Magyarországnál csak Kína és Oroszország ért el rosszabb helyezést a románok szimpátiafelmérésében

2023. november 15. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Nőtt a román polgárok szimpátiája a nyugat-európai országok iránt, derül ki abból a felmérésből, amit az INSCOP Research készített a News.ro hírügynökség megbízásából 2023 október-novemberében. A felmérésnek az volt a célja, hogy megvizsgálja, egy tíz évvel ezelőtti szinthez képest, hogy változott bizonyos országok elfogadottsága a románok körében. Kiderült, még a Magyarország iránti szimpátia is 10 százalékkal növekedett, azonban az Oroszország iránti pozitív érzelmek történelmi mélyponton vannak. Ha a 10 évvel ezelőtti szinten maradt volna Magyarország értékelése, akkor az utolsó helyen végzett volna a románok szimpátialistáján, így hátulról a harmadik lett.

A reprezentatív mintán végzett felmérésből kiderül, Spanyolország (82,8%) és Olaszország (81,4%), a románok legnagyobb közösségeit befogadó országok foglalják el a szimpátiaversenyben az első és második helyet, mindkét mediterrán ország esetében 80 százalék fölötti a pozitív válaszok aránya. A hetven százalékos mezőnyben Németország, Franciaország és Nagy-Britannia található.

Hetven százalék alatt, de még mindig az erősen pozitív megítélésű országok között van az Amerikai Egyesült Államok is, 67, 5 százalékos eredménnyel.

Külön érdekesség a 10 évvel ezelőtti (2013) helyzettel való összehasonlítás, amikor az INSCOP Research hasonló kérdést tett fel. Először is jelentős visszalépést láthatunk Oroszország esetében, ahol a pozitív érzések aránya a felére csökkent. A 10 évvel ezelőtti közel 37 százalékról mára 18 százalékra esett vissza azoknak a románoknak az aránya, akik még mindig pozitívan viszonyulnak hozzá. Az adatok korrelálnak az Oroszországgal szembeni bizalom csökkenésével is, amely a korábban mért 18 százalék körüli értékről mára 8 százalék körülire zuhant. Ennek az erőteljes csökkenésnek a nyilvánvaló magyarázata Oroszország Ukrajna elleni háborúja.

A tíz évvel ezelőtti és mostani adatok összehasonlító grafikonja – Forrás: INSCOP Research
A tíz évvel ezelőtti és mostani adatok összehasonlító grafikonja – Forrás: INSCOP Research

A felmérésben külön rákérdeztek a Moldovai Köztársaság és Ukrajna iránti érzésekre is: a válaszadók 69,2 százaléka mondta, hogy inkább pozitív érzéseket táplál a Pruton túli testvérország iránt (a 2013-as 65,7%-hoz képest), Ukrajnával kapcsolatban pedig a románok 43,3 százaléka (a 2013-as 41,8%-hoz képest) érez pozitív viszonyulást.

Magyarország esetében a válaszadóknak mindössze 39,7 százaléka vélte úgy, hogy pozitív érzések vannak benne a nyugati szomszédországgal kapcsolatban. Bár ez az érték a lista végén található országok közé utasítja Magyarországot, azt megállapíthatjuk, hogy az elmúlt tíz évben szépen fejlődött az ország elfogadottsága. A 2013-as 29,3%-hoz képest most már a polgároknak szinte-szinte a 40 százaléka érez inkább pozitív érzelmeket, ha Magyarországról hall.

A rangsor utolsó előtti helyezettje Kína, a távol-keleti ország a válaszadóknak mindössze a 36,3 százalékában ébreszt pozitív érzelmeket. Oroszországhoz hasonlóan ő is nagyot bukott: a 2013-as 56,5 százaléknak szinte fele odalett. Oroszország, amint említettük, csak 18,3 százaléknyi szimpátiát tudott összekaparni ebben a felmérésben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!