Nem aprózta el a kormánykoalíció, a következő 40 évre bebetonozta a különnyugdíjak rendszerét

2023. október 17. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta hétfőn a képviselőház az alkotmánybíróság határozatához igazított különnyugdíjtörvényt. Az új forma fenntartja a bírák magas nyugdíját, de 10-20%-os progresszív adózást vezet be. Az ellenzék azzal vádolta a szociáldemokrata-liberális kormánykoalíciót, hogy a törvény továbbra is a „speciális keveseknek” kedvez.

A képviselőház döntéshozó testületként fogadta el a speciális nyugdíjtörvény új formáját, ha két napon belül nem támadják meg az alkotmánybíróságon, Iohannis elnökhöz kerül kihirdetésre – mutat rá az Europa Libera.

A törvénykezdeményezést hétfőn 174 igen szavazattal, 81 nem ellenében és 17 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Két képviselő egyáltalán nem szavazott.

A törvényjavaslatot a parlament azt követően vizsgálta újra, hogy az alkotmánybíróság döntése értelmében a tervezetet összhangba hozták az alkotmányellenességről szóló határozattal. A frissen elfogadott jogszabály sokkal enyhébb rendelkezéseket tartalmaz, mint a CCR által alkotmányellenesnek nyilvánított változat, amelynek már eleve – a Világbank szerint – elhanyagolható költségvetési hatása volt.

Ahhoz, hogy a törvényt 2024. január 1-jétől alkalmazni lehessen, az érintett intézményeknek ( igazságügyi, belügyi, védelmi tárcák, az Országos Nyugdíjpénztár) a törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül végrehajtási szabályokat kell kidolgozniuk.

A törvény rendelkezik a nyugdíjkorhatár emelésének mechanizmusáról és a nyugdíj kiszámításáról a ledolgozott évek száma alapján – de egy 40 évre szóló! lépcsőzetes tervet dolgoztak ki. A törvény szerint a bírák nyugdíjkorhatára 2062-ig – azaz 39 év alatt – fokozatosan 60 évre emelkedik – írja a CursDeGuvernare.

A különleges nyugdíjasok többi kategóriája esetében a minimális nyugdíjkorhatár 2030-ig emelkedik, és csak 2043-tól számítják ki a nyugdíjat a szakmában eltöltött minimális évek száma, azaz 25 év alapján.

A törvény szerint a bírák, ügyészek, illetve az egyik cikkben részletesen felsorolt teljes jogi szakszemélyzet tagjai, akik legalább 25 éves szolgálati idővel rendelkeznek, a 60. életévük betöltésekor nyugdíjba vonulhatnak, és a nyugdíjba vonulás időpontját megelőző utolsó 48 hónapos szolgálati idő alatt kapott havi bruttó fizetés és egyéb juttatások átlaga által képviselt számítási alap 80%-ának megfelelő összegű szolgálati nyugdíjban részesülhetnek.

A tervezet szerint a szolgálati nyugdíj nettó összege nem haladhatja meg a nyugdíjba vonulás időpontját megelőző utolsó szolgálati hónapban szerzett nettó jövedelem 100%-át.

Ha a különleges nyugdíjakban részesülők szolgálati ideje 20 és 25 év között van, a nyugdíj összegét a számítási alap 1%-ával csökkentik minden olyan év után, amely hiányzik a teljes 25 év szolgálati időből ezekben a pozíciókban.

Ciolacu: Ezzel végrehajtjuk az alkotmánybíróság döntéseit

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta az alkotmánybíróság határozatához igazított különnyugdíjtörvény képviselőházi elfogadása után, hogy véleménye szerint ezzel megvalósulnak az alkotmánybíróság döntései.

Ciolacu „képmutatóknak” nevezte azokat, akik nehezményezték, hogy a különnyugdíjakra vonatkozó alkotmánybírósági határozatokat csak a bírákra és ügyészekre alkalmazzák, mivel – mint mondta – ezt az országos helyreállítási tervet (PNRR) kidolgozó volt kormány és annak USR-s igazságügyi minisztere indítványozta. „Ezért jutottunk ebbe a helyzetbe” – tette hozzá Ciolacu a képviselőházi szavazás után.

