Két aknavadász-hajót vásárolt Románia a brit haditengerészettől, az egyikre már fel is húzták a trikolórt

2023. október 2. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Két darab, a brit királyi haditengerészet tulajdonában lévő aknavadász-hajókat vásárolt a román állam, ezek közül az egyik máris a román haditengerészeti erők szolgálatába állt, és az év végéig megérkezik a konstancai katonai kikötőbe – számol be a News.ro.

A Román Haditengerészeti Erők képviselői hétfőn sajtóközleményben közölték, hogy az M 270 „Ion Ghiculescu alhadnagy” névre átkeresztelt aknászhajó megkapta az első lobogóját. Erre szeptember 27-én a skóciai Rosyth brit kikötőben tartott ünnepségen került sor, Marcel Neculae ellentengernagy, a haditengerészeti erők vezérkari főnökének helyettese, az Egyesült Királyság katonai hatóságainak képviselői, a hajóépítő Babcock hajógyár képviselői és a hajó legénységének tagjai jelenlétében.

„Azzal, hogy a hajó parancsnoka átvette a lobogót, az M 270 Ion Ghiculescu alhadnagy nevét viselő aknavadász-hajó a nemzeti jogszabályok értelmében román földre került” – áll a közleményben.

Az aknászhajó, amely korábban a brit királyi haditengerészetben használtak, az első a Románia és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága közötti kormányközi megállapodás keretében átadásra tervezett két aknavadász közül. A közleményből kiderül, hogy a NATO struktúráival interoperábilis katonai hajóról van szó, ami a Sandown-osztály tagja, vízkiszorítása 600 tonna, hossza 52,5 méter, szélessége 10,9 méter, merülése 2,3 méter, és tengeri aknaelhárító felszereléssel rendelkezik.

A hajó legénysége, amely 40 katonai tengerészből áll, és Denis Giubernea parancsnokhelyettes irányítja, a brit partnerrel közös kiképzési folyamaton vett részt, hogy megtanulják kezelni a hajó fedélzetén lévő felszerelést, alkalmazzák a speciális aknamentesítési eljárásokat, és képesek legyenek végrehajtani a rájuk bízott jövőbeli feladatokat.

Az „aknavadász-program” 2023 májusában megkapta a román parlament jóváhagyását: Románia lényegében két használt Sandown-osztályú aknakereső hajót vásárolt, az 1999-ben és 2000-ben vízre bocsátott brit hajókat (M110 Ramsey és M111 Blyth).

A Ramsey és a Blyth aknaszedők az utolsó és legújabb Sandown-osztályú hajók közé tartoznak, a britek 2021 augusztusában kivonták őket a forgalomból, áthaladtak a Babcock hajógyárakon, és jelenleg útban vannak Romániába.

A hajók radarral, hanglokációs rendszerrel és kiskaliberű fegyverzettel (egy 30 mm-es ágyúval és géppuskákkal) rendelkeznek, és fő feladatuk a tengeri aknák felkutatása, felderítése, osztályozása, követése és megsemmisítése/semlegesítése. A hajótest és a berendezések demagnetizáltak, a hajótestek üvegszálból és műanyagból készültek, állandó mágneses és zajvédelemmel rendelkeznek.

A teljes aknakereső program becsült értéke mintegy 150 millió euró, amelyből több mint 13 millió eurót a Babcock hajógyárnak ítéltek oda a felújítási munkálatok elvégzésére, további 24 millió eurót pedig az Atlas Electronik UK-nak „az autonóm felmérő rendszerek és az aknakereső rendszer rendszer telepítésére”.

Az alapfeladatok végrehajtásához a brit királyi haditengerészettől átvett két aknakereső hajót korszerűsítik és felszerelik nagyfelbontású hangradarral a víz alatti kutatáshoz és aknakereséshez, valamint a SeaFox rendszerrel a távoli aknamentesítéshez, amely távvezérelt víz alatti drónok segítségével, amelyek egy integrált célszonár segítségével képesek különböző víz alatti helyszínekre eljutni. Ez a SeaFox rendszer tengeri aknák semlegesítésére, illetve ellenőrzési, azonosítási és kiképzési feladatokra használható – állítja a haditengerészet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!