A miniszterelnök szerint hitelből építik meg azokat a kórházakat, amelyek kikerültek a PNRR-ből

2023. szeptember 12. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az operatív programokon keresztül vagy az Európai Beruházási Banktól (EBB) kért hitelekből fogja finanszírozni a kormány azoknak a kórházaknak a megépítését, amelyek forrásmegvonások miatt kikerültek az országos helyreállítási tervből (PNRR) – írja az Agerpres Marcel Ciolacu miniszterelnöki keddi kijelentései alapján.

A politikus a vranceai látogatása során a sajtónak elmondta, hogy a kormány már meg is kötötte a hitelmegállapodást az EBB-vel. A kölcsön előnye szerinte, hogy a beruházások kivitelezése 2026 utánra is elhúzódhat. „A mi érdekünk az, hogy ezek a kórházak megépüljenek. Nem vesztettünk el egy banit sem” – jelentette ki Ciolacu.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a kormány elemezte azokat a PNRR-be foglalt beruházásokat, amelyekre már nem jut pénz az EU helyreállítási alapjából, és sikerült megoldást találni arra, hogy más uniós forrásokból finanszírozzák ezeket. Rámutatott, hogy az egyik ilyen forrás az EU modernizációs alapja, amelyet eddig Románia ritkán vett igénybe.

Ciolacu közlése szerint a modernizációs alapban mintegy 15 milliárd euró áll rendelkezésre, amelyre hét tagállam pályázhat. Romániából eddig csak a Transelectrica hívott le 500 millió eurót, de a szállításügyi minisztérium további négymilliárd euró lehívására készül a Bulgárián át Görögországig vezető déli közlekedési folyosó megépítésére – magyarázta a miniszterelnök.

Ciolacu ugyanakkor arról biztosította a közvéleményt, hogy egyetlen elkezdett munkálatot sem állítanak le.

A kormány hat kórház vagy új egészségügyi egységrészleg megépítésének eltávolítását az PNRR-ből, mert úgy ítélték meg, hogy „nagy a kockázata” annak, hogy nem valósul meg időben.

A hat projekt a G4Media által megszerzett dokumentum szerint a következő:

  • A Buftea Szülészeti és Nőgyógyászati Kórház építése, felszerelése és berendezése, valamint a meglévő épületek lebontása (C1-C15), az oxigénállomás áthelyezése és a vízellátás áthelyezése (96 millió euró).
  • Új anya- és gyermekegészségügyi osztály építése a konstancai Szent András Sürgősségi Klinikai Kórházban (142 millió EUR).
  • Szülészeti és nőgyógyászati, neonatológiai, sebészeti, gyermekgyógyászati és gyermekgyógyászati osztályok építése Aradon – új egységek (95 millió EUR)
  • A Prof. Dr. Dimitrie Gerota Sürgősségi Kórház felépítése Bukarestben (202 millió EUR).
  • A brassói Pneumophthisiológiai és Fertőző Betegségek Klinikai Kórházának felépítése (96 millió EUR).
  • Gyulafehérvári Sürgősségi Kórház – Az onkológiai osztály áthelyezése és korszerűsítése, valamint egy intervenciós kardiológiai osztály létrehozása (46 millió EUR).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!