Uniós eljárás indult Magyarország ellen az embercsempészek kiengedése miatt

2023. július 14. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, mert szerinte Magyarország megszegi az embercsempészet elleni uniós irányelvet és a büntetéseket meghatározó kerethatározatot, írja a Telex.

Egy Magyarországon 2023 áprilisában elfogadott kormányrendelet az embercsempészet miatt kiszabott szabadságvesztést „reintegrációs őrizetté” alakítja át. Ez azt jelenti, hogy az elítélteket szabadon bocsátják, még akkor is, ha a büntetésüknek csak egy kis részét töltötték volna le. Ezután 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét, hogy a korábbi szokásos lakóhelyük vagy az állampolgárságuk szerinti országban töltsék le a „reintegrációs őrizetet”. Arra, hogy ezt hogyan kövessék nyomon vagy hajtsák végre, az Európai Bizottság szerint a kormányrendelet nem tartalmaz további szabályokat. A testület úgy látja, hogy

az embercsempészek ellen így lerövidített szankciók „nem hatékonyak és nem is visszatartó erejűek, és nem veszik figyelembe a szóban forgó esetek körülményeit”.

A Telex szerint a szabályozás miatt a külföldi embercsempészeket gyakorlatilag elengedik: elviszik őket egy vasútállomásra, és megígértetik velük, hogy elhagyják az országot. Ezt egy telefonos alkalmazással „ellenőrzik”, de a 24.hu-nak egy névtelenséget kérő, az alkalmazást ismerő forrás azt mondta, hogy az app teljesen alkalmatlan nyomon követésre.

A G4Media arról írt július 3-án, hogy a magyar hatóságok addig több mint 800 embercsempészt engedtek ki a börtönökből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!