Iohannis elismerte, jogosak a pedagógusok kérései, de nincs rájuk azonnali megoldása, szerdán is folytatódik a sztrájk

2023. május 30. – 18:57

Iohannis elismerte, jogosak a pedagógusok kérései, de nincs rájuk azonnali megoldása, szerdán is folytatódik a sztrájk
Bukaresti tüntetők a kormány épülete előtt – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Második hetébe lépett a romániai tanárok sztrájkja, eddig nem született egyezség a pedagógusok és a kormány között, amely eddig csak a kisegítő személyzet számára eszközölt tíz százalékos fizetésemelést, a tanároknak pedig csak utalványokat ajánlott fel, és a bérek rendezését 2024-től kezdődően helyezte kilátásba. A szakszervezetek viszont azonnali béremelést kérnek, ma is országszerte tüntettek emiatt.

Nicolae Ciucă kormányfő kedden tárgyalt a Victoria-palotában a tanügyi szakszervezetek képviselőivel

A kormány közleménye szerint a tárgyalásokon Nicolae Ciucă ismertette azokat a garanciákat, amelyek szavatolják, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája az országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd. Erről a kabinet egy memorandumot készül elfogadni, ami megjelenik majd a Hivatalos Közlönyben.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően a tanügyi alkalmazottak jelenlegi fizetése elérte a hatályos bértábla legfelső fokát. A találkozón azonban a miniszterelnök megerősítette a szakszervezeteknek, hogy a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet – közel 270 ezer alkalmazott – az év végéig nettó 4000 lejes, a kisegítő személyzet – mintegy 65 ezer alkalmazott – pedig nettó 1500 lejes különjuttatásban részesül két részletben júniustól.

A sztrájkolók a kormány javaslatát nem találták elfogadhatónak, Iohannishoz mentek

A bukaresti tüntetők az elnöki palota elé vonultak, és Klaus Iohannistól kérték, hogy közvetítsen közöttük és a kormány között. A megbeszélések nyomán az államfő arra tett ígéretet, hogy a tanügyi sztrájk mielőbbi lezárása érdekében közvetítőként szavatolja egy politikai megállapodás létrejöttét a bérkövetelések rendezéséről.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő meghallgatta a pedagógusok képviselőinek követeléseit, és közölte velük, hogy megérti aggodalmaikat és kéréseiket, amelyeket természeteseknek és jogosaknak tart. Iohannis azt hangoztatta, hogy a kedvező tanulási környezet megteremtéséhez megfelelő feltételeket kell biztosítani a tanároknak a munkájuk elvégzéséhez.

A találkozón az államfő azt mondta a szakszervezeti vezetőknek, hogy csak párbeszéddel, konstruktív és nyitott hozzáállással lehet olyan észszerű megoldásokat találni, amelyek mind a tanárok kívánságait, mind a diákok és a szülők igényeit kielégítik.

„Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy az oktatásban kialakult patthelyzet feloldása és a sztrájk befejezése kulcsfontosságú a tanév zavartalan lebonyolítása és az oktatási rendszer stabilitása szempontjából. Az oktatáshoz való alapvető jog biztosításáért prioritásként kell kezelni a tanulók tanulmányi helyzetének lezárását és az országos vizsgák megszervezését” – olvasható az Agerpres által idézett közleményben.

Iohannis kezeskedne, de a sztrájk egyelőre folytatódik

Ha létrejön egy politikai megállapodás a koalíciós pártok vezetőivel a tanárok által kért bértábláról és alkalmazásának konkrét időpontjáról, az államfő kezeskedni fog a betartásáért – számoltak be a sajtónak a tanügyi szakszervezetek vezetői is a Klaus Iohannisszal folytatott keddi tárgyalások eredményeiről.

Közölték azt is, hogy szerdán az általános sztrájk folytatódik, de konzultálnak a tagsággal az államfővel kötött egyezségről, és a pedagógusok döntik majd el, hogy visszatérnek-e az iskolákba.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu elmondta, hogy a keddi találkozón ismertették Klaus Iohannisszal a tanárok két legfontosabb követelését:

  • az azonnali fizetésemelést,
  • illetve annak a szavatolását, hogy az új közalkalmazotti bértábla szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél.

Beszámolója szerint az államfő erre azt válaszolta: ezt nem lehet sürgősségi rendelettel elintézni, de ha létrejön erről egy politikai megállapodás a szakszervezetek és a kormánykoalíció között, akkor kezeskedik a betartásáért.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség vezetője, Marius Nistor azt hangsúlyozta, a pedagógusok döntik majd el, hogy az államfő vállalásai alkalmasak-e a munkakonfliktus megoldására. Hozzátette, hogy jómaga lát esélyt a sztrájk beszüntetésére. „Ez egy jó lehetőség a kollégáink számára, hogy a széles nyilvánosság előtt ismert és széles körű támogatást élvező problémáik a lehető leggyorsabban megoldódjanak” – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!