania 2023-ban. Itt egy csökkenő tendenciát lehet megfigyelni, ugyanis az idei 37 százalékhoz viszonyítva, tavaly 46 százaléka a válaszadóknak tudott pénzt félretenni. 10 romániai polgárból három kölcsönzött pénzt más családtagoktól, minden ötödik kölcsönzött pénzt barátoktól vagy ismerősöktől, 16 százalék pedig a banktól vett fel kölcsönt. Emellett a megkérdezettek több mint egynegyede állítja, hogy jelenleg van kifizetetlen tartozása (beleértve a kölcsönöket is), és 19 százalékuk azt állítja, hogy különböző emberek tartoznak neki pénzzel.

A felmérés szerint a résztvevők 79 százaléka ebben az évben legalább egyszer elhagyta lakóhelyét. A lakosok több mint 40 százaléka nyaralni ment, egyharmaduk külföldre. Minden ötödik repülővel utazott, 64 százalék pedig busszal, trolibusszal vagy metróval. A felmérésben résztvevők közel fele (47 százalék) vásárolt idén 1000 lejnél nagyobb értékű tárgyat/terméket, és 10 emberből hat (61 százalék) legalább egy terméket online vásárolt.

A felmérés egészségügyi részéből kiderül, tízből heten voltak orvosnál 2023-ban és 22 százaléka a megkérdezetteknek szorult kórházi kezelésre. Ugyanakkor 10 emberből hét mondta, hogy 2023-ban legalább egyszer sírt, 57 százalék bevallotta, hogy félelemérzete volt amiatt, hogy egy szerette meghalhat, és 10-ből négy válaszadó gondolt a halálra. Ugyanakkor 34 százalék magányosnak érezte magát, 28 százalék úgy érezte, hogy segítségre lenne szüksége, de nem kapta meg, 28 százalék úgy érezte, hogy beszélnie kellene egy hozzá közel álló személlyel, de nem volt kivel, és a felmérésben résztvevők negyedének szüksége volt segítségre, de nem volt kihez fordulnia. Minden tizedik romániai lakos járt már pszichológusnál, 68 százalékuk pedig azt mondta, hogy idén már tapasztalt stresszt.

Az IRES csütörtökön közzétett adatai azonban azt mutatják, hogy a tavalyi évvel ellentétben a románok optimizmusa enyhén növekszik. Ha 2022 végén a megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy az az év rosszabb volt Romániának, mint az előző, akkor 2023-ban már csak a felmérésben résztvevők 40 százaléka véli úgy, hogy ez az év rosszabb volt országunk számára, mint az előző. Tízből három válaszadó szerint 2023 ugyanolyan volt, mint 2022, sőt 29 százalékuk szerint ez az év jobb volt, mint az előző, ebben az esetben az optimisták nagyobb arányban vannak jelen a fiatalok, de az idősek és a kevésbé iskolázottak körében is.

Az IRES szerint ez a felmérés is megerősíti a román polgárok politikához és politikusokhoz való hozzáállását illetően az elmúlt tíz évben rögzített tendenciát: a bizalmatlanság a domináns attitűd. Az emberek bizalmatlanságát a politikusokkal szemben az is mutatja, hogy miként ítélték meg a most zárult évet a romániai politika és kormányzás szempontjából: tízből négy felmérésben résztvevő rosszabbnak értékelte az idei évet, mint 2022-t, több mint egyharmaduk szerint ugyanolyan volt, mint az előző, és kevesebb mint egyötödük szerint jobb, mint a tavalyi. Az idősebbek azok, akik az átlagosnál nagyobb arányban értékelik jobbnak 2023-at a politika és a kormányzás szempontjából, míg a férfiak és az aktív (35-50 éves) válaszadók kritikusabbak. Ami a hatóságokkal való kapcsolatot illeti, a válaszadók 8 százaléka állítja, hogy 2023-ban (bármilyen jellegű) ajándékot ajánlott fel egy állami intézmény vagy vállalat tisztviselőjének vagy alkalmazottjának, 4 százalék pedig elismeri, hogy még pénzt is ajánlott fel.

A felmérést december 12. és 19. között végezték CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) módszerrel 1075, 18 éves vagy annál idősebb személy körében. A felmérés maximálisan tolerálható hibája plusz/mínusz 3%, és reprezentatív a romániai felnőtt, nem intézményesített lakosságra nézve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!