Hogy néz ki a felsőoktatási törvénytervezet, amit megszavazott a képviselőház?

2023. május 10. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház szerdán, május 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló törvénytervezetet is. A jogszabályjavaslat 189 támogató és 74 ellenszavazatot kapott, 10 képviselő tartózkodott a voksoláskor.

Ligia Deca tanügyminiszter kijelentette a plénumban, hogy a tervezet számos fontos reformot tartalmaz, amelyek célja a hallgatók támogatása és a kínált programok minőségének növelése. A javasolt intézkedések az egyetemi lemorzsolódás megakadályozását szolgálják, megkönnyítik az érettségizettek továbbtanulását, és második esélyt kínálnak fel a tanulmányaikat megszakító egyetemistáknak. A tervezet ugyanakkor megerősíti a duális oktatást oly módon, hogy az egyetemeket összekapcsolja a munkaerőpiac igényeivel, nagyobb szerepet biztosítva a versenyszférának az oktatásban – mondta Deca.

A legfontosabb módosítások:

  • Az új törvény hatályba lépésekor hivatalban lévő rektorok még egy évtizedig az egyetemek élén maradhatnak, miután egy PSD-s módosító indítvány, amelyet az USR képviselőinek kivételével minden képviselő megszavazott, törölte a törvénytervezetből az oktatási minisztérium által javasolt formát.
  • A felsőoktatási törvénytervezet módosításával eltörölték a rektorokon kívüli egyetemi vezetők – rektorhelyettesek, dékánok, dékánhelyettesek, igazgatók – mandátumaira vonatkozó időkorlátokat.
  • Nem minősülnek etikai vétségnek az elméleti, kísérleti vagy gyakorlati nézetkülönbségek, az idézetekben fellelhető hibák, az adatok értelmezéseiből fakadó különbségek és a véleménykülönbségek.
  • A tervezetben az is szerepel, hogy a határidőig fel nem vett diákösztöndíjakból és utazási támogatásokból megmaradt összegeket az egyetemek többek közt bentlakásokon, étkezdéken végzett infrastrukturális beruházásokra is felhasználhatják a pályaválasztási tanácsadó központok működtetése mellett.
  • Szabálysértésnek minősül és 100.000 és 200.000 lej közötti bírságot von maga után, ha egy természetes vagy jogi személy pénzért árul tudományos munkákat, vizsga- vagy szakdolgozatokat abból a célból, hogy azok megvásárlója illetéktelenül jusson egyetemi, mesteri vagy doktori oklevélhez – áll a tervezetben.

A tervezetről, akárcsak a közoktatási törvény esetében a szenátus szavaz majd döntő házként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!