A bukaresti orosz nagykövet kritizálta az oroszellenes román politikai elitet

2023. június 23. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Valerij Kuzmin, Oroszország bukaresti nagykövete szerint a Románok Egységéért Szövetség, az AUR az egyetlen kivétel a román politikában az Oroszországgal szembeni „barátságtalan álláspont” és a politikai elit atlanti- és Európa-barát konszenzusa alól.

„A román politikai elitben meglehetősen széleskörű pro-atlanti és Európa-párti konszenzus van, itt nincsenek problémák. De ha a politikai vezetés egyértelműen barátságtalan álláspontot képvisel Oroszországgal szemben, akkor más nézetek vannak a társadalomban. Azok a románok, akik üzletelnek, követik a politikát vagy érdeklődnek a kulturális élet iránt, sokkal reálisabban értékelik az Oroszországgal való jószomszédi kapcsolatok fontosságát” – mondta az orosz nagykövet a Tass orosz ügynökségnek adott interjújában, amelyet a Radio Romania Actualități idézett.

Bírálta a román politikai osztály „pragmatizmusának” hiányát, és dicsérte az AUR-képviselők „egyéni hangját” a parlamentben, és áldozatul esett annak, hogy „a Kreml ügynökeinek” nevezik őket, amikor „nemzeti érdekekről” beszélnek.

„Egyetlen kivétel van: a legutóbbi parlamenti választásokon a Románok Egységéért Szövetségnek (AUR) váratlanul sikerült bejutnia a parlamentbe. Miközben a román politikai körök már nyíltan arról beszéltek, hogy alá kell vetni magunkat az új neokolonialista hegemón – az USA – akaratának, ez a párt hangosan kezdett beszélni a nemzeti érdekekről, bár nagyon sajátos egységes román nemzetben gondolkodó módon. Végezetül azt mondom, továbbra is nyitott kérdés, hogy a román társadalomban a reális érzelmek befolyásolhatják-e az államközi kapcsolatokat” – tette hozzá Kuzmin.

Az interjúra nem sokkal azután került sor, hogy a román hatóságok úgy döntöttek, hogy a romániai orosz nagykövetségen dolgozók létszámát viszonossági alapon csökkentik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!