Beadvány: EU-s klímavédelmi célokat tesz tönkre Ausztria, mert blokkolta Románia schengeni csatlakozását

2023. július 16. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria schengeni vétóját hivatalosan megtámadták az EU Tanácsában a vámon várakozó több ezer teherautó környezeti hatása miatt. Az ügy az EU Bírósága elé kerülhet, írja a G4Media, amely részletesen beszámol az ügyről.

A lap szerint az EU Tanácsának Főtitkársága közzétette a Răzvan Nicolescu, volt energiaügyi miniszter által alapított egyesület kérését, amely szerint környezetvédelmi okokból felül kell vizsgálni a Románia schengeni csatlakozásának elhalasztásáról szóló döntést. Az EU Tanácsának most 60 napja van arra, hogy eldöntse, elutasítja-e a kérést, vagy jóváhagyja, és új szavazást tűz ki Schengenről – mondta Nicolescu a portálnak. Amennyiben elutasítják beadványát, eljárást indít az Európai Unió Bíróságán (EUB), számolt be terveiről a volt miniszter.

„Tudomásunk van arról, hogy az EU Tanácsának Főtitkársága közzétette a Románia schengeni övezethez való csatlakozásának elhalasztásáról szóló döntés felülvizsgálatára vonatkozó kérésünket. A kérés az Aarhusi Egyezmény alapján készült, és rámutat, hogy 2022. december 8-án a Bel- és Igazságügyi Tanács nem vette figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, amikor úgy döntött, hogy Románia schengeni csatlakozását elutasítja. Klímaválságban vagyunk, amely az ENSZ jelentései szerint a migráció fő forrásává vált. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy a vámon várakozó teherautók több tízezer tonna szén-dioxidot termeljenek egy osztrák kancellár miatt, aki úgy döntött, hogy többé nem akarja betartani az uniós szerződéseket. Nyilvánosan felszólítom az EU Tanács szakértőit, hogy továbbra is vegyék komolyan a kérésünket, hogy elkerüljük az Európai Unió Bírósága előtti tárgyalást. Az EU napirendjén szereplő legfontosabb kérdésről beszélünk: a klímaváltozás elleni küzdelemről” – mondta Răzvan Nicolescu a G4Media-nak.

Az EU Tanácsához intézett kérelmet a Tiszta Energiáért és Éghajlatváltozásért Egyesület nevű civil szervezet nyújtotta be. Az egyesületet Răzvan Nicolescu volt energiaügyi miniszter és az EU Energiaszabályozó Hatóságának (ACER) korábbi elnöke vezeti.

Mi történik, ha a tagállamok képviselőit tömörítő EU Tanács elutasítja a kérelmet, vagy elutasító választ ad? -kérdezték az újságírók a volt tárcavezetőt. „Pert indítunk az EU Tanácsa ellen az Európai Unió Bíróságán azzal érvelve, hogy az IB Tanács 2022. december 8-i szavazása nem vette figyelembe a környezeti hatásokat” – mondta Nicolescu.

Az EU Tanácsát jelenleg Spanyolország vezeti, amely kijelentette, támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. A Tanácsban a szavazásnak egyhangúnak kell lennie. Ausztria most mindkét ország belépését ellenzi, Hollandia pedig csak Bulgária csatlakozását blokkolná.

Az EU Tanácsához benyújtott kérelem az Aarhusi Egyezmény rendelkezésein alapul, amely elismeri a jelenlegi és a jövő nemzedékek minden emberének azon jogát, hogy jólétét és egészségét nem károsító környezetben élhet.

Az Aarhusi Egyezmény egy többoldalú megállapodás, amelynek célja, hogy biztosítsa a polgárok jogait a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférés, a nyilvánosság részvételéhez való hozzáférés és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés tekintetében. Az egyezmény 2001-ben lépett hatályba, és az EU mind a 27 tagállama aláírta. Uniós szinten az egyezményben foglalt kötelezettségeket az 1367/2006/EK rendelet, az úgynevezett Aarhus-rendelet hajtja végre.

Az EU Tanácsához benyújtott kérelem azt állítja, hogy Ausztria nem vette figyelembe a környezeti hatásokat, amikor megvétózta Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

A KPMG tanácsadó cég 2023. márciusi jelentése, amelyet a Tiszta Energia és Éghajlatváltozás Egyesület a kérelemben idézett, azt mutatja, hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elhalasztása miatt a közúti járművek évente mintegy 46 000 tonna CO2-t bocsátanak ki a határellenőrzésen való várakozás során.

A jelentés szerint több mint 311 000 ezer fára lenne szükség ahhoz, hogy a határon való várakozással járó széndioxid-kibocsátást felfogják.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elhalasztása által érintett egyik terület a határellenőrzés folytatásának negatív környezeti hatása, amely a határátlépésre és feldolgozásra váró, járó motorral üzemelő járművek CO2-kibocsátásából adódik.

A KPMG Romániában elemzést végzett annak számszerűsítésére, hogy milyen mértékű ez a hatás, és milyen negatív hatással van az EU környezetvédelmi célkitűzéseire.

A kutatás során a Románia és Bulgária, Románia és Magyarország, valamint Bulgária és Görögország közötti határátlépésre várakozó közúti járművek szén-dioxid-kibocsátását számították ki egy éves időszakra vonatkozóan. Az adatok az átkelő járművek száma, a járműtípusok és az átlagos várakozási idő alapján készültek. Az elsődleges adatok összegyűjtéséhez a KPMG szakemberei információkérést küldtek az érintett romániai, bolgár és görögországi közintézményeknek, valamint magánszervezeteknek.

A Tiszta Energiáért és Éghajlatváltozásért Egyesület márciusban petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához, amelyben jogi beavatkozást kért Románia schengeni csatlakozási folyamatába. Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott egy, a petíció alapján készült állásfoglalást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!