Az oktatáshoz való jog is sérülhet a költségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéscsomaggal

2023. augusztus 9. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány költéségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéscsomagja érintheti az oktatáshoz való jog biztosítását, a tantestületek jogait, valamint az Oktatási Minisztériumnak a nemrég elfogadott jogszabályi keretek alkalmazásának képességét – jelentette ki – nagyon óvatosan fogalmazva – az Oktatási Minisztérium a Digi24-nek eljuttatott reakciójában.

Tájékoztatásában az Oktatási Minisztérium azt is kijelentette, hogy augusztus 7-én, hétfőn a Pénzügyminisztériumnak is elküldte az állásfoglalást az intézkedéscsomaggal kapcsolatban. Ebben felhívják a Pénzügyminisztérium figyelmét arra, hogy ebben a sürgősségi rendeletben egy sor olyan intézkedést vezetnek be, amely érinti a nemrégiben elfogadott oktatási törvényekben előírt reformot és az oktatási rendszer működését.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Oktatási Minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy az oktatási törvényeket a parlament által elfogadott és az elnök által kihirdetett formában hajtsák végre, és hogy a gyermekek oktatáshoz való joga ne sérüljön.

Nem mindenki fogalmazott olyan óvatosan a Pénzügyminisztérium tervezetével kapcsolatban, mint az oktatási tárca. Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa egyszerűen azt mondta, hogy a sürgősségi rendelet intézkedései nincsenek összhangban a Művelt Románia projekt elképzeléseivel, veszélyezteti annak megvalósítását.

Szabó szerint az az intézkedés, ami azt írja elő, hogy az 50-nél kevesebb személyt foglalkoztató intézmények elveszítik az önállóságukat (tehát össze kell vonni más intézményekkel), a Bihar megyei iskolák több mint felének a létét veszélyeztet. Állítása szerint Bihar megyében összesen 179 oktatási intézmény működik, ebből 98-nak, tehát 55 százalékának, kevesebb, mint 50 alkalmazottja van. Szabó szerint ezek többsége egyedüli oktatási intézmény az adott településen. „Ez a rendelkezés élesen ellentmond az új oktatási törvénynek, amely kimondja, minden területi közigazgatási egységben legalább egy oktatási egységnek kell lennie, mert különben nő az iskolai lemorzsolódás”. Szabó szerint amiatt a rendelkezés miatt a 42 tanfelügyelőség közül 40-et kellene bezárni.

Az intézkedés a kulturális intézmények teljes tiltakozását váltotta ki, már több mint 20 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben ezt kifogásolják. Az intézkedés ellen eddig az RMDSZ-es önkormányzati vezetők tiltakoztak a leginkább, Antal Árpád szerint például a kormány súlyosan csorbítani akarja a helyi autonómiát, de szerdán Brassó USR-s polgármestere is kikelt az intézkedések ellen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!