Terjeszkedni szeretne a Kolozsvár peremére kiszorított szegények rádiója, a Pata Rádió

2023. május 19. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozsvár perifériájára szorult közösség számára üzemeltette be az AltArt Alapítvány a Pata Rádiót, amely nevével is a helyszínre, a pataréti szeméttelepre utal, ahol mintegy 2500 ember él mélyszegénységben. ezt a közösségi rádiót szeretnék fejleszteni, és a fejlesztéssel együtt a nevét is megváltoztatnák, Pata-Cluj, azaz Pata-Kolozsvár Rádióra. Hogyan lehetne ezt a fejlesztést megvalósítani? – teszik fel minden érdeklődőnek a kérdést a rádiót működtetők, és egy közös gondolkodásra, „brainstormingra” hívják meg az ügyet támogatókat.

Az esemény helyszíne az Insomnia kávézó, a beszélgetésre pedig május 20-án, este hét órától kerülne sor. Itt van a Facebookon is meghirdetett eventnek az ismertetője, amelyben a szervezők azt írják:

„A Patarét nemcsak ragaszkodik a létezéshez, hanem képzeljék el: növekszik.
Miért növekszik? Mert a kolozsvári önkormányzat a szegény polgárait a peremvidékre centrifugálja, pontosan abban az ütemben, amelyben a keveseket rohadtul gazdagítja. E szociális centrifugálás révén a város szélén alakuló szegénynegyedek, gettók megtelnek és számuk is szaporodni fog. (…)Két évvel ezelőtt a rádiónkkal azt tűztük ki célul, hogy hallassuk azok hangját, akiknek a hangja nem kívánatos.
Azonban folyamatosan jelennek meg újabb és újabb hajléktalan gócok, szegénynegyedek Kolozsvár peremén, ezért el kell gondolkodnunk azon, hogy mi lenne a lehetősége annak, hogy a Pata Rádió az egész városra kiterjedne, és Pata-Kolozsvár Rádióvá válna? Milyen szolidaritási potenciállal járna egy ilyen kezdeményezés? Milyen időkeretben? Kikre számíthatnánk? Milyen lehetőségeket lát ebben?”

Erre a közös gondolkodásra várják a szervezők az érdeklődőket, további részletek a Facebook-eseményre kattintva érhetők el.

A Pataréten élők történeteit leginkább a 2010-es kilakoltatást követő civil összefogás, utcai akciók, figyelemfelkeltő tüntetések tematizálták. A Mărăști és Györgyfalvi negyed között húzódó Coastei (Karjala) utcán lakó, főként roma családok Patarétre kényszerítése jól illeszkedett abba a több évtizedes gyakorlatba, hogy a nem kívánt embereket, akik „rontják Kolozsvár mint fejlődő város képét”, az önkormányzat a város peremére taszította. Az ortodox egyháznak adományozott Coastei utcai telken, ahol korábban a kilakoltatott családok éltek, az Ortodox Teológia és Tanárképző Kar működik évek óta az új épületében. 2012-ben még az utca nevét is megváltoztatták, ezzel pedig a Coastei utcaiak emlékét is eltörölték a helyről, amely ma Nicolae Ivan püspök nevét viseli.

A Pata Rádiót működtető AltArt más partnerekkel karöltve több eseményt szervezett, amelyekkel a Pataréten élők helyzetére hívta fel a figyelmet. 2022-ben például megszervezte a Khetane nevet viselő első pataréti fesztivált. A fesztivál neve romani nyelven azt jelenti, együtt, a szervezők pedig hangsúlyozták, hogy szeretnének egy fesztivált biztosítani a marginalizált közösségnek, ahol a láthatatlant láthatóvá teszik, illetve a közösség önbecsülését igyekeznek feléleszteni, mondta akkor Szakáts István, a fesztivál társszervezője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!