Katolikus érsekség: Az udvarhelyi bentlakásról készült szeizmológiai felmérés, de nem jelzett problémát

2023. december 22. – 19:45

Másolás

Vágólapra másolva

Pontosításokat tett közzé honlapján a székelyudvarhelyi tragédiával kapcsolatban a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség. A közlemény szerint készült szakértői felmérés a bentlakásról, de az nem jelzett szerkezeti problémákat. Az egyház leszögezi, hogy „nem célja nyilatkozatháborúba bocsátkozni, nincs szüksége önigazolásra”.

Mint írják, a két iskolaépület felújítása után, az érsekség 2022 februárjában megújította a szerződést a projektmenedzserrel, hogy ő megtehesse a szükséges lépéseket a bentlakás épületének felújítására és környékének rendezésére. Az épületre vonatkozó dokumentáció az érsekség szerint tartalmaz egy 2023 augusztusában elvégzett geotechnikai tanulmányt, valamint egy 2023 szeptemberében készült több mint 100 oldalas technikai szakvéleményt (expertiză tehnică).

„A dokumentáció műszaki értelmezése nem az Érsekség illetékessége, viszont laikus számára is világos, hogy részletes szeizmológiai felmérés is készült, amely nem állapított meg strukturális vagy szerkezeti problémákat. Az épület RsIII-as szeizmikus kategóriába nyert besorolást, és a szakemberek mindössze csak kisebb beavatkozások végzését javasolták” – áll a közleményben.

Az egyház tulajdonába 2004-ben visszakerült épületegyüttes bérleti díjával kapcsolatban megemlítik, hogy újratárgyalások folyamán fokozatosan emelkedett és 2021-ben érte el a 300 000 lejt, a bevétel azonban az épületek legsürgősebb állagrendezésének költségeit is csak részben fedezte, a lépcsőfeljárat javítása 150 000 lejbe került, egy-egy falburkolat- vagy belső javítás alkalmanként 30-40 000 lejt jelentett.

„A két iskolaépület felújításához sem helyi önkormányzati, sem más román állami támogatást nem kaptunk. A rehabilitációt a magyar állam karolta fel és biztosította az ahhoz szükséges többmillió eurós befektetést” – írják.

A közlemény kitér arra is, hogy az egyház „rossz, nem egyszer használhatatlan állapotban” kapta vissza az épületeit az államtól, ugyanakkor azokat a tulajdonokat, amelyek az államosítás előtt azok fenntartását biztosították (erdők, mezők, bérépületek stb.) az állam nem szolgáltatta vissza.

„Az Egyház készséggel bocsátja ingatlanjait a közjó hasznára, viszont méltatlannak és igazságtalannak tartja, hogy nem egy esetben 1000-2000 lejes havi bér mellett az épületek fenntartásának kötelezettségét az egyháztól várják el és kérik. Ezért sürgetjük és követeljük továbbra is az ingatlanjaink működtetését biztosító államosított tulajdonunk visszaszolgáltatását” – fogalmaznak.

„A katolikus egyház elkötelezetten vállal fel és végez köz- és szociális szolgálatot, mint ahogy mindig is tette, ha azt nem lehetetlenítik el. A székelyudvarhelyi tragédia nyomán nem célja nyilatkozatháborúba bocsátkozni, nincs szüksége önigazolásra. Tettekkel és nem szócsatával végzi a kötelességét: mindannyiunknak az evilági bír(ál)ókat meghaladó Bírája előtt kell számot adnunk. Az érsekség osztozik a gyászban és a fájdalomban, együttérzéséről biztosít minden érintettet” – zárják a közleményt.

A katolikus egyház tulajdonában lévő, és a székelyudvarhelyi önkormányzat által a Tamási Áron Gimnázium számára bérelt bentlakásépület egyik fala hétfőn délután omlott le. Négy tanuló a romok közé szorult, a 17 éves farkaslaki fiú életét vesztette, három lány kórházba került, egyikük állapota súlyos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!