Mozgó közösségi ház nyílik Pataréten, a működtetésére gyűjtenek

2023. június 8. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Adománygyűjtő kampányt indít egy pataréti mobil közösségi központ felszerelésére és egy éves működési költségeinek biztosítására az AltArt Alapítvány. A mozgatható, módosítható méretű konténert elvinnék más kolozsvári marginalizált közösségekhez is, például a Meșterul Manole és a Stephenson utcákba.

Az AltArt Alapítvány tíz éve támogatja a Kolozsvár szeméttelepe mellett élő közösséget. A Norvég Alap támogatásával 2021-ben online közösségi rádiót indítottak, 2022-ben pedig megszervezték a Khetane (a szó jelentése romani nyelven: együtt) közösségi fesztivált.

2023-ban a támogató beleegyezésével úgy döntöttek, hogy a rendelkezésre álló támogatást olyasmire fordítják, ami hosszú távon fenntartható, ezért megvásároltak egy 36 négyzetméteres konténert, amelyben gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is lehetne különböző eseményeket, foglalkozásokat szervezni. A felszerelésére és a működtetésére évi 144 000 euróra van szükség, ezt szeretnék most adományokból összegyűjteni, mondta el Szakáts István, az AltArt Alapítvány elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

„A közösségnek, főleg a fiataloknak és a gyermekeknek szüksége van egy saját közösségi térre. 2015-ben már építettünk egy közösségi épületet adományokból, de a fából készült, gyenge minőségű épület idővel megrongálódott, leesett a tető, megpenészedtek a lécek, így inkább lebontottuk, mert veszélyessé vált” – mondta el Elena Greta, az AltArt Alapítvány projektjének egyik facilitátora, aki 2010 óta él Patarét egyik kolóniájában.

„16 négyzetméteren élünk, egy szobában két-három család lakik együtt, ezért nagyon jól jönne a gyerekeknek ez a központ, ahol közösen játszhatnak, filmet nézhetnek”

– részletezte.

A négy év alatt, amíg a korábbi, Zöld Házikónak nevezett központ állt, a gyerekek itt írták a házifeladatot, itt ünnepelték meg a névnapjukat, itt rendezték a különböző közös ünnepléseket, gyűléseket, itt készültek a romanapi előadásra és a kolozsvári lakáshelyzet elleni tüntetésre is, idézték fel.

Szakáts István és Elena Greta – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Szakáts István és Elena Greta – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Most az a cél, hogy a mobil közösségi tér számára biztosítsák a folyamatosságot. Szakáts István szerint a legfontosabb az emberi erőforrás, az adományokból elsősorban azokat a nevelőket, pszichológusokat, egyéb közreműködőket fizetnék, akik rendszeres tevékenységeket vezetnének itt. „Ezek az aktivitások segítenének az itt élő gyerekeknek kiemelkedni ebből a társadalmi fekete lyukból, elképzelni azt, hogy jobb sorsuk is lehet” – mondta az AltArt elnöke. Éppen ezért a legnagyobb segítség a pénzbeli támogatás lenne, bár elfogadnak tárgyadományokat, például bútorzatot és számítógépeket is. Az adománygyűjtés részletei itt olvashatóak.

Korábban egyébként a kolozsvári építészeti egyetem hallgatói egy közreműködés keretében 15 tervet készítettek el közösségi épületre. „Egyik szuperebb volt mint a másik, de mindegyiknek építési engedélyre lett volna szüksége, a környék pedig ipari zóna, ahová ezt az engedélyt nem adják meg” – magyarázta Szakáts István.

A helyi tanács ugyanakkor egy évvel korábban jóváhagyta egy pataréti közösségi központ építését. Szakáts István szerint azonban annak ellenére, hogy 2023-ra ígérték, kiderült, hogy talán 2025-ben készülhet el, amennyiben sikerül pénzt elkülöníteni rá. „Úgy gondoljuk, hogy a mi megoldásunk életképesebb, mert alulról építkező, rugalmas és sokkal gyorsabban el fog készülni” – mondta.

A pataréti szeméttelep mellett jelenleg kb. 2500-an élnek egészségtelen körülmények között. Mintegy 70 százalékuk akkor került ide, amikor a kolozsvári hatóságok kilakoltatták őket korábbi lakhelyeikről. A város a kolozsvári Közösségközi Fejlesztési Társuláson (ADIZMC) keresztül foglalkozik a hátrányos helyzetű közösség ügyével, hamarosan például 31 család költözhet be kolozsvári, szászfenesi, apahidai, gyalui lakásokba. Létezik egy terv arra is, hogy óvodát építsenek a Pataréten élő gyermekeknek, ezzel azonban a közösség nem ért egyet, szerintük inkább azt kellene megoldani, hogy visszaköltözhessenek a városba és ott járhassanak óvodába a gyermekek.

„A polgármesteri hivatalnak lenne pénze arra, hogy a városban építsen óvodát, miért akarja Pataréten megépíteni és miért csak romák számára? Mi nem vagyunk kolozsváriak, nem itt születtünk?” – mondta Elena Greta. Szakáts István szerint a pataréti lakótelep felszámolása a helyi hatóságok feladata lenne, a város elég tehetős is ehhez, a jellemző azonban az, hogy a fióknak gyártják a stratégiákat, költségvetést azonban sosem rendelnek hozzájuk.

Az AltArt Alapítvány Pata Rádió projektje júliusban ér véget, lezárásával már nem lesz fenntartható jelenlegi formájában az online rádió, ahol most tízen dolgoznak és a havi működés 15 ezer euróba kerül. A rádió nem szűnik meg, bár a működését átszervezik. A tervek szerint Kolozsvár összes hátrányos helyzetű közösségéhez szólna, ezzel kapcsolatos projektekre már több pályázatot is benyújtottak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!