Grindeanu nagyot álmodott: egy év alatt negyedével növelné az autópályák hosszát

2023. szeptember 20. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő év végéig legalább 250 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat adhatnak át Romániában – jelentette ki egy szerdai sajtótájékoztatón a szállításügyi miniszter.

Sorin Grindeanu rámutatott, csütörtökön beindulhat a közlekedés a dél-erdélyi autópálya Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti 13 kilométeres szakaszán, és ezzel – harminc évvel a rendszerváltás után – eléri az 1000 kilométert a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hossza. Ahogy a Szabad Európa megjegyzi, a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti pályaszakasznak egyelőre nem sok értelme van, mert nem kapcsolódik egyetlen másik gyorsforgalmi úthoz sem, sőt nem is nagyon várható, hogy 2026 előtt egyetlen összeköttetése is megépülne. Egyelőre három falut lehet vele kikerülni: Szilágynagyfalut, Szilágyzoványt, illetve Ippet.

A tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy „a következő ezer kilométerre nem kell majd újabb 30 évet várni”. Ezt azzal támasztotta alá, hogy csaknem 760 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út megépítésére már aláírták a szerződést, és ezeknek öt éven belül el kell készülniük. További 500 kilométerre kiírták a versenytárgyalást, „így optimisták lehetünk abban a tekintetben, hogy legkésőbb 2030-ig elkészül az újabb 1000 km”.

A miniszter szerint „abszolút kivitelezhető”, hogy 2024 végéig átadjanak legalább 250 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat.

Szerdán három infrastrukturális szerződést írtak alá ünnepélyes keretek között a szállításügyi minisztérium székhelyén. Az egyik a Nagyszeben és Fogaras közötti sztráda 16,26 km hosszú 4-es szakaszának és az autópályát az 1-es országúttal összekötő 5,6 kilométeres útnak a megépítéséről, a másik a Bukarestet elkerülő A0-s sztráda 17,5 km hosszú 1-es szakaszának, a harmadik pedig az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya Leghin és Târgu Neamţ közötti 30 km-es szakaszának a megépítésére vonatkozik.

Marcel Ciolacu miniszterelnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter látogatóban a készülő Ploiești – Buzău autópálya-szakasznál, 2023. szeptember 12-én – Fotó: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Marcel Ciolacu miniszterelnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter látogatóban a készülő Ploiești – Buzău autópálya-szakasznál, 2023. szeptember 12-én – Fotó: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

A Pro Infrastruktúra Egyesület és a CNAIR számításai szerint a legjobban az A7-es, moldvai autópálya munkálatai állnak, annak több szakasza is elkészülhet jövőre. A Ploiești és Buzău közötti 63,2 kilométeres szakaszból a Pro Infrastruktúra szerint már jövőre átadhatnak 49,3 kilométert. A CNAIR igazából úgy számol, hogy akár az egész elkészülhet.

A Buzău és Focșani közötti – összesen 82,4 kilométeres – részeket, illetve a Focșani és Bákó közötti – összesen 95,9 kilométeres – szakaszokat várhatóan 2025-ben avatják majd fel. Ebből egy 10,9 kilométeres szakasz átadása már 2024-ben lehetséges, ha tudják tartani a határidőket.

A becslések szerint már idén közlekedhetnek az autók a bukaresti körgyűrű, A0-s pálya több szakaszán is. Összesen 70,1 kilométert elkészülését tartják reálisnak idén és jövőre. Igaz, ezek között már olyan is van, aminek már el kellett volna készülnie. A körgyűrű két utolsó szakaszának, összesen 26 kilométernyi sztrádának az átadását 2025-re tervezi az útügyi hatóság.

A körgyűrű déli szakaszainak az idei és jövő évi átadása azt is jelentené, hogy egy lépéssel közelebb kerülnek a Craiovát Konstancával összekötő sztrádaszakaszok elkészüléséhez. Grindeanu nemrég azt nyilatkozta, hogy a minisztériumnak az az egyik célkitűzése, hogy jövőre Craiovától Konstancáig sztrádán lehessen eljutni. Ehhez a Craiovát Pitești-tel összekötő szakaszoknak kell még elkészülnie, a Pro Infrastruktúra szerint a többségüknek meg is van az esélye jövőre. A CNAIR minden esetre összesen 81,2 kilométer elkészültével számol 2024-ben.

Szempontunkból az észak-erdélyi, A3-as autópálya a legérdekesebb, aminek ugye a héten adják át a 13,5 kilométeres semmibe tartó szakaszát. A Szabad Európa korábban idézett cikke is megjegyzi, hogy már legalább 20 éve épül, de 2030 előtt nem sok esély van arra, hogy el is készüljön. A CNAIR tervei szerint még idén átadhatják a Maroskece és Aranyosgyéres közötti 15,6 kilométeres szakaszt. Az A3-as vonalán viszont jövőre már nem számítanak több sztrádaszakasz elkészültével a szakértők, a CNAIR is csak jövő decemberre lövi be a Vaskapu és Magyarzsombor közötti 12,2 kilométeres távot. 2025-re viszont elkészülhet a Magyarnádas és Vaskapu közötti 42,2 kilométeres táv. A Szilágynagyfalu és Vaskapu közötti 41 kilométeres távon készül el a tervek szerint Románia leghosszabb, közel 3 kilométeres alagútja, és most úgy becsülik, hogy 2030-ban esedékes az átadása.

Az észak-erdélyi autópályát eredetileg 415 kilométer hosszúságúra tervezték, és Nagyváradot kötötte volna össze Brassóval. Húsz év alatt az eredeti terveknek nagyjából negyede készült el. Sőt, az akkori elképzelések egy része, a Marosvásárhelyt Brassóval összekötő szakaszok teljesen ki is kerültek a tervekből. A jelenlegi elképzelések szerint Székelyföld északi részét a Marosvásárhelyi és Târgu Neamț közötti szakasz érinti majd, például Szovátánál és Ditrónál, ennek az első szakaszai 2026-ban készülhetnek el. Délen a Brassót Bákóval összekötő autópálya érintheti Székelyföldet, például Sepsiszentgyörgynél és Kézdivásárhelynél.

A Pro Infrastruktúra becslései itt érhetők el, míg a CNAIR terveit itt lehet követni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!