Uniós eljárás indult Magyarország ellen az embercsempészek kiengedése miatt

2023. július 14. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, mert szerinte Magyarország megszegi az embercsempészet elleni uniós irányelvet és a büntetéseket meghatározó kerethatározatot, írja a Telex.

Egy Magyarországon 2023 áprilisában elfogadott kormányrendelet az embercsempészet miatt kiszabott szabadságvesztést „reintegrációs őrizetté” alakítja át. Ez azt jelenti, hogy az elítélteket szabadon bocsátják, még akkor is, ha a büntetésüknek csak egy kis részét töltötték volna le. Ezután 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét, hogy a korábbi szokásos lakóhelyük vagy az állampolgárságuk szerinti országban töltsék le a „reintegrációs őrizetet”. Arra, hogy ezt hogyan kövessék nyomon vagy hajtsák végre, az Európai Bizottság szerint a kormányrendelet nem tartalmaz további szabályokat. A testület úgy látja, hogy

az embercsempészek ellen így lerövidített szankciók „nem hatékonyak és nem is visszatartó erejűek, és nem veszik figyelembe a szóban forgó esetek körülményeit”.

A Telex szerint a szabályozás miatt a külföldi embercsempészeket gyakorlatilag elengedik: elviszik őket egy vasútállomásra, és megígértetik velük, hogy elhagyják az országot. Ezt egy telefonos alkalmazással „ellenőrzik”, de a 24.hu-nak egy névtelenséget kérő, az alkalmazást ismerő forrás azt mondta, hogy az app teljesen alkalmatlan nyomon követésre.

A G4Media arról írt július 3-án, hogy a magyar hatóságok addig több mint 800 embercsempészt engedtek ki a börtönökből.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!