Ausztria Oroszországhoz fűződő viszonyának kivizsgálását kéri az Európai Bizottságtól két román EP-képviselő

2023. szeptember 14. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos levelet küldött két román EP-képviselő, Eugen Tomac és Vlad Botoş az uniós szankciók végrehajtásáért felelős európai biztosnak, David O'Sullivannek, amelyben arra kérik az Európai Bizottságot, vizsgálja ki, hogy Ausztria mennyire tartja tiszteletben az Oroszország elleni szankciókat és az Európai Unió politikai irányvonalát, írja az Agerpres.

Tomac azt írta csütörtökön a Facebookra, felmerül a gyanú, hogy Ausztria megszeghette az Oroszország ellen bevezetett szankciókat.

''Ausztria puszta bírálata már nem elégséges. Bécs politikája árnyékot vet az EU összehangolt konfliktus- és válságkezelő képességére. Az Európa ügyével szembeni osztrák szolidaritáshiány sokat elárul döntéshozóinak és vállalatainak lojalitásáról'' – érvel az európai parlamenti képviselő.

Az Európai Unió az Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolatok drasztikus csökkentésére irányuló politikát fogadott el, hogy ne támogassa az Ukrajna elleni háborús gépezetet. Ennek ellenére Ausztria látványosan növelte az Oroszországból származó importját, 2021-ben 77,6 százalékkal a 2019-es szinthez képest, 2022-ben pedig 252 százalékkal a 2019-es szinthez képest, miközben az EU szintjén mintegy 82 százalékkal csökkent az Oroszországból származó import – állítja a román politikus.

Tomac hozzáteszi, a hivatalos levél célja, hogy növelje az Ausztriára gyakorolt nyomást, mivel ez az ország „illegitim” módon távol tartja Romániát a schengeni térségtől, és ez feszültséget gerjeszt az EU-n belül.

„Fontos, hogy a román európai parlamenti képviselők minden rendelkezésre álló jogi eszközzel fellépjenek annak érdekében, hogy feltárják Ausztria hozzáállásának lehetséges okait, és elősegítsék a helyzet megoldását. Az Európai Uniónak egyértelmű intézkedéseket kell hoznia mind a szankciók esetleges megsértése, mind a románok és bolgárok jogainak megsértése esetén” – hangsúlyozza Eugen Tomac.

Mint írtuk, Ausztria csütörtökön, azaz ma utasította el az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek arra vonatkozó kérését, hogy Bécs hagyjon fel a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával szembeni ellenállásával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!