Másfél millió cukorbeteg van Romániában, országos kampányra lenne szükség a megelőzéshez

2023. november 14. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában másfél millió cukorbeteg van, és a helyzet javításához a táplálkozási szokásokra kiható közpolitikákra van szükség, többek között iskolai tájékoztató órákra – jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a cukorbetegség világnapja alkalmából tartott konferencián, írja az Agerpres.

Rafila azt mondta, az emberiséget érintő három legsúlyosabb nem fertőző betegség egyike a diabétesz. „A cukorbetegség, daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri, illetve agyi érbetegségek okozzák világszerte a krónikus betegségek és a halálozások zömét, és természetesen a mi országunk sem kivétel ez alól. A számok mindenképpen aggasztóak: polgártársaink 11,6 százaléka szenved ebben a betegségben” – mondta a miniszter.

Hozzátette, a romániai diabéteszes betegek kezelésére és a betegség monitorozására elkülönített összeg 2,5 milliárd lej.

Rafila úgy vélekedett, a diabéteszes megbetegedések számának növekedését közpolitikákkal lehet megállítani.

„Végtére is mi a cukorbetegség? Egy olyan betegség, amely – az 1-es típusú cukorbetegség kivételével – az egészségtelen életmód következménye. Ezt az egészségtelen életmódot nagyon gyakran a hagyományok, szokások vagy a reklámok generálják. Sok szénhidrátot és telített zsírokat fogyasztunk, ami nyilvánvalóan anyagcserezavarokhoz vezet, és végül is a cukorbetegség is egy mélyreható anyagcserezavar, amely kezeletlenül maradva szövődményekhez és halálhoz vezet” – magyarázta a miniszter.

Alexandru Rafila szerint a megelőzést gyermekkorban kell elkezdeni; ehhez felvilágosító órákra van szükség már az elemi oktatástól kezdődően.

„Az egészséges szokások gyermekkorban alakulnak ki. Egyértelmű, hogy azt akarjuk, minél egészségesebbek legyenek a következő nemzedékek, és minél kevesebb egészségügyi szolgáltatásra legyen szükségük” – summázta a miniszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!