A kolozsvári Művészeti Múzeumnak két hét múlva át kell adnia a Bánffy-palota új tulajdonosainak az épület háromnegyedét

2023. szeptember 15. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó kolozsvári Művészeti Múzeum értesítést kapott a tanácstól, hogy két héten belül adja át a főtéri Bánffy-palota háromnegyedét az új tulajdonosoknak – tájékoztatott Lucian Nastasă Kovács, az intézmény igazgatója.

A Kolozs Megyei Tanács, a palota eddigi tulajdonosa egy évtizedeken keresztül húzódó visszaszolgáltatási perben elvesztette tulajdonjogát az épület fölött. A jelenlegi tulajdonos a Szeben megyei Roșca család, mely arra hivatkozva indított restitúciós pert, hogy Bánffy Dénes 1958-ban a Nicolae Roșca nevű férfira hagyta minden vagyonát. Az örökösök azt állították, Nicolae Roșca, gazdag vállalkozóként, korábban 29 kg arannyal segítette ki a nehéz anyagi helyzetben levő Bánffy Dénest.

A kolozsvári bíróság két alkalommal elutasította Roșcaék keresetét, 1999-ben azonban a javukra ítélt. Egy 2018-as bírósági végzés arra kötelezte a Kolozs megyei önkormányzatot, hogy adja át az ingatlan nagy részét az újdonsült tulajdonosoknak.

A Bánffy-palotában évtizedek óta a Művészeti Múzeum működik, amelynek igazgatója többször felhívta a figyelmet arra a visszaszolgáltatási pernek álcázott ingatlanpanamára, amely nyomán a Kolozs Megyei Tanács tulajdonában lévő legszebb kolozsvári műemléképületet kétes hitelességű végrendelet alapján kaparintotta meg a szebeni Rosca család. A Transtelex korábban megírta a teljes történetet a palota építésétől az utolsó Bánffy-tulajdonosig, illetve a visszaszolgáltatási perig, amelynek következtében magánkézbe került az ingatlan.

Az új helyzetről a múzeum igazgatójától, Lucian Nastasă-Kovácstól érdeklődtünk, aki elmondta, teljesen tehetetlennek érzi magát, ezért is fordult egy Facebookos bejegyzésben a nyilvánossághoz, hogy ismét felhívja a figyelmet arra, micsoda érték csúszik ki a kolozsváriak kezéből.

„Elvették a művészeti múzeum jövőjét!” – kezdi bejegyzését a múzeumigazgató, és rámutat, sem a megyei tanács, sem más hatóság „nem mozdította a kisujját sem, hogy megmentse azt, ami még menthető lett volna”. Nastasă most is, akárcsak korábban többször, hangot adott annak a meggyőződésének, hogy „azok, akik a pert elvesztették, mossák kezeiket, és másokra hárítják az épület erkölcstelen átjátszásának a felelősségét”.

A megyei tanács írásban utasította a múzeumigazgatót, hogy két hét múlva a bírósági végzésnek megfelelően hivatalosan adja át az ingatlannak azokat a részeit az új tulajdonosoknak, amelyek a jogerős ítéletben fel vannak sorolva. Ez nem azt jelenti, hogy két hét múlva ki kell vonulnia a múzeumnak, mert a végzés értelmében 2028-ig nem változtatható meg az épület rendeltetése. Az átadást követően azonban a megyei tanács tulajdonosból bérlővé változik, és valószínűleg havonta csillagászati összeget kell fizetnie az új tulajdonosoknak.

A jogerős ítélet értelmében átadásra kerül az épület háromnegyed része, illetve a teleknek is a háromnegyed része. A kolozsvári Művészeti Múzeum hasznos területe 1000 négyzetméter, ebből tehát 750 négyzetmétert adnak át az új tulajdonosoknak.

A Transtelexnek Nastasă arról is beszámolt, hogy információi szerint az új tulajdonosok távlati célja egy ötcsillagos luxusszálloda létrehozása az ingatlanban, amit a megyei tanácstól kapott bérleti díjakból néhány év múlva már meg is tudnak valósítani, hisz valószínűleg a havi bér több százezer euróra fog rúgni.

„Az ötcsillagos városnak rövidesen ötcsillagos szállodája lesz a központjában! Önök pedig Grigorescu, Pallady, Tonitza, Hollósi helyett rövidesen a skrupulusok nélküli újgazdagok arroganciáját csodálhatják majd. A 16 ezer műalkotással rendelkező múzeum vagyonát hamarosan elrejtik a látogatók elől a limuzinok és az ízléstelenség javára” – fogalmazott a múzeumigazgató.

Lucian-Nastasă Kovács közlését követően a kolozsvári román sajtó Alin Tişe megyei tanácselnöktől kérdezte meg, hogy valóban hotellé válhat-e a Bánffy-palota, Tişe kategorikusan kijelentette: „Szó sincs róla! Soha.” Ugyanakkor közölte: a palota visszaszerzésére az egyetlen megoldás az, ha megvásárolják. Amennyiben az ingatlan új tulajdonosai eladást kísérelnének meg, az államnak elővásárlási joga van.

Lucian Nastasă-Kovács nem csak azt tartja felháborítónak, hogy a hatóságok „kisujjukat sem mozdították” az ingatlan megmentése érdekében, hanem a kolozsvári értelmiség és művésztársadalom fásultságát és érdektelenségét is kritizálta. Mint mondta, a múzeum havonta rengeteg komoly eseménynek ad otthont, amelyek rövidesen ki fognak szorulni az épületből, és ennek ellenére sem volt komoly civil összefogás annak érdekében, hogy a kolozsváriak megmentsék saját maguk számára a város emblematikus épületét, fontos közösségi terét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!