Az oktatáshoz való jog is sérülhet a költségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéscsomaggal

2023. augusztus 9. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány költéségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéscsomagja érintheti az oktatáshoz való jog biztosítását, a tantestületek jogait, valamint az Oktatási Minisztériumnak a nemrég elfogadott jogszabályi keretek alkalmazásának képességét – jelentette ki – nagyon óvatosan fogalmazva – az Oktatási Minisztérium a Digi24-nek eljuttatott reakciójában.

Tájékoztatásában az Oktatási Minisztérium azt is kijelentette, hogy augusztus 7-én, hétfőn a Pénzügyminisztériumnak is elküldte az állásfoglalást az intézkedéscsomaggal kapcsolatban. Ebben felhívják a Pénzügyminisztérium figyelmét arra, hogy ebben a sürgősségi rendeletben egy sor olyan intézkedést vezetnek be, amely érinti a nemrégiben elfogadott oktatási törvényekben előírt reformot és az oktatási rendszer működését.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Oktatási Minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy az oktatási törvényeket a parlament által elfogadott és az elnök által kihirdetett formában hajtsák végre, és hogy a gyermekek oktatáshoz való joga ne sérüljön.

Nem mindenki fogalmazott olyan óvatosan a Pénzügyminisztérium tervezetével kapcsolatban, mint az oktatási tárca. Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa egyszerűen azt mondta, hogy a sürgősségi rendelet intézkedései nincsenek összhangban a Művelt Románia projekt elképzeléseivel, veszélyezteti annak megvalósítását.

Szabó szerint az az intézkedés, ami azt írja elő, hogy az 50-nél kevesebb személyt foglalkoztató intézmények elveszítik az önállóságukat (tehát össze kell vonni más intézményekkel), a Bihar megyei iskolák több mint felének a létét veszélyeztet. Állítása szerint Bihar megyében összesen 179 oktatási intézmény működik, ebből 98-nak, tehát 55 százalékának, kevesebb, mint 50 alkalmazottja van. Szabó szerint ezek többsége egyedüli oktatási intézmény az adott településen. „Ez a rendelkezés élesen ellentmond az új oktatási törvénynek, amely kimondja, minden területi közigazgatási egységben legalább egy oktatási egységnek kell lennie, mert különben nő az iskolai lemorzsolódás”. Szabó szerint amiatt a rendelkezés miatt a 42 tanfelügyelőség közül 40-et kellene bezárni.

Az intézkedés a kulturális intézmények teljes tiltakozását váltotta ki, már több mint 20 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben ezt kifogásolják. Az intézkedés ellen eddig az RMDSZ-es önkormányzati vezetők tiltakoztak a leginkább, Antal Árpád szerint például a kormány súlyosan csorbítani akarja a helyi autonómiát, de szerdán Brassó USR-s polgármestere is kikelt az intézkedések ellen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!