Az önkormányzat és a közösség is tudott róla, hogy láncra verve tartja családja a bodosi, súlyosan fogyatékos nőt

2023. április 30. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban az egyik helybéli olvasónk a Transtelexnek is beszámolt arról, hogy a helyi közösség tudott a bodosi családról, hogy több mint tíz éven keresztül láncra verve tartották a súlyosan fogyatékos, 28 éves lányukat. Ezt a falubeliek és némiképp a baróti alpolgármester, Szakács László is beismerte a Libertatea újságírójának, aki annak járt utána, hogy mégis, milyen hatósági mulasztás történt, miért csak 2023-ban tartottak házkutatást és helyezték előzetes letartóztatásba a nő szüleit, akik már 2012 óta fogságban tartották, a szekrényhez láncolva.

Az alpolgármester szerint a súlyosan fogyatékos nő esetéről már 2012 óta tudtak az önkormányzatnál. Az Antal családnál akkor kétszer is vizsgálatott tartottak a szociális osztály képviselői, akik jelezték, hogy a lányt el kell választani a szülőktől és speciális központba kell szállítani. „Úgy tudom, hogy legalább egyszer szóba került a lánc is” – idézi vissza a történteket az alpolgármester.

„A törvénytelenség megállapítása után a szociális osztály munkatársainak értesítenie kellett volna a Kovászna Megyei Szociális Segélyezési és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (DGASPC), aztán hogy hol akadt el a dolog, azt én már nem tudom” – fejtette ki Szakács.

A Libertatea megkeresésére a DGASPC azt válaszolta, hogy a baróti polgármesteri hivataltól nem kaptak értesítést a bodosi nő ügyében.

„A bodosi lakosú nőnek 2014 óta van állandó fogyatékossági fokú besorolást igazoló bizonyítványa. Azóta intézményünk semmilyen értesítést nem kapott Barót önkormányzatától arra vonatkozóan, hogy rossz bánásmódban részesülne, hogy bántalmaznák és elhanyagolnák a gondozói. A DGASPC-t 2023. április 4-én csak a baróti rendőrség értesítette” – áll a hivatal által küldött levélben.

A Libertatea hivatalos úton is magyarázatot kért a baróti önkormányzattól. A hivatal részéről elismerték, hogy 2020 óta nem látogatták meg a családot, részben a koronavírus-járványban hozott intézkedések miatt, másrészt pedig azért, mert az apa, a hivatalos gondozó minden évben a családorvos által aláírt és lepecsételt jelentésben igazolta, hogy megfelelőképpen gondozza a súlyos fogyatékkal élő nőt.

Innen kiderült, hogy az apát hivatalosan alkalmazták a nő személyes asszisztenseként, ezért nettó havi 2090 lejes fizetést, 202 lej értékű étkezési utalványt és évi 1450 lej üdülési utalványt kapott. A nőnek továbbá élelmiszersegélyt és higiéniai termékeket tartalmazó csomagokat is küldtek a Hátrányos Helyzetű Személyeket Segítő Operatív Programon (POAD) keresztül.

A nőt jelenleg pszichiátrián kezelik, a hatóságok pedig még mindig keresik a megoldást a gondozását és jövőjét illetően.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!