Frusztráltak a tanárok, csüggedtek a diákok, a szülők szíve megszakad a végzősök miatt

2023. május 22. – 19:50

Frusztráltak a tanárok, csüggedtek a diákok, a szülők szíve megszakad a végzősök miatt
Sztrájkolnak a tanárok, a tantermekben csend van – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Diákszervezeteket és szülőket kérdeztünk arról, hogyan érinti őket a tanügyi szakszervezetek sztrájkja. A diákok, bár teljesen átérzik a pedagógusok helyzetét, a közelgő vizsgáik miatt aggódnak. A szülők is tudják, hogy jogos a sztrájk, de fájó szívvel veszik tudomásul, hogy épp a pandémiás generáció került ismét lehetetlen helyzetbe. Ugyanakkor olyan fiatalokat is találtunk, akik szerint a következő körben már nekik is fel kellene sorakozniuk a pedagógusok mögött, akárcsak Magyarországon tették azt kortársaik.

A romániai társadalom nagy része empátiával, megértéssel viszonyul a pedagógusok sztrájkjához, hiszen az elmúlt időszakban sok szó esett arról, főként az új oktatási törvény kapcsán, hogy a „Művelt Románia” projektnek, amelyet az államfő hirdetett meg elsősorban azzal kellene kezdődnie, hogy a tanároknak a társadalmi megítélésén, helyzetén javítson a kormány. Azonban sorozatosan azzal szembesülünk, hogy az éves költségvetéséből az országnak mindig az oktatásra jut a legkevesebb, és rendszerint abból a kevésből is lefaragnak, a tanárok béreit pedig 2017 óta nem módosították.

A tárgyalást mímelő politikusok azzal a populista szöveggel is bepróbálkoztak a tanügyi szakszervezeteknél, hogy a tanév vége nem a legalkalmasabb pillanat a sztrájkra, ilyenkor a végzős diákokra, a soron következő vizsgákra kellene gondolnia mindenkinek. Ezzel természetesen az volt a cél, hogy a sztrájk támogatottságát csökkentség, a szülőket és diákokat próbálják a jogaikért, és a minőségi oktatási feltételekért kiálló tanárok ellen hangolni.

Amint a szakszervezet által összeállított kronológiából is kiderül, a sztrájk, amelyre most sor kerül egy két éve elhúzódó tárgyalássorozat után következett, miután a szakszervezetek minden lehetséges eszközt kimerítettek, és a kérések orvoslását folyamatosan elodázó ígéreteknek már senki nem tud hinni.

„Közel két éve kongatjuk a vészharangot. 2021 óta, egészen mostanáig, amikor a sztrájk megkezdéséről szóló döntés megszületett, a következő tiltakozó akciókat hajtottuk végre” – írták a szakszervezetek, és felsorolták az elmúlt két évben megrendezett tiltakozó akcióikat.

  • 2021. december 6. – átadtuk a kormánynak azt a 163 ezer oktatásban dolgozó munkavállaló által aláírt petíciót, amelyben az érintettek sürgős béremelést követeltek;
  • 2021. december 20-22. – sztrájkőrséget állítottunk fel a kormány épülete előtt;
  • 2022. január 13. – újabb sztrájkőrség a kormánynál;
  • 2022. január 19. – kétórás figyelmeztető sztrájkot szerveztünk;
  • 2022. május 25. – tiltakozó gyűlést szerveztünk a kormány épülete előtt;
  • 2023. február 1. – sztrájkőrség a kormány előtt;
  • 2023. február 21. – sajtóközleményben bejelentettük, hogy általános sztrájkot szervezünk;
  • 2023. március 29. – sztrájkőrséget állítottunk fel;
  • 2023. április 25-26. – kétnapos sztrájkőrséget szerveztünk;
  • 2023. május 10. – tiltakozó menetet szerveztünk, amelyen több mint 15 ezren vettek részt.
  • 2023. május 17. – kétórás figyelmeztető sztrájkot szerveztünk.

Az érettségire készülő diákok szeme előtt ott lebeg, hogy fontos a tanároknak kiállni jogaikért, ugyanakkor jön az érettségi, és az utolsó pár 100 méteren most jól jönne, ha tanárok és diákok összefoghatnának – jelentette ki Szász Tamás, a MAKOSZ elnöke.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) elnöke elmondása szerint a diákok nagy része úgy gondolja, hogy a sztrájk miatt kialakult helyzet semmiképpen nem jó számukra, mert a diákokat bizonytalanság veszi körül. Amíg más évfolyamok nem tudják, hogy meddig tart a sztrájk, nyáron kell-e bepótolják az elmaradó leckéket, vagy hogy sikerül lezárni a tanévet, addig a kis- és nagyérettségi előtt álló diákok a felkészítők kiesése miatt izgulnak, és a vizsgák előtti drukkot most tetőzi a teljes bizonytalanság miatti félelem is.

„Eddig nem nyilatkoztunk a sztrájkkal kapcsolatban, mert előbb látni szerettük volna, hogy tényleg megvalósul-e az, amit mondanak, hogy a tanárok nem tartanak órákat a tizenkettedikeseknek, és nem készítik fel őket az érettségire. Ezt azonban több helyen is látjuk, és nem tartjuk támogatandónak, mert a kimaradás óriási hátrányt jelent a diákoknak, amikor épp segítségre lenne szükségük a felkészüléshez” – bírálta egyes tanárok hozzáállását a MAKOSZ-elnök, hozzátéve, hogy olyan iskolákról és tanárokról is tudnak, akik a sztrájk ellenére úgy alakítják dolgaikat, hogy a fontos felkészítők ne maradjanak el.

Hozzátette, egyetértenek azzal, hogy a tanárok fizetését növelni kell, hiszen a tanárok nevelik ki a következő generációt, ugyanígy szerinte az oktatási rendszer összes szereplője megérdemelné a nagyobb fizetést.

A diákok elkeserítőnek tartják, hogy habár mindenki látja a problémák forrását, a döntéshozók nem tettek időben lépéseket ahhoz, hogy megállíthatók legyenek a káros folyamatok, holott minél tovább késik az érdemi változás, annál drámaibb következmények várnak mindannyiunkra.

Véleményük szerint úgy kellene ezt a helyzetet megoldani, hogy annak ne legyen negatív hatása a diákokra nézve. Most azonban a tanulók úgy érzik, hogy rajtuk csattan az ostor, miközben azt hirdeti a kormány, hogy mindent megtesz a fiatalok jövőjéért, elriasztja őket attól, hogy egyáltalán elgondolkodjanak azon, érdemes volna-e tanári karriert választani.

„Egyáltalán nem a tanárok a felelősek azért, hogy idáig fajultak a dolgok, a MAKOSZ is próbálja informálni a diákokat, hogy ne a tanárokat okolják a történtek miatt, de az érettségire készülő diákok szeme előtt ott lebeg, hogy évek óta azzal ijesztgetik őket a tanárok, hogy jön az érettségi, erre az utolsó pár 100 méteren nincs aki melléjük álljon. Ez ijesztő” – tette hozzá Szász Tamás.

A kisdiákok kapcsán érdeklődésünkre hozzátette, hogy a sztrájk alatt a tanárok bent kell legyenek az iskolában, ezért azok a szülők, akik a gyermekük felügyeletét nem tudnák megoldani, egyszerűen csak az iskolába kell bevigyék a kisdiákot. Ezzel viszont úgy vélte az a gond, hogy az a pár diák kvázi egyedül érzi magát az üres tanteremben, és még ha lazább a tanár és leengedi őket az iskola udvarára, mert órákat amúgy sem tartanak, akkor sincs nagyon mit csináljanak ott 8 órán keresztül.

A tanárok nem ülnek ölbe tett kézzel, megteszik a tőlük telhetőt

Fülöp Bence, a Hargita megyei Diáktanács (HADIT) elnöke szerint évfolyamtól függ, hogy mennyire befolyásolja a diákok mindennapjait a tanárok sztrájkja, a 9–11-es diákok szerinte többnyire vakációként fogják fel a sztrájkidőszakot, ha nem kell, hogy iskolába járjanak. Az alsó tagozatos diákok épp annak nem örülnek, hogy a sztrájk következményeként később pótolniuk kell. A képességvizsga előtt álló nyolcadikosok és az érettségire készülő tizenkettedikesek azonban úgy látják, a sztrájk erőteljesen befolyásolhatja a vizsgák eredményeit, mert ha elhúzódik, akkor a tananyagleadást és felkészülést is akadályozza, de az érettségire való beiratkozást is veszélyezteti.

Fülöp Bence az országos elnökkel szemben azt mondta, a HADIT-nak több olyan Hargita megyei iskoláról is tudomása van, ahol a sztrájk ellenére a fő tantárgyakat tanító tanárok leadják a leckét élőben, vagy online elküldik a tananyagot, hogy a diákok ez alatt az időszak alatt is tudjanak készülni az érettségire. A Transtelexnek pedig tudomása van olyan 12. osztályban tanító oktatókról is, akik azért nem vállalták, hogy sztrájkra lépnek, hogy diákjaik előmenetelét az oktatásban tovább segíthessék.

„Iskolától függően változó, hogy a tanárok hogyan állnak hozzá a sztrájkhoz. A Márton Áron Főgimnáziumban jelenleg iskola másként hét van, ezért a sztrájk kevésbé befolyásolja az oktatást. Ha egy kirándulás le volt szervezve, azt a sztrájk ellenére is megtartják. Én például a Tamás Áron Gimnáziumba járok, ott is vannak tanárok, akik tisztán állást foglaltak a sztrájk mellett, és vannak olyan tanárok is, akik a sztrájk ellenére is, akár online formátumban is megpróbálják biztosítani a diákok számára a megfelelő felkészítést” – részletezte a megyei diáktanács elnöke.

