Új idők, régi arcok: Diana Șoșoacă oroszbarát diskurzussal tarol a közösségi médiában

2023. április 12. – 08:31

Új idők, régi arcok: Diana Șoșoacă oroszbarát diskurzussal tarol a közösségi médiában
Diana Șoșoacă is jelen van az AUR tüntetésén, amikor a kormány intézkedései és a magas energiaárak miatt vonultak utcára Bukarestben, 2022 októberében – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy átfogó közösségimédia-elemzés készült arról, hogy milyen technikák szerint alakult az oroszbarát narratíva az ukrán-orosz háború kitörése után Romániában. Azt már szociológiai felmérések támasztják alá, hogy az országban az Orbán-kormány kommunikációjának hatására a magyarok lettek az ország legoroszpártibb közössége. De érdekes megfigyelni azt is, hogy a többségi társadalomban hogyan ingázik a közhangulat Oroszország egyértelmű elítélésétől a nyugat-ellenes diskurzusokig. Az orosz propaganda sikerének titka: jól kell eltalálni a kommