Horrorkórházakról készített anyagot a Digi24, ahova a betegek félnek befeküdni, és az orvosok elkerülik

2023. június 20. – 09:49

Horrorkórházakról készített anyagot a Digi24, ahova a betegek félnek befeküdni, és az orvosok elkerülik
Koronavírusos betegek a bukaresti tüdőkórházban 2021-ben – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Omladozó falak, törött ablakok, ajtókat festő nővérek. Több tucat kórház működik olyan lelakott épületekben, amelyeket már régen fel kellett volna újítani vagy be kellett volna zárni, írja a Digi24.

Míg Európa más helyein a betegek felépülését innovatív terápiák és a legmodernebb berendezések garantálják, addig Románia bizonyos városaiban az orvostudomány az idő fogságába esett. A kórházak szétesőben vannak, a betegek pedig rettegnek attól, hogy a hely, amelynek a gyógyulást kellene jelentenie számukra, rosszabb állapotba hozhatja őket, vagy éppen a halálukat okozhatják az embertelen körülmények.

A lap szerint is a lepukkant állapotban lévő épületek veszélyt jelentenek a betegekre nézve, de az orvoshiánytól szenvedő Romániában, az egészségügyi szakemberek is inkább máshol keresnek munkát, miután a legfontosabb szakrendeléseknek otthont adó ingatlanok, a Brăila megyei kórházhoz hasonlóan, akár 100 évesek is lehetnek.

A Digi24 szerint a Brăila megyei kórházban a nővérek festik le a régi faajtókat, de a valódi problémát nem tudják megoldani önerőből, a betegek pedig pontosan tudják, hogy milyen állapotok uralkodnak a kórház épületében, ezért félve mennek oda, ahogyan az orvosok nagy része is elkerüli, és olyan helyet keresnek maguknak, ahol úgy kezelhetik a betegeiket, ahogyan azt az egyetemen megtanulták.

A brailai 3-as kórház a megye legnagyobb kórháza, Dragoș Voicu orvosigazgató szerint ők megtesznek, amit tudnak, időnként ablakot is cserélnek, de gyökeres változásokra lenne szükség. Bár a megyei hatóságok régóta mondogatják, hogy európai pénzből felújítanák a lepusztult épületet, egyelőre nem kapták meg a hozzávaló pénzt. A tarthatatlan helyzet tehát folytatódik, és mindaddig elhúzódhat, amíg egy jóvátehetetlen tragédia be nem következik. Ne feledjük, Románia volt a kórháztüzek országa a covid-járvány idején, ugyanis az összetákolt kórházépületek elektromos infrastruktúrája állandóan összeomlott az erős terhelés alatt.

Az épületek rossz állapota szinte törvényszerűen orvoshiánnyal is társul. A norma szerint a sürgősségi osztályon 20 orvosnak kellene lennie, itt azonban hét orvos van. Júliustól pedig egyikük nyugdíjba megy, így már csak hat sürgősségi orvos jut napi 150 betegre.

Ráadásul az elmúlt években – országos szinten – robbanásszerűen megugrott a sürgősségi osztályra érkezők száma, a Digi24 információi szerint az év eleje óta csaknem 2 millióan voltak, ami az elmúlt 5 év rekordja. „Romániában az egészségügyi dolgozók bevonzására és motiválására irányuló politika szinte nem létezik” – kommentálta a lap, és rámutatott, hogy nemcsak a sürgősségi osztályon van munkaerőhiány, hanem általános jelenséggé vált az alulméretezett orvosi és ápolói személyzet létszáma a romániai kórházakban, és a családorvosok száma is megcsappant. Az alapellátás hiányában pedig a betegek akkor is a sürgősségi osztályra mennek, ha állapotuk nem súlyos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!