Grindeanu: Jövő nyárra készülhet el a zilahi terelőút

2023. augusztus 22. – 14:10

Grindeanu: Jövő nyárra készülhet el a zilahi terelőút
Zajlanak a zilahi terelőút építkezési munkálatai – Fotó: Lucian Bode Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Sorin Grindeanu kedden, a zilahi terelőút II. szakaszának építési helyszínén tett látogatását követően elmondta, hogy a projekt befejezésének reális határideje a jövő év közepe. A munkálatok körülbelül 60%-ban készültek el.

A közlekedési miniszter szerint az okoz gondot, hogy a kínai kivitelező egy olyan romániai céggel társult, amely nem akar hozzájárulni a 2022. májusi 64-es rendelet szerinti árfrissítéshez, írja az Agerpres.

„Ez egy kínai és egy román cég közös vállalkozása, melyben a román cég kevesebb mint 1%-os részesedéssel rendelkezik. Jelenleg a munkálatok több, mint 50%-ban, talán 60%-ban vannak készen. Mint tudják, az összes romániai munkálatra a 64-es rendeletet alkalmaztuk, amely aktualizálja az anyagárakat. Tudják, hogy a világjárvány és az ukrajnai háború miatt az árak felrobbantak. (...) Meglepő módon ezen a zilahi körgyűrűn nem lehet alkalmazni ezt a 64-es rendeletet, ami több tízmilliós veszteséget okoz. (…) Ez a romániai cég, amely kevesebb, mint 1%-os részesedéssel rendelkezik, egyfajta, nem félek kimondani, egyfajta zsaroláshoz folyamodott a nagy céggel szemben” – mondta Sorin Grindeanu.

A közlekedési miniszter figyelmeztette a román vállalatot, hogy ne használja a befolyását arra, hogy a megérdemeltnél nagyobb hasznot húzzon a munkálatból. Hozzátette, nem akarja felbontani a szerződést, hanem megoldást keres.

A szóban forgó projekt finanszírozási szerződését 2020. októberében írták alá a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében, a kivitelező a kínai Synohidro Corporation Limited és a romániai Good Prod SRL társulás, az értéke 185.538.106,56 lej, áfa nélkül.

A zilahi körgyűrű 5,535 km hosszú lesz, és magában foglalja öt viadukt és két híd, valamint két körforgalom tervezését és kivitelezését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!