„Román, de rendes ember” – Transtelex Dialóg az erdélyi etnikumközi viszonyokról

2023. december 5. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex Dialóg idei utolsó, december 12-i kiadásában a román-magyar viszonyról beszélgetünk a kolozsvári Planetárium Caféban.

A téma soha nem veszített az aktualitásából az elmúlt évtizedekben Erdélyben. Ám most még időszerűbbé teszik azok a félelmek, hogy a következő választási szuperévben a szélsőséges pártok előretörése és a folyamatos kampányhangulat különösen nem kedvez majd a közeledésnek, a többség-kisebbség párbeszédének és a romániai magyarok közérzetének, sőt újratermeli a konfliktusokat. Pedig kibeszélnivaló való volna bőven, mert a közgondolkodási mintákat és a nyilvánosságot mindkét közösség körében továbbra is a kölcsönös bizalmatlanság és a nemzeti előítéletek dominanciája jellemzi.

A kerekasztal-beszélgetésen többek között azt járjuk majd körül, hogy hol tart most és miért egyenlőtlen a román-magyar viszony, milyen volt a dinamikája a rendszerváltás után és ezt milyen tényezők befolyásolták. Szóba kerül a kölcsönös ignorancia, ami a vélt vagy valós történelmi sérelmek mellett ellehetetleníti egymás elfogadását és az előítéletek felszámolását az egymást követő generációkban. Beszélni fogunk a sztereotípiák és a személyközi kapcsolatok között feszülő ellentmondásokról, vagyis a szomszédról, „aki román (magyar), de azért rendes ember”. Ugyanakkor elhangzik majd a kérdés: mi az oka annak, hogy a nyelvi akadályok továbbra is megnehezítik a kommunikációt, egymás megismerését, az erdélyi magyar fiatalok érvényesülését, és miért idegenkedik annyira a legifjabb magyar nemzedék a román nyelv megtanulásától?

De feszegetjük majd azt is, amiről az utóbbi 34 évben nagyon kevés szó esett: a sorsa rendezetlenségéért az erdélyi magyar közösség is visel felelősséget, mert nem tette meg azt, ami rajta áll ezen a téren. Ezzel összefüggésben, illetve a jövő évi választásokhoz kapcsolódóan is beszélünk majd az RMDSZ-ről, amelynek politikai küzdelme Salat Levente politológus felfogása szerint „viaskodás egy furcsa paradoxonnal”: programjába foglalt céljai szerint a román-magyar együttélés normalizálására törekszik, de a támogatottsághoz mozgósításra volt szükség, a mozgósításhoz pedig elengedhetetlen az ellenségkép, illetve az, hogy a közösség ne érezze biztonságban a saját jövőjét.

A december 12-én, kedden 19 órától kezdődő beszélgetés meghívottjai:

  • Horváth István, szociológus, egyetemi tanár (Kolozsvár)
  • Rostás-Péter István, újságíró-műfordító (Kolozsvár)
  • Smaranda Enache, emberjogi aktivista (Marosvásárhely)
  • Szilágyi N. Sándor, nyelvész, egyetemi tanár (Kolozsvár)

Moderál: Cseke Péter, a Transtelex főmunkatársa.

A Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

Az esemény nyilvános. A beszélgetésről felvétel készül, amelynek a szerkesztett változatát a Transtelexen is közzétesszük. Minden résztvevő elfogadja a Transtelex adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat, valamint jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az eseményen a szervező fotó-, hang- és videófelvételeket készítsen, azokat tárolja, valamint online felületein közzétegye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!