Elutasította a felmondást, fegyelmi eljárás indul Parászka Boróka ellen a Marosvásárhelyi Rádiónál

2023. december 4. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyelmi eljárást kezdeményezett Parászka Boróka ellen a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztője, miután az újságíró nem mondott fel azt követően, hogy az ügyészség bizonyítékok híján nem emelt vádat a kollégája ellen, akit ő bántalmazás miatt jelentett fel három évvel ezelőtt.

Szász Attila megkeresésünkre elmondta, azért kezdeményezte a fegyelmi eljárás elindítását, mert „ezt az ügyet valahogy le kell zárni”. A főszerkesztő szerint ennek két módja van, az egyik, hogy Parászka Boróka felmond, de mivel ezt elutasította, amihez joga van, akkor az ügyében egy fegyelmi bizottságnak kell döntenie, „amely megállapíthatja azt is, hogy nem vétett semmivel és nem csorbult az intézmény imázsa és a szerkesztőség munkája azáltal, hogy ez az ügy ekkora nyilvánosságot kapott, vagy ellenkezőleg, úgy ítélheti meg a bizottság, hogy ezzel kárt okozott, és valamilyen felelősségre vonással szankcionálja.”

Parászka Boróka 2020-ban jelentette fel kollégáját, Kiss Dénest fizikai bántalmazás miatt, az ügyészség több mint három évvel később, 2023-ban azt állapította meg, hogy nincs kellő bizonyíték arra, hogy a törvényszéki orvosi látleletben igazolt sérülést valóban ő okozta volna, ezért nem emelnek vádat ellene a bíróságon. Parászka Boróka nem fellebbezett az ügyészségi határozat ellen a törvényes határidőn belül.

A főszerkesztő szerint Parászka Boróka és Kiss Dénes ügye olyan közvitát generált, ami súlyosan érintette a Marosvásárhelyi Rádió hitelességét, imázsát, ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy ezelőtt három évvel is azt nyilatkozta, hogy az ügy tisztázása után annak, aki a két érintett közül nem mondott igazat, mennie kell. „Nem állapította meg az ügyészség, hogy (Parászka Boróka, szerk. megj.) hazudott vagy nem hazudott, azt állapította meg, hogy nincs bizonyíték arra vonatkozóan, amit állít” – tette hozzá Szász Attila.

A belső vizsgálat idejére Parászka Boróka műsorát felfüggeszti, közölte még a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztője.

Az ügyészségi határozatra mindkét újságíró Facebook-bejegyzésben reagált, ezekből kiderül, hogy mindketten fenntartják korábbi álláspontjukat, azaz Parászka Boróka azt, hogy bántalmazás áldozata volt, Kiss Dénes pedig azt, hogy a vád alaptalan.

Kiss Dénes közölte, hogy lejáratásért és hitelrontásért rágalmazási pert indít Parászka Boróka ellen, aki szerinte sajtóhadjáratot indított ellene, emiatt pedig volt és leendő riportalanyok, kulturális alkotók fordultak el tőle, a munkája jelentősen megnehezült. Bejegyzésében azt is kiemelte, hogy Parászka Boróka nem fellebbezett az ügyészség határozata ellen, noha törvény szerint ezt 20 napon belül megtehette volna, egy hozzászólásban pedig úgy fogalmazott, hogy fellebbezés esetén az ügy bíróságra kerülhetett volna, ahol bármelyik fél kérhette volna az incidens helyszíni rekonstrukcióját, így azonban „ez az ügy jogerősen le lett zárva, és az igazság eme kapuja bebetonozva”.

Parászka Boróka bejegyzésében azzal indokolta, hogy nem fellebbezett az ügyészségen, hogy ez elmúlt időszakban több fenyegetési és bántalmazási ügy miatt hosszú napokat töltött kihallgatói szobákban, tárgyalótermekben, ami már túl sok idejét vonta el a családjától és a munkájától, továbbá azzal, hogy nem bízik abban, hogy az ügyészség alaposan járna el, illetve úgy gondolja, az őt ért bántalmazás nem jelentős ügy ahhoz képest, hogy havonta újságírók százait gyilkolják meg a világon. „Együtt kell élni ezzel az élménnyel, és azzal is, hogy tényleges segítség nincs, vagy nagyon ritkán van” – írta.

Kérdésünkre, hogy valószínűnek tartja-e, hogy amennyiben fellebbez, elvégzik-e a hiányolt helyszíni újrajátszást, Parászka Boróka azt mondta, hogy ez az alapeljárás része kellene legyen. Mint mondta, amikor az ügyészség értesítette, hogy kellő bizonyítékok híján nem emelnek vádat az ügyében, és kérték, hogy vonja vissza a panaszát, akkor azt válaszolta, hogy nem vonja vissza a panaszt, mert a bántalmazás megtörtént és kérte, hogy minden jogi és szakmai eszközt vessenek be annak érdekében, hogy az ügyet kivizsgálják. „Senki nem vizsgálta meg a sérülésemet, a helyszínen senki nem játszotta újra az eseményeket, holott ez az alapeljáráshoz hozzátartozik. Nem beszélve arról, hogy ma tudtam meg, hogy a bántalmazó ügyvédje jelen volt a tanúk kihallgatásánál, az én ügyvédem pedig nem. Úgy történt ügyészségi kivizsgálás, hogy nem volt jogi képviseletem és én erről nem is tudtam” – közölte.

„Én nem akartam minősíteni az ügyészség munkáját, elfogadtam ezt a döntést, miután határozottan kértem, hogy tegyenek meg minden jogszabályban előírt dolgot azért, hogy ezt az ügyet lehessen rendezni. Nem láttam úgy, hogy bármilyen esélye lenne annak, hogy ennél többet tehessek” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a főszerkesztő a felmondását kérte, illetve miután ezt elutasította, fegyelmi eljárást indított ellene, Parászka Boróka kijelentette, hogy jogkövető módon járt el, és nem követett el olyasmit, ami miatt fel kellene mondania vagy amivel vétett volna a Marosvásárhelyi Rádió szabályzata vagy jó hírneve ellen.

Az újságíró elmondta, az elmúlt időszakban többször érte fenyegetés, bántalmazás, ezek közül egy feljelentése jutott el a polgári peres eljárásig, amit megnyert, egy másik, amelyben hivatalból indult eljárás, még az ügyészségnél van, de nincs információja arról, hogy hol tart.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!