Mozgó közösségi ház nyílik Pataréten, a működtetésére gyűjtenek

2023. június 8. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Adománygyűjtő kampányt indít egy pataréti mobil közösségi központ felszerelésére és egy éves működési költségeinek biztosítására az AltArt Alapítvány. A mozgatható, módosítható méretű konténert elvinnék más kolozsvári marginalizált közösségekhez is, például a Meșterul Manole és a Stephenson utcákba.

Az AltArt Alapítvány tíz éve támogatja a Kolozsvár szeméttelepe mellett élő közösséget. A Norvég Alap támogatásával 2021-ben online közösségi rádiót indítottak, 2022-ben pedig megszervezték a Khetane (a szó jelentése romani nyelven: együtt) közösségi fesztivált.

2023-ban a támogató beleegyezésével úgy döntöttek, hogy a rendelkezésre álló támogatást olyasmire fordítják, ami hosszú távon fenntartható, ezért megvásároltak egy 36 négyzetméteres konténert, amelyben gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is lehetne különböző eseményeket, foglalkozásokat szervezni. A felszerelésére és a működtetésére évi 144 000 euróra van szükség, ezt szeretnék most adományokból összegyűjteni, mondta el Szakáts István, az AltArt Alapítvány elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

„A közösségnek, főleg a fiataloknak és a gyermekeknek szüksége van egy saját közösségi térre. 2015-ben már építettünk egy közösségi épületet adományokból, de a fából készült, gyenge minőségű épület idővel megrongálódott, leesett a tető, megpenészedtek a lécek, így inkább lebontottuk, mert veszélyessé vált” – mondta el Elena Greta, az AltArt Alapítvány projektjének egyik facilitátora, aki 2010 óta él Patarét egyik kolóniájában.

„16 négyzetméteren élünk, egy szobában két-három család lakik együtt, ezért nagyon jól jönne a gyerekeknek ez a központ, ahol közösen játszhatnak, filmet nézhetnek”

– részletezte.

A négy év alatt, amíg a korábbi, Zöld Házikónak nevezett központ állt, a gyerekek itt írták a házifeladatot, itt ünnepelték meg a névnapjukat, itt rendezték a különböző közös ünnepléseket, gyűléseket, itt készültek a romanapi előadásra és a kolozsvári lakáshelyzet elleni tüntetésre is, idézték fel.

Szakáts István és Elena Greta – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Szakáts István és Elena Greta – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Most az a cél, hogy a mobil közösségi tér számára biztosítsák a folyamatosságot. Szakáts István szerint a legfontosabb az emberi erőforrás, az adományokból elsősorban azokat a nevelőket, pszichológusokat, egyéb közreműködőket fizetnék, akik rendszeres tevékenységeket vezetnének itt. „Ezek az aktivitások segítenének az itt élő gyerekeknek kiemelkedni ebből a társadalmi fekete lyukból, elképzelni azt, hogy jobb sorsuk is lehet” – mondta az AltArt elnöke. Éppen ezért a legnagyobb segítség a pénzbeli támogatás lenne, bár elfogadnak tárgyadományokat, például bútorzatot és számítógépeket is. Az adománygyűjtés részletei itt olvashatóak.

Korábban egyébként a kolozsvári építészeti egyetem hallgatói egy közreműködés keretében 15 tervet készítettek el közösségi épületre. „Egyik szuperebb volt mint a másik, de mindegyiknek építési engedélyre lett volna szüksége, a környék pedig ipari zóna, ahová ezt az engedélyt nem adják meg” – magyarázta Szakáts István.

A helyi tanács ugyanakkor egy évvel korábban jóváhagyta egy pataréti közösségi központ építését. Szakáts István szerint azonban annak ellenére, hogy 2023-ra ígérték, kiderült, hogy talán 2025-ben készülhet el, amennyiben sikerül pénzt elkülöníteni rá. „Úgy gondoljuk, hogy a mi megoldásunk életképesebb, mert alulról építkező, rugalmas és sokkal gyorsabban el fog készülni” – mondta.

A pataréti szeméttelep mellett jelenleg kb. 2500-an élnek egészségtelen körülmények között. Mintegy 70 százalékuk akkor került ide, amikor a kolozsvári hatóságok kilakoltatták őket korábbi lakhelyeikről. A város a kolozsvári Közösségközi Fejlesztési Társuláson (ADIZMC) keresztül foglalkozik a hátrányos helyzetű közösség ügyével, hamarosan például 31 család költözhet be kolozsvári, szászfenesi, apahidai, gyalui lakásokba. Létezik egy terv arra is, hogy óvodát építsenek a Pataréten élő gyermekeknek, ezzel azonban a közösség nem ért egyet, szerintük inkább azt kellene megoldani, hogy visszaköltözhessenek a városba és ott járhassanak óvodába a gyermekek.

„A polgármesteri hivatalnak lenne pénze arra, hogy a városban építsen óvodát, miért akarja Pataréten megépíteni és miért csak romák számára? Mi nem vagyunk kolozsváriak, nem itt születtünk?” – mondta Elena Greta. Szakáts István szerint a pataréti lakótelep felszámolása a helyi hatóságok feladata lenne, a város elég tehetős is ehhez, a jellemző azonban az, hogy a fióknak gyártják a stratégiákat, költségvetést azonban sosem rendelnek hozzájuk.

Az AltArt Alapítvány Pata Rádió projektje júliusban ér véget, lezárásával már nem lesz fenntartható jelenlegi formájában az online rádió, ahol most tízen dolgoznak és a havi működés 15 ezer euróba kerül. A rádió nem szűnik meg, bár a működését átszervezik. A tervek szerint Kolozsvár összes hátrányos helyzetű közösségéhez szólna, ezzel kapcsolatos projektekre már több pályázatot is benyújtottak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!