AUR-hőbörgés a parlament előtt: az ikonokkal, keresztekkel és trikolórral felszerelt tüntetők a tettlegességtől sem riadtak vissza

2023. május 10. – 13:44

AUR-hőbörgés a parlament előtt: az ikonokkal, keresztekkel és trikolórral felszerelt tüntetők a tettlegességtől sem riadtak vissza
Az AUR tüntetői a Parlament előtt, Bukarestben, 2023. máj. 10-én – Fotó: Sabin Carstoveanu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament épülete előtt, a kerítésen túl, de a parlament épületében is botrányt rendezett az AUR. Az épületen kívül a tüntetésre összehívott aktivisták hőbörögtek, bent, az ülésteremben Simion randalírozott, akiről bizonyos képviselők azt állították, hogy be van kábítószerezve. Mindeközben már a kora reggeli órákban feltartóztatták az AUR-nak egy munkatársát, aki éles töltényekkel akart bejutni a parlament épületébe.

A Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR hívta tüntetésre szerdán a szimpatizánsait: George Simion egy facebookos élő bejelentkezésben azt mondta, követelik, hogy vegyék le a képviselőház szerdai ülésének napirendjéről az Országos Gyermekmegfigyelő létrehozásáról szóló, végszavazásra váró törvénytervezetet. A politikus kijelentette, hogy a jogszabályjavaslat „nemzetellenes”, és azzal vádolta meg Gabriela Firea családügyi minisztert, hogy „el akarja adni Románia gyermekeit”.

Az Országos Gyermekmegfigyelő létrehozását 2023 februárjában jelentette be Gabriela Firea családügyi miniszter. Az online adatbázis a kiszolgáltatott helyzetben levő gyermekek nyilvántartására szolgál majd, s annak alapján a családügyi minisztérium átvállalja a helyi hatóságoktól az ellátásukkal járó költségek felét. A tárcavezető szerint a gyermekmegfigyelőhöz valamennyi megyének hozzáférése lesz a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok révén. Az adatbázisban valamennyi kiszolgáltatott helyzetben levő gyermek szerepelni fog. „Nemcsak arról a mintegy 47 ezer gyermekről van szó, akik örökbefogadásra várnak, hanem minden olyan gyermekről, akiknek problémái vannak, mert bántalmazták, elhagyták, elhanyagolták őket vagy mélyszegénységben élnek” – magyarázta Firea, aki szerint azoknak a gyerekeknek az esetében, akik bekerülnek az online adatbázisba, a családügyi minisztérium átvállalja a helyi hatóságoktól az ellátásukkal járó költségek felét.

A tüntetés közben az összesereglett tiltakozók összecsaptak a csendőrökkel – írja a News.ro. A dulakodásban többen megsérültek, sőt Ludovic Orbant is megtépázták a tüntetők, amikor megpróbált bejutni a szenátus épületébe.

Ütlegek és szidalmazások kísérték Orbant

Ludovic Orban azt állítja, hogy miközben a szenátus bejárata felé tartott, a protestáló tömegből többen rátámadtak. Antonio Andrușeac, az AUR képviselője közbelépett, és megpróbálta megakadályozni, hogy az AUR aktivistái megüssék Orbant. A kialakult káoszban Andrușeac is több ütést kapott az AUR-tüntetőktől.

„Nem kívánom senkinek sem, ami velem történt. Leköptek, szidalmaztak, többször meglöktek, megütöttek, megkönyököltek és belémrúgtak” – jelentette ki a politikus, aki szerint a tüntetők között elvegyült AUR-os törvényhozók uszították a 'hivatásos verőlegényeket' ellene. Hozzátette, hogy a történtekről videofelvétel is készült.

„Ez nem demokrácia, nem így kell kiállni a nézeteinkért. Nem úgy kell kiállni, hogy csavargókat, semmirekellőket és bunyósokat verbuválva megtámadjuk azokat, akiknek más a véleményük. Ma én jártam meg, holnap bármelyik eltérő véleményű polgár megjárhatja” – fogalmazott Orban.

Korábban a volt kormányfő egy sajtótájékoztatón is be akart számolni a bántalmazásáról, de váratlanul megjelent Dan Tanasă, aki nem hagyta őt beszélni. Az AUR parlamenti képviselője hazugsággal vádolta Orbant, és tagadta, hogy pártja törvényhozói hergelték ellene a tüntetőket.

Csoma Botond is azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az AUR támogatói bántalmazták. A G4Media szerint Csomát nem ütötték meg, a tüntetők csak verbálisan bántalmazták a képviselőt. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy az AUR-szimpatizánsok kifütyülték, sőt megfenyegették, amikor a törvényhozás épületéhez érkezett.

„Amikor ideértem, a csendőrök azt mondták, hogy nem használhatom az első bejáratot, így a következőhöz tartottam, miközben áthaladtam a tüntetők tömegén. Kifütyültek és meg is fenyegettek, de nem bántottak. Azt kiáltották: »Kapjátok el a torkát!« Biztos felismertek, ha azt kiabálták, hogy »Kifelé az RMDSZ-szel!«. A bejárat felé tartottam, amikor lépéseket hallottam magam mögött, többen szaladtak utánam, de a rendőrök megállították őket” – mondta Csoma.

Az AUR tüntetői a tüntetés során azt kiabálták: „Nem engedünk, a gyerekeket megvédjük”, „Szégyelljétek, szégyelljétek magatokat”, „Nem akarjuk, hogy tolvajok uralkodjanak rajtunk”.

„Jogunk van tiltakozni, élünk is vele, abban a pillanatban, amikor igazságtalan törvényeket látunk, és nem tudjuk megállítani őket, tiltakozunk” – mondta Simion. Az AUR vezetőjét egy csendőr távolította el, amikor felmászott a Parlament kerítésére.

A román csendőrség bejelentette, hogy a parlament udvarán kívül más AUR-tagok és szimpatizánsok be nem jelentett nyilvános gyűlése zajlik. A csendőrök közölték a tüntetőkkel, hogy a tiltakozás nem felel meg a törvényes feltételeknek, de ők vállalták a felelősséget, és nem voltak hajlandók elhagyni a területet.

Egy másik reggeli incidens is az AUR-hoz kapcsolódik nő, az AUR képviselőházi frakciójának munkatársa szerdán négy golyóval próbált meg bejutni a parlament épületébe, és a 17. rendőrőrsre vitték ellenőrzésre. George Simion, az AUR elnöke azt állítja, hogy kulcstartók voltak, és a párt műszaki szakértői véleményt kér a lőszerek helyzetének tisztázására. „A töltények üresek és rozsdásak voltak, amennyire mi tudjuk, de szeretnénk, ha a hatóságok ezt kimondanák, mivel mi nem tudjuk, és nincs meg a szakértelem” – mondta George Simion, az AUR elnöke.

George Simion a tüntetésen – Fotó: Sabin Carstoveanu / Inquam Photos
George Simion a tüntetésen – Fotó: Sabin Carstoveanu / Inquam Photos

Botrány a képviselőházban is: az AUR képviselői a plenáris ülésen is hangoskodtak

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több törvényhozója a szerdai plenáris ülés közben kiült a képviselőház tribünje elé, így tiltakozva több napirenden szereplő tervezet ellen. Ciprian Şerban, a képviselőház alelnöke állva nyitotta meg a plenáris ülést.

Az ülésvezető bejelentette, hogy a városi mobilitásról szóló tervezetet nem bocsátják vita alá, hanem áttérnek egyenesen a szavazásra, és felszólította George Simion AUR-elnököt, hogy foglalja el a helyét. George Simion követelte, hogy bocsássák szavazásra a napirendet, illetve töröljék napirendről az ott szereplő tervezeteket. Felrótta ugyanakkor, hogy egyes képviselőtársai azt állították róla, hogy be van kábítószerezve.

„Nem, nem kábítószereztem, ma sem, és máskor sem, Pavel Popescu úr. Önök a szabályzatot megszegve tartják az üléseket, és sértegetnek minket. Mit várnak el tőlünk? Hogy tartsuk be a szabályokat, és beszéljünk szépen, amikor sértegetnek?” – mondta Simion.

Az AUR elnöke követelte ugyanakkor, hogy Marcel Ciolacu képviselőházi elnök is legyen jelen az ülésen. Az alsóház plénuma szavazással elutasította az AUR követelését. Ionuţ Moşteanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakcióvezetője is felhívta a plénum figyelmét, hogy a törvénytervezeteket vitára kell bocsátani előbb. „Az USR megszavazta, hogy vegyék le a napirendről a rosszul irányított állami tulajdonú vállalatokat érintő tervezetet, amely mérföldkőként szerepel az országos helyreállítási tervben, de előbb vita alá kell bocsájtani” – mondta Moşteanu.

Az ellenzéki politikus szerint megszegték a szabályzatot azzal, hogy átugrották a vita fázisát. Az USR-nek voltak módosító javaslatai a tervezethez, melyeket most már nem tudnak ismertetni a törvényhozóik a plénumban. Felszólította képviselőtársait, hogy ne adjanak lehetőséget a Szociáldemokrata Pártnak és a Nemzeti Liberális Pártnak, hogy vita nélkül fogadtassák el a törvényjavaslataikat.

Az AUR törvényhozói végül visszaültek a helyükre és a plénum folytatta a törvénytervezetek vitáját, azonban egy idő után ismét kivonultak a tribünhöz, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki a gyermekeknek a családjuktól való elválasztásának megakadályozására irányuló tervezettel szemben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!