Csoma Botond: Nemcsak az RMDSZ-nek, de a PNL-nek is problémás lehet hosszú távon a PSD-PNL koalíció

2023. szeptember 13. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

Közös listán indulna Demokratikus Blokk néven a jövő évi választásokon a koalícióban kormányzó két nagy politikai alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Az erről szóló sajtóértesüléseket a két alakulat vezetősége úgy kommentálta, hogy folynak ilyen jellegű tárgyalások, konkrét döntésről azonban még nincs szó. Csoma Botondot, az RMDSZ szóvivőjét, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetőjét kérdeztük arról, mit hozhat ez a felállás. Mint ismeretes, 2024 Romániában szuper választási év lesz: európai parlamenti, önkormányzati, hazai parlamenti és elnökválasztást is tartanak, így sok minden múlik azon, hogy milyen szövetségeket kötnek a politikai pártok.

Csoma Botond elmondta, hallotta az erről szóló „folyosói pletykákat”, illetve hogy nagyon nem lepődött meg, hogy ezt a lehetőséget tárgyalja a sajtó, hiszen „egy ideje benne van a levegőben”. Kifejtette, mind a két nagy pártnak fűződik „bizonyos politikai érdeke” ahhoz, hogy megalakuljon a Demokratikus Blokk, azonban úgy vélte, hosszú távon ez akár komoly problémákat is okozhat a PNL-nek.

„A PNL-nek nyilván érdeke egy ilyen koalíció, mert ebben a pillanatban rosszul állnak a közvéleménykutatásokban. Megtörténhet, hogy az AUR több szavahatot kap az EP-választáson, mint ők, így visszacsúsznak a második helyől a harmadikra a pártok támogatottsági listáján. Sőt, az sem kizárt, hogy az USR is megelőzi őket, így a negyedik helyre kerülhetnek” – számolt Csoma Botond, aki szerint bár pillanatnyilag segítséget jelenthet a liberálisoknak a PSD-vel kötött szövetség, hosszú távon veszélyes is lehet. A PSD-nek, úgy vélte, szintén nem érdeke, hogy túl közel kerüljön hozzájuk az AUR a támogatottságot tekintve, ezért foglalkoztatja őket a nagykoalíció gondolata.

Kifejtette ugyanakkor, hogy a liberálisok esetén fennáll az a veszély, hogy hosszabb távon nagyon megsínyli a támogatottságuk a szocikkal kötött szövetséget. A PNL szavazói között vannak ugyanis olyanok, akiknek nem tetszik a PSD-vel folytatott szoros együttműködés. És jelenleg két olyan jobboldali politikai alakulat is van, ahová átszavazhatnak: az USR, illetve a Ludovic Orban által alapított Jobboldal Ereje (Forța Dreptei).

Kérdésünkre a szóvivő elmondta, másként látja a jelenleg formálódó koalíciót, mint a korábbi PSD-PNL együttműködést, amikor 2012-ben USL néven közösen indultak és lényegében taroltak mind a helyhatósági, mind a parlamenti választásokon. „Akkor a régi PNL és a PSD a közös politikai ellenség, Traian Băsescu és pártja, a PD ellen szövetkezett. Volt közös ellenségkép, a liberális pártnak volt egy karizmatikus vezetője Crin Antonescu személyében, és nem voltak a jobboldalon alternatív pártok” – sorolta a szóvivő, miért volt kevésbé veszélyes 12 évvel ezelőtt a liberálisok számára a szövetség, miért nem kellett komolyan tartaniuk attól, hogy a szavazóik elpártolnak tőlük.

Csoma Botond úgy vélte, a két nagy román párt közös indulása az RMDSZ-nek is problémát okozhat. Akárcsak előző alkalommal, amikor számos fontos önkormányzati pozíciót nyertek el a Szövetségtől megyei, de települési szinten is. „Ha együtt indulnak az önkormányzati választásokon, kialakulhat egy etnikai szavazás, ami problémát jelenthet nekünk ott, ahol a magyarok nincsenek többségben, például Maros és Szatmár megyék esetén” – fejtegette a politikus, aki szerint egy etnicizált kampány etnikai mobilizációhoz vezethet a románság körében.

Sajtóértesülések szerint a két nagy párt úgy számol, hogy a megyei önkormányzatok 90 százalékának szerezhetik meg a vezetését közösen, azaz Hargita és Kovászna megye kivételével mindenütt tanácselnökük lehet. Azt is remélik, hogy az összefogással elnyerhetnek az USR-től nagyvárosokat, például Brassót vagy Temesvárt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!