Ursu-ügy: újratárgyalhatják a politikai fogoly kínvallatóit felmentő jogerős ítéletet

2023. november 2. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

A legfőbb ügyészség kéri a Gheorghe Ursu volt politikai fogoly kínvallatóit jogerősen felmentő legfelsőbb bírósági ítélet felülvizsgálatát olyan új tényekre és körülményekre hivatkozva, amelyek az ítélethozatalkor nem voltak ismertek, írta az Agerpres.

A vádhatóság közlése szerint a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) több dokumentumot is küldött az ügyészségnek az új tények és körülmények megértését segítő releváns adatokkal, információkkal és technikai részletekkel. Emellett október 20-án megkapták a Nicolae Iorga Történettudományi Intézet és a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) dokumentációját is, amelyhez egy összefoglaló anyagot is csatoltak a Romániában 1980 és 1989 között elkövetett emberi jogi jogsértésekről.

Az ezekben fellelhető információk a bíróság által korábban megállapítottól teljesen eltérő tényállást igazolnak, ezek figyelembevételével „homlokegyenest ellentétes tartalmú ítélet” születhet, közölte a legfőbb ügyészség, ezért kéri a bukaresti táblabíróságtól felülvizsgálati kérelmük befogadását, az ítélet megsemmisítését, a per újratárgyalását és a még életben lévő két vádlott elítélését embertelen bánásmód bűntette miatt.

A legfelsőbb bíróság július 27-én jogerősen felmentette az embertelen bánásmód vádja alól a Securitate két tartalékos tisztjét, Marin Pîrvulescut és Vasile Hodişt, akik a katonai ügyészség szerint kínvallatásnak vetették alá Gheorghe Ursu volt politikai foglyot. A bíróság elutasította Gheorghe Ursu fia, Andrei Ursu fellebbezését, és jogerőre emelte a bukaresti ítélőtábla 2019 októberében kihirdetett felmentő ítéletét. Az ítéletről akkor Alina Gorghiu igazságügyi miniszter azt mondta, hogy szomorúsággal tölti el.

„Ez jó hír. Remélem, hogy lesznek becsületes bíráink, akiknek van gerincük. Örvendetes, hogy a főügyészségnek volt bátorsága tovább menni, és új elemeket behozni” – nyilatkozta a News.ro-nak Andrei Ursu, aki múlt héten maga is perújrafelvételi kérelmet nyújtott be olyan, a CNSAS irattárából származó vallomásokkal, amelyek a Ceaușescu-korszak titkosrendőrségének áldozataitól származnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!