A tanárokon és a diákokon egyaránt érzi a feszültséget a kialakult helyzet miatt, ugyanakkor azt is érzékeli, hogy még mindig hangsúlyosan jelen van az a beidegződés, hogy a diákoknak tanulni, a tanároknak tanítani kell – a rendszert pedig mindenkinek elfogadni. A HADIT épp emiatt nem szeretett volna állást foglalni a témában, mert ugyan látják a tanárok követeléseinek előnyeit, de most inkább a kialakult helyzet javítása mellett foglalnak állást, hogy a sztrájk minél kevésbé drasztikusan érintse az oktatás menetét, és ezáltal a diákokat.

olyan kolozsvári diákokkal is beszéltünk, akik azt vallják, hogy a vizsgákom túl az itteni diákságnak is magyarországi mintára fel kellene sorakozni a tanárok mögé. Azt vallják, különböző eredményeket lehet elérni egy sztrájkkal és egy tüntetéssel, de a legfontosabb a fiatal genráció számára a mintaadás arról, hogy kell az érdekvédelemért kiállni.

„A tüntetésnek nem csak az lesz az eredménye, hogy a tanárok fizetésemeléséről dönt a kormány, hanem reményt képes adni, hogy ha a pedagógusok kiállnak magukért, akkor a diákok ebből megtanulják, hogyan kell megvédjék saját érdekeiket”

– mondták el a Transtelexnek nevük elhallgatását kérő 11. osztályos diákok.

A tanárok is abban reménykednek, hogy mihamarabb feloldódik a patthelyzet

Vallasek Júlia, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum szülői közösségének, az Encyclopaedia Egyesületének a vezetőségi tagja úgy vélte, a kolozsvári iskolában a tanítók és tanárok mindent megtesznek, hogy a gyerekek életét minél kevésbé érintse és nehezítse meg a sztrájk. „Szülőként nagyon tudom értékelni, hogy az elemi osztályok mindegyikében tovább folyik az oktatás, cikluszáró nyolcadik és tizenkettedik osztályosok számára a vizsgatárgyakat tanító tanárok attól függetlenül, hogy csatlakoztak vagy sem a sztrájkhoz, megtartják a felkészítő órákat, tehát csak az 5-7. és 9-11. osztályok számára nincs oktatás. Ugyanakkor a diákok számára fontos eseményeket, mint például az Apáczai gálát, vagy a ballagást, szerenádot szervezik, és meg is fogják tartani.

Az iskola vezetősége ebben a helyzetben nem tehet többet. Mindannyiunk közös érdeke a diákok jóléte, mind rövid-, mind hosszú távon” – értékelte az iskola diákjainak helyzetét Vallasek Júlia, aki egyetemi oktatóként átérzi a tanárok helyzetét. Szerinte a tanárok is azt várják, hogy minél hamarabb lejárjanak a tárgyalások, és befejezhessék a tanévet, és a tanárokat is frusztrálja a kialakult helyzet, mert az utolsó métereken kell megállni és megakasztani a közös munkát.

Ismét a koronavírus miatt online oktatásra kényszerült generáció veszít ezzel

A Magyar Szülők Szövetségének elnökét, Csíky Csengelét is megkérdeztük, hogy az általuk képviselt szülők, mit gondolnak a sztrájkhelyzetről. Az elnök szerint leginkább a nyolcadikosok és az érettségizők azok, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek, mert mind a két évfolyamon zajlanak a ballagások, a kis- és nagy érettségire való felkészülés.

Csíky Csengele is azok a szülők közé tartozik, akiknek a gyereke érettségire, ballagásra készül. Szerinte a szülők úgy látják, hogy végzős gyermekeiket kegyetlenül megviseli ez a helyzet. „Az iskolába járó végzős életének legutolsó hetéről van szó, és eléggé fáj ezeknek a gyermekeknek, hogy így kell elballagniuk, illetve életük utolsó iskolai hetét ilyen körülmények között kell eltöltsék. Ez épp az az évfolyam, amely a pandémiát is telibe kapta. Mérhetetlenül sajnálom őket, és sajnáljuk őket mindannyian, fáj a szülők szíve értük” – mutatott rá Csíky Csengele.

Ugyanakkor szerinte a tanárok nem véletlenül nyúltak az érdekérvényesítési lehetőségeik utolsó eszközéhez, a sztrájkhoz. A tanügyi szakszervezetek ugyanis más módszerekkel eddig nem tudtak eredményt elérni kormánynál, ezért döntöttek úgy, hogy „nyomásgyakorlásként használják fel a gyermekek pszichés állapotát, a szülők pszichés állapotát”, mert azt remélik, hogy a kormány ennek a terhét már nem vállalja fel és teljesíti a követeléseiket.

„Ahány szülő és diák, annyiféle vélemény van. Az viszont egészen biztos, hogyha a szakszervezetek eljutottak eddig a pontig, hogy ilyen lépéseket tesznek, akkor az azt jelenti, hogy erre megvan minden okuk és jogosultságuk is. Azokat az eszközöket használják, amelyeket használhatnak. A Magyar Szülők Szövetsége azt reméli, hogy eredménnyel járnak, és a sztrájk minél hamarabb le fog zárulni, és az érettségit és az abszolváló vizsgát nem fogja veszélyeztetni” – jelentette ki az elnök.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!