Marosvásárhely sportstratégiája legalább annyi képtelenséget tartalmaz, mint kulturális párja

2023. szeptember 21. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Marosvásárhely nemcsak kulturális stratégia megírására kérte fel az EuroTop Consulting céget, hanem a sportélet fellendítését megcélzó tervezetet is rendelt a tanácsadással foglalkozó vállalkozástól, aminek RMDSZ-es nexusait már a szarvashibáktól hemzsegő kultúrstratégia kapcsán felemlegették az olvasók: a cég ugyanis Antal Lóránt RMDSZ-es szenátorhoz és Szepessy Szabolcshoz köthető. Az EuroTop Consulting által összeállított sportstratégia ugyanolyan nívójú, mint az előzőleg a Transtelex által is kielemzett kulturális tervezet – derül ki a Vásárhely.ma cikkéből.

A város egyik legnagyobb gondja, hogy nem szervezhet „atlétika olimpiát” – idézi a portál a frissen elkészült sportstratégiának az egyik „fontos” megállapítását. Ugyanebből a dokumentumból kiderül az is, hogy a néptánc is sportnak számít, illetve arról is értesülhetnek az olvasók, hogy a városnak számos olyan sportlétesítménye van, amelyet eddig senki nem látott.

A több hónapon keresztül tartó munka után a városháza által felkért szakemberek kiderítették, mi gátolja a leginkább a marosvásárhelyi sportélet előmenetelét. „Azonosítottuk a Marosvásárhely Megyei Jogú Város sportéletében jelentkező általános problémákat is… Az első fő probléma az elégtelen finanszírozás.”

Az önkormányzattal 2022. december 15-én kötött szerződés értelmében az EuroTop Consulting Kft. ezért a munkáért 141.491 lejt kapna, hacsak a szerződésfelbontás, amelyet Portik Vilmos alpolgármester már a kultúrstratégia kapcsán belengetett, nem húzza keresztbe ezeket a számításokat. Az alpolgármester 2023 márciusában még büszkén reklámozta Facebook-oldalán, hogy elkezdődtek az egyeztetések a sportstratégia kidolgozása érdekében.

A számos hiba között, amelyben ez a dokumentum is bővelkedik az egyik legnagyobb, amit a marosvásárhelyi portál kiemel, az, hogy a stratégia szerzői szerint a városban „nem lehet atlétikai olimpiát rendezni” (37. oldal). Amint a cikk írója megjegyzi, a világon eddig egyetlen országban sem szerveztek atlétikai olimpiát, mivel ennek a sportágnak nem szentelnek külön ötkarikás játékokat. Ha a nyári olimpiai játékokra céloznak a szerzők, az is nonszensznek minősül, ugyanis Moszkva az egyetlen közép-kelet európai város, amely 1980-ban megengedhette magának, hogy beírja a nevét a világesemény szervezői közé.

Amennyiben pedig a világbajnokságra gondoltak esetleg a stratégák, tudni kell azt is, hogy egy olyan atlétikai központ megépítése, amilyennel Budapest készült az idei vb-re, mintegy 3,2 milliárd lejbe kerülne, ami szinte négyszerese a város 2023-as teljes költségvetésének.

A másik szarvashiba, amire rábukkant a vásárhely.ma portál, a nem létező sportlétesítmények felsorolása, amikről így írnak a dokumentumban:

„A városunk rendelkezik a kézilabdázáshoz szükséges megfelelő infrastruktúrával. A Maros Szabadidő- és Sportkomplexum, valamint a Marosvásárhelyi Olimpic Sportklub igen fontos sportlétesítmények, amelyeket a csapatok edzésekre, mérkőzésekre és versenyekre használnak. Itt korszerű csarnokokat és feltételeket találunk, valamint a kézilabdázás szempontjából optimális sportfelszerelést meg berendezéseket”.

A tanulmányban „több korszerű és jól felszerelt tekepályáról”, a vívók „adekvát edzőtermeiről” és az asztaliteniszezők „minőségi felszereléssel rendelkező, modern edzőtermeiről” számolnak be. mindezekből mindössze egy-egy létezik a városban, mutat rá a sportstratégiát elemző cikk.

Nem csak a sportlétesítmények létével nincsenek tisztában a tanulmány szerzői, a csapatok nevével és nemével is hadilábon állnak. Azon túl, hogy a város egykori élvonalbeli labdarúgó együttesét, Bölöniék, Hajnalék, Fazakasék ASA-ját egy senki által nem ismert HSK néven emlegetik, a jelenlegi harmadik ligás együttest Marosvásárhelyi SC-re keresztelik át.

A több mint másfél száz oldalas anyagban arról is lehet olvasni, hogy a műkorcsolyázók „büszkén képviselték a várost” a különböző versenyeken, de ez nem igaz, mert egyelőre csak tanfolyamokat szerveznek.

Arról is írnak a sportstratégia szerőzi, hogy „Marosvásárhelynek több igencsak versenyképes kézilabdacsapata van, amelyek országos és nemzetközi szinten is megmérettetik magukat”. Ehhez képest utoljára a Mureşul női kézilabdázói mérettették meg magukat nemzetközi szinten, és ez több mint három évtizeddel ezelőtt történt.

A tanulmány készítői arra is választ kerestek, melyek azok a sportágak, amelyeket Marosvásárhely lakói kimondottan kedvelnek. És idesorolták a néptáncot is.

Az úgynevezett állapotfelmérés után a sportstratégia szerzői megfogalmazták javaslataikat is arra vonatkozóan, hogy melyek lehetnének azok a sportágak, amelyeket erősíteni lehetne.A marosvásárhelyi sportélet elemzése során, a meglévő hagyományokkal összefüggésben arra a megállapításra jutottunk, hogy a labdarúgás, a kosárlabda és a vívás azok a sportágak, amelyeknek a fejlesztésére különös figyelmet kell fordítani. Ezeknek a sportágaknak a fejlesztését Marosvásárhelyen mind az élsport, mind a tömegsport űzése szempontjából napirendre kell tűzni” – állapítja meg az EuroTop Consulting szakembergárdája. Ennek a következtetésnek azonban nincs sok köze a jelenlegi helyzethez, hiszen vívásban legutóbb fél évszázaddal ezelőtt ért el kimagasló eredményt a város.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!