Tiltakozásra készülnek a Zsil-völgyi bányászok a nyugdíjtörvény tervezete miatt

2023. november 16. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az új nyugdíjtörvény tervezete ellen készülnek tiltakozni csütörtökön a Zsil-völgyi Energetikai Komplexum bányászai és energetikai dolgozói a négy Zsil-völgyi bánya központjánál és a zsilymacesdparosenyi hőerőműnél – írja az Agerpres.

A Muntele (Hegy) szakszervezet elnöke, Darius Câmpean közölte, az új nyugdíjtörvény alkalmazása esetén a következő években nyugdíjba vonuló bányászok 45 százalékkal kevesebb nyugdíjat fognak kapni, mint akik már nyugdíjba mentek.

Câmpean „demagógiának” nevezte azt az állítást, miszerint az új nyugdíjtörvény felszámolja az egyenlőtlenségeket, ugyanis a jelenleg hatályos törvény alapján egy 25 év szolgálati idővel rendelkező bányász 8400-8600 lej közötti nyugdíjat kap, míg aki az új törvény hatályba lépése után megy nyugdíjba, az ugyanennyi szolgálati idővel már csak 4800 lejes nyugdíjra lesz jogosult. „Nem lehet ekkora szakadékokat előidézni” – jelentette ki.

Sérelmezte, hogy a tervezet kidolgozói a nyugdíjkorhatár növelésekor nem számoltak a Zsil-völgye szénbányáinak 2032-ra tervezett bezárásával. Ugyanakkor a női munkások esetében a jogszabályjavaslat nincs tekintettel a nehéz munkakörülményekre, például arra, hogy nők részt vesznek a csillék megrakásában is.

A szakszervezeti vezető arról is beszámolt, hogy részt vett ugyan a törvénytervezet szenátusi munkaügyi bizottsági vitáján, de az ott elfogadott módosításokat a plénum leszavazta.

Mindezek miatt csütörtökön 12:45-kor az első műszakból kilépő bányászok és a felszíni személyzet tiltakozó akciókba kezd. A Muntele szakszervezet képviselői jövő héten Bukarestbe utaznak, hogy részt vegyenek a tervezetnek a képviselőházi munkaügyi bizottságában zajló vitáján.

Nemcsak a bányászok tüntetnek Bukarestben

A Meridian Országos Szakszervezeti Szövetség csütörtökön délre mintegy ötezer tagját várja tüntetni a kormány épülete elé a nyugdíjtörvény tervezete és a deficitcsökkentő intézkedéseket tartalmazó 2023/296-os törvény miatt – írja az Agerpres.

A Meridian képviselői a Facebookon közölték, hogy a tiltakozó akcióra a szövetséget alkotó összes szakszervezettől várnak képviselőket: erdészeket, vasutasokat, rendőröket, katonákat, a védelmi minisztériumi tisztviselőket, bányászokat, köztisztviselőket, mezőgazdasági termelőket, egészségügyi és repülőtéri dolgozókat, a tanügyi kisegítő személyzet képviselőit stb. Elégedetlenségük fő oka a kormány által november 9-én jóváhagyott, majd a szenátusban november 14-én elfogadott nyugdíjtörvény tervezete, amely „meglepő módon törli az erdészeknek, vasutasoknak és más ágazatok munkavállalóinak a szakmai jogállásukban rögzített nyugdíjazási jogait”. A szakszervezet úgy véli, hogy a különleges munkakörülmények között dolgozó alkalmazottak eddigi nyugdíjazási feltételein nem szabad módosítani. Álláspontjuk szerint a „kapkodva” kidolgozott tervezet nem számolja fel a nyugdíjrendszer egyenlőtlenségeit.

„A munkavállalók és nyugdíjasok élet- és munkakörülményeit javítani hivatott törvények megszegése, a magas árak, az infláció, a jogalkotás kiszámíthatatlansága és az elmúlt időszakban hozott ellentmondásos döntések megingatják a román állampolgárok jogállamiságba vetett bizalmát, és megfosztják őket a társadalmi fejlődésbe, az igazságba és a társadalmi igazságosság helyreállításába vetett reményüktől” – állítják az érdekvédelmi szervezet képviselői.

A kormánypalota előtti Victoriei (Győzelem) térre várt tiltakozók azt akarják elérni, hogy a kormány „kevesebb közömbösséggel és több felelősséggel” figyeljen követeléseikre – olvasható a közleményben.

A szakszervezeti szövetség beszámolója szerint az elmúlt hetekben megpróbálták meggyőzni a kormányt, hogy a megszorító intézkedések éppen a stratégiai fontosságú ágazatok dolgozóit érintik negatívan, a döntéshozók azonban nem álltak el a tervezettől.

Ugyanakkor az erdészek azt sérelmezik, hogy az új nyugdíjtörvény eltörölné azt a 2019-ben elfogadott jogszabályt, amely szerint 1 évvel csökken a nyugdíjkorhatár minden 5 év terepen, különleges körülmények között ledolgozott év után. Emlékeztettek arra, hogy a romániai erdészek várható élettartama a statisztikák szerint 63 év, ami uniós szinten a legalacsonyabb.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!