A kolozsvári Művészeti Múzeumnak két hét múlva át kell adnia a Bánffy-palota új tulajdonosainak az épület háromnegyedét

2023. szeptember 15. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó kolozsvári Művészeti Múzeum értesítést kapott a tanácstól, hogy két héten belül adja át a főtéri Bánffy-palota háromnegyedét az új tulajdonosoknak – tájékoztatott Lucian Nastasă Kovács, az intézmény igazgatója.

A Kolozs Megyei Tanács, a palota eddigi tulajdonosa egy évtizedeken keresztül húzódó visszaszolgáltatási perben elvesztette tulajdonjogát az épület fölött. A jelenlegi tulajdonos a Szeben megyei Roșca család, mely arra hivatkozva indított restitúciós pert, hogy Bánffy Dénes 1958-ban a Nicolae Roșca nevű férfira hagyta minden vagyonát. Az örökösök azt állították, Nicolae Roșca, gazdag vállalkozóként, korábban 29 kg arannyal segítette ki a nehéz anyagi helyzetben levő Bánffy Dénest.

A kolozsvári bíróság két alkalommal elutasította Roșcaék keresetét, 1999-ben azonban a javukra ítélt. Egy 2018-as bírósági végzés arra kötelezte a Kolozs megyei önkormányzatot, hogy adja át az ingatlan nagy részét az újdonsült tulajdonosoknak.

A Bánffy-palotában évtizedek óta a Művészeti Múzeum működik, amelynek igazgatója többször felhívta a figyelmet arra a visszaszolgáltatási pernek álcázott ingatlanpanamára, amely nyomán a Kolozs Megyei Tanács tulajdonában lévő legszebb kolozsvári műemléképületet kétes hitelességű végrendelet alapján kaparintotta meg a szebeni Rosca család. A Transtelex korábban megírta a teljes történetet a palota építésétől az utolsó Bánffy-tulajdonosig, illetve a visszaszolgáltatási perig, amelynek következtében magánkézbe került az ingatlan.

Az új helyzetről a múzeum igazgatójától, Lucian Nastasă-Kovácstól érdeklődtünk, aki elmondta, teljesen tehetetlennek érzi magát, ezért is fordult egy Facebookos bejegyzésben a nyilvánossághoz, hogy ismét felhívja a figyelmet arra, micsoda érték csúszik ki a kolozsváriak kezéből.

„Elvették a művészeti múzeum jövőjét!” – kezdi bejegyzését a múzeumigazgató, és rámutat, sem a megyei tanács, sem más hatóság „nem mozdította a kisujját sem, hogy megmentse azt, ami még menthető lett volna”. Nastasă most is, akárcsak korábban többször, hangot adott annak a meggyőződésének, hogy „azok, akik a pert elvesztették, mossák kezeiket, és másokra hárítják az épület erkölcstelen átjátszásának a felelősségét”.

A megyei tanács írásban utasította a múzeumigazgatót, hogy két hét múlva a bírósági végzésnek megfelelően hivatalosan adja át az ingatlannak azokat a részeit az új tulajdonosoknak, amelyek a jogerős ítéletben fel vannak sorolva. Ez nem azt jelenti, hogy két hét múlva ki kell vonulnia a múzeumnak, mert a végzés értelmében 2028-ig nem változtatható meg az épület rendeltetése. Az átadást követően azonban a megyei tanács tulajdonosból bérlővé változik, és valószínűleg havonta csillagászati összeget kell fizetnie az új tulajdonosoknak.

A jogerős ítélet értelmében átadásra kerül az épület háromnegyed része, illetve a teleknek is a háromnegyed része. A kolozsvári Művészeti Múzeum hasznos területe 1000 négyzetméter, ebből tehát 750 négyzetmétert adnak át az új tulajdonosoknak.

A Transtelexnek Nastasă arról is beszámolt, hogy információi szerint az új tulajdonosok távlati célja egy ötcsillagos luxusszálloda létrehozása az ingatlanban, amit a megyei tanácstól kapott bérleti díjakból néhány év múlva már meg is tudnak valósítani, hisz valószínűleg a havi bér több százezer euróra fog rúgni.

„Az ötcsillagos városnak rövidesen ötcsillagos szállodája lesz a központjában! Önök pedig Grigorescu, Pallady, Tonitza, Hollósi helyett rövidesen a skrupulusok nélküli újgazdagok arroganciáját csodálhatják majd. A 16 ezer műalkotással rendelkező múzeum vagyonát hamarosan elrejtik a látogatók elől a limuzinok és az ízléstelenség javára” – fogalmazott a múzeumigazgató.

Lucian-Nastasă Kovács közlését követően a kolozsvári román sajtó Alin Tişe megyei tanácselnöktől kérdezte meg, hogy valóban hotellé válhat-e a Bánffy-palota, Tişe kategorikusan kijelentette: „Szó sincs róla! Soha.” Ugyanakkor közölte: a palota visszaszerzésére az egyetlen megoldás az, ha megvásárolják. Amennyiben az ingatlan új tulajdonosai eladást kísérelnének meg, az államnak elővásárlási joga van.

Lucian Nastasă-Kovács nem csak azt tartja felháborítónak, hogy a hatóságok „kisujjukat sem mozdították” az ingatlan megmentése érdekében, hanem a kolozsvári értelmiség és művésztársadalom fásultságát és érdektelenségét is kritizálta. Mint mondta, a múzeum havonta rengeteg komoly eseménynek ad otthont, amelyek rövidesen ki fognak szorulni az épületből, és ennek ellenére sem volt komoly civil összefogás annak érdekében, hogy a kolozsváriak megmentsék saját maguk számára a város emblematikus épületét, fontos közösségi terét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!