Mit tehetnek a szülők, ha gyermekük iskolája régi épületben működik?

2023. december 20. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

A régi, műemlék épületbe járó iskolások szülei számára gyűjtött össze néhány tanácsot a Szülők és Törvényes Képviselők Szövetsége (FEPAL), valamint a konstancai, temesvári, bukaresti, Ilfov, Vâlcea és Máramaros megyei diákszervezetek a székelyudvarhelyi tragédiára reagálva. A nyílt levelet, amelyben a tanügyminiszter lemondását kérik, az Edupedu.ro tette közzé.

A levélben foglaltak szerint a szülők a következőket tehetik, hogy a régi épületben működő iskolák biztonságosságáról meggyőződjenek, illetve felelős hozzáállásra sarkallják a döntéshozókat:

  • az iskolába beiratkozáskor kérjék a vezetőségtől vagy a polgármesteri hivatal illetékes osztályától az épület földrengésbiztosságát bizonyító dokumentumokat, illetve olyan, az épület általános állapotára vonatkozó információkat, mint az építés éve vagy a tartószerkezet esetleges megerősítése
  • ha az épület nem az önkormányzat tulajdonában van, mint ahogyan a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium épületegyüttesét is bérli a város, kérjék az iskola vezetőségétől vagy a polgármesteri hivatal illetékes osztályától, hogy tegye közzé a bérleti szerződést
  • ha a gyermekeik már az iskola diákjai, az osztályokat képviselő szülői bizottsági tagok következő gyűlésére hívják meg az önkormányzat vagy megyei tanács képviselőit, és kérjenek nyilvánosan információkat, szakvéleményt az épület állapotáról
  • kérjék, hogy az iskola és az önkormányzat tegye közzé a honlapján az épület földrengésbiztosságát igazoló dokumentumokat, a katasztrófavédelem jóváhagyásait
  • szerveződjenek, alakítsanak ki szülői csoportokat, amelyek nyomást tudnak gyakorolni az iskolákban

A levélben megnevezik azokat is, akik felelősek azért, hogy a székelyudvarhelyihez hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő. Az oktatási célra használt épületek tulajdonosai vagy adminisztrátorai a 2012/2022-es törvény értelmében kötelesek szakértői véleményt kérni az épület állapotáról és a földrengésveszély mértékét jelző kategóriát a szakvélemény elkészülése utáni 30 napon belül bevezettetni a telekkönyvbe; a javasolt beavatkozásokat kötelesek elvégezni az épület biztonságossá tételére. Emellett a polgármesteri hivatalnak, amikor a felújítási munkálatok esetén kötelező urbanisztikai bizonylatot kiállítja, régi épületek esetén kérnie kellene a szakértői jelentést.

Az Építkezési Felügyelőség (ISC) felelőssége, hogy a munkálatok minőségét ellenőrizze és erről jelentést állítson össze, a tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium engedélyezi az épületek oktatási célokra való használatát, az iskola igazgatójának pedig tájékozódnia kell az épület állapotáról, a veszélyekről tájékoztassa az iskolai közösséget és megszervezze a javítási munkálatokat vagy a tanulók elköltöztetését.

A levelet aláíró szervezetek egyúttal átfogó jelentést kérnek arról, hogy kiket vontak felelősségre az oktatási intézmények területén korábban szennyvízülepítőkbe fulladt gyermekek halála miatt, illetve abban az ügyben, amikor az iskolai sportpályán lezuhanó rozsdás kapu okozta egy lány halálát.

„Kérjük a tanügyminiszter lemondását, amiért képtelen elérni, hogy a diákok biztonságos terekben tanuljanak!” – zárul a levél.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része hétfőn délután összeomlott. Négy diáknak nem sikerült időben kimenekülnie, egyikük meghalt, egy másik válságos állapotban van, további kettő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!