„Román, de rendes ember” – Transtelex Dialóg az erdélyi etnikumközi viszonyokról

2023. december 5. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex Dialóg idei utolsó, december 12-i kiadásában a román-magyar viszonyról beszélgetünk a kolozsvári Planetárium Caféban.

A téma soha nem veszített az aktualitásából az elmúlt évtizedekben Erdélyben. Ám most még időszerűbbé teszik azok a félelmek, hogy a következő választási szuperévben a szélsőséges pártok előretörése és a folyamatos kampányhangulat különösen nem kedvez majd a közeledésnek, a többség-kisebbség párbeszédének és a romániai magyarok közérzetének, sőt újratermeli a konfliktusokat. Pedig kibeszélnivaló való volna bőven, mert a közgondolkodási mintákat és a nyilvánosságot mindkét közösség körében továbbra is a kölcsönös bizalmatlanság és a nemzeti előítéletek dominanciája jellemzi.

A kerekasztal-beszélgetésen többek között azt járjuk majd körül, hogy hol tart most és miért egyenlőtlen a román-magyar viszony, milyen volt a dinamikája a rendszerváltás után és ezt milyen tényezők befolyásolták. Szóba kerül a kölcsönös ignorancia, ami a vélt vagy valós történelmi sérelmek mellett ellehetetleníti egymás elfogadását és az előítéletek felszámolását az egymást követő generációkban. Beszélni fogunk a sztereotípiák és a személyközi kapcsolatok között feszülő ellentmondásokról, vagyis a szomszédról, „aki román (magyar), de azért rendes ember”. Ugyanakkor elhangzik majd a kérdés: mi az oka annak, hogy a nyelvi akadályok továbbra is megnehezítik a kommunikációt, egymás megismerését, az erdélyi magyar fiatalok érvényesülését, és miért idegenkedik annyira a legifjabb magyar nemzedék a román nyelv megtanulásától?

De feszegetjük majd azt is, amiről az utóbbi 34 évben nagyon kevés szó esett: a sorsa rendezetlenségéért az erdélyi magyar közösség is visel felelősséget, mert nem tette meg azt, ami rajta áll ezen a téren. Ezzel összefüggésben, illetve a jövő évi választásokhoz kapcsolódóan is beszélünk majd az RMDSZ-ről, amelynek politikai küzdelme Salat Levente politológus felfogása szerint „viaskodás egy furcsa paradoxonnal”: programjába foglalt céljai szerint a román-magyar együttélés normalizálására törekszik, de a támogatottsághoz mozgósításra volt szükség, a mozgósításhoz pedig elengedhetetlen az ellenségkép, illetve az, hogy a közösség ne érezze biztonságban a saját jövőjét.

A december 12-én, kedden 19 órától kezdődő beszélgetés meghívottjai:

  • Horváth István, szociológus, egyetemi tanár (Kolozsvár)
  • Rostás-Péter István, újságíró-műfordító (Kolozsvár)
  • Smaranda Enache, emberjogi aktivista (Marosvásárhely)
  • Szilágyi N. Sándor, nyelvész, egyetemi tanár (Kolozsvár)

Moderál: Cseke Péter, a Transtelex főmunkatársa.

A Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

Az esemény nyilvános. A beszélgetésről felvétel készül, amelynek a szerkesztett változatát a Transtelexen is közzétesszük. Minden résztvevő elfogadja a Transtelex adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat, valamint jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az eseményen a szervező fotó-, hang- és videófelvételeket készítsen, azokat tárolja, valamint online felületein közzétegye.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!