Cătălin Drulă: A tervezet elfogadásával további 40 évig életben tartják a különnyugdíjak rendszerét

Az USR elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy „a román demokrácia újabb szégyenletes pillanata, hogy a PSD és a PNL megszavazta a különleges nyugdíjak további 40 évig történő fenntartását”.

„Ezzel a szavazással az egész román társadalom, amely nem élvezi ezeket a kiváltságokat, szembemegy. Mindazokat, akik hozzájárulnak vagy hozzájárultak a nyugdíjhoz, és ennek alapján kapnak nyugdíjat, ma szembeköpte Ciolacu úr, aki egy új alkotmányos elvet hozott létre: az egyszer megítélt kiváltság elvét, amely örökre megmarad” – mondta Cătălin Drulă az ülés végén.

Hozzátette, a különleges nyugdíjak „rákos daganatot képeznek, amely felemészti a románok közötti szolidaritást”, és „nem egyezhetünk bele a kiváltságok köztársaságába”.

Drulă rámutatott, hogy az USR a PNRR-ben a speciális nyugdíjak megszüntetését, azaz az összes nyugdíj járulékalapúvá tételét írta elő, ellenkező esetben Románia 3,1 milliárd eurót veszítene az EU-tól.

„Óriási jót tettek akkor az USR-esek és a kollégám, Cristian Ghinea, mert soha nem jutottunk volna el odáig, hogy ezt a kérdést megvitassuk a parlamentben”- tette hozzá az USR vezetője.

Ludovic Orban: Alkotmányba kell foglalni, hogy a nyugdíjak kizárólag járulékalapúak lehetnek

A Jobboldal Ereje törvényhozói év végéig össze akarják gyűjteni a nyugdíjakat kizárólag járulékalapúvá tevő alkotmánymódosítási indítvány benyújtásához szükséges számú aláírást, jelentette ki Ludovic Orban.

Elmondta, a Jobboldal Ereje a különnyugdíjak törvénye ellen voksolt a hétfői szavazáson. „Az alkotmány leszögezi, hogy minden állampolgár egyenlő a törvény és az állami hatóságok előtt, előjogok és hátrányos megkülönböztetés nélkül. A különnyugdíjak viszont előjogokat jelentenek” – mondta az ellenzéki politikus.

Hozzátette, a Jobboldal Ereje azt tűzte ki célul, hogy év végéig összegyűjti az alkotmánymódosító indítvány benyújtásához szükséges aláírásokat. „Alkotmányban kell rögzíteni, hogy a nyugdíjakat kizárólag a hozzájárulás elve alapján szabad kiszámolni minden munkavállalói kategória esetében” – mondta Ludovic Orban.

Azt is elmondta, alakulata partnereket keres, hogy az elfogadott különnyugdíjtörvényt megtámadják az alkotmánybíróságon.

Florin Roman PNL-képviselő „képmutatással” vádolta az ellenzéket. A képviselőház elnöke, a szociáldemokrata Alfred Simonis azt mondta, hogy „amint ez a törvény hatályba lép, ezek a nyugdíjak kevésbé lesznek észszerűtlenek”.

A különnyugdíjak reformjának fő akadályozója az alkotmánybíróság

Romániában több mint 200 ezer személy kap különnyugdíjat, legtöbbjük a védelmi minisztérium és a belügyminisztérium volt alkalmazottjaként: itt több mint 170 ezer érintettről van szó. A nyugdíjak összegét tekintve azonban nem ők a dobogósak, a lista élén az a négyezer bíró áll, akiknek átlagnyugdíja havi 20 ezer lej körül mozog, ez fejenként mintegy négyezer eurót jelent a jelenlegi árfolyamon.

Bár az Európai Bizottság folyamatosan sürgette a nyugdíjrendszer reformját, és a nemzeti helyreállítási tervben is fontos lépésként szerepel, eddig minden változtatási kísérletet vétóval akadályozott meg az alkotmánybíróság, amelynek tagjai maguk is a kedvezményezettek közé tartoznak, havi 25 ezer lej feletti speciális nyugdíjat kapnak. Az alkotmánybíróság az elmúlt két évben elutasította mind a 7000 lej feletti nyugdíjak szuperadóztatásáról szóló törvényt, mind a speciális nyugdíjak eltörlését. Az állami költségvetést évente mintegy 12 milliárd lejjel (kb. 2,4 milliárd euróval) terheli a különnyugdíjaknak a kifizetése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!