Az OECD meghívta Romániát, hogy csatlakozzon a vesztegetés elleni egyezményéhez

2023. április 18. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Románia kedden meghívást kapott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettől (OECD), hogy csatlakozzon a vesztegetés elleni munkacsoportjához, illetve a vesztegetés elleni egyezményéhez, adta hírül a kormány a honlapján. Az egyezmény a külföldi köztisztviselők nemzetközi üzleti ügyletek során történő megvesztegetése elleni küzdelemről szól.

„Az OECD főtitkára, Mathias Cormann Nicolae Ciucă miniszterelnöknek küldött levelében megfogalmazott meghívás elismeri a Románia, és különösen az igazságügyi minisztérium által a kezdeményezéshez való csatlakozás érdekében tett erőfeszítéseket, és Románia határozott elkötelezettségét jelenti a hatékony korrupcióellenes politikák kidolgozása és végrehajtása mellett” – írja a közlemény.


A vesztegetés elleni munkacsoport több mint három évtizede globális hajtóerőként segíti elő a külföldi köztisztviselők megvesztegetése elleni küzdelmet a nemzetközi üzleti műveletek során. A munkacsoportba való bekerüléssel Románia részt vehet a hatékony korrupcióellenes politikák és gyakorlatok kidolgozásában és végrehajtásában, többek között azáltal, hogy felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a megvesztegetés kockázataira és következményeire. Az OECD vesztegetés elleni egyezménye az egyik legfontosabb többoldalú korrupcióellenes eszköz.


„Románia csatlakozása a vesztegetés elleni egyezményhez javítani fogja a romániai vállalatok hírnevét, hozzájárulva ahhoz, hogy ezek a vállalatok bekerüljenek a globális ellátási láncokba, megkönnyítve ezzel a külföldi közbeszerzési szerződések elnyerését. A Romániába vetett nemzetközi bizalom erősödése új, felelős külföldi befektetők vonzását is eredményezi, mivel az egyezményhez való csatlakozás nemzetközileg nagyon erős jelzést küld arról, hogy Románia betartja a korrupcióellenes normákat és a legjobb gyakorlatokat. A kormány folyamatos ütemben folytatja az OECD-hez, a legerősebb globális gazdasági szervezethez való csatlakozás folyamatát, amely olyan országokat tömörít, ahonnan a közvetlen külföldi befektetések 90 százaléka származik” – idézte a közlemény Nicolae Ciucă miniszterelnököt.


Ez a meghívás elismeri Románia elmúlt években tett erőfeszítéseit a korrupció elleni küzdelem javítására, és ezen keresztül az igazságszolgáltatás megerősítésére. Ugyanakkor az OECD Tanácsának meghívása egyértelmű jelzése annak, hogy Románia képes támogatni a külföldi köztisztviselők megvesztegetése elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseket a nemzetközi gazdasági műveletek során, mutat rá a kormány közleménye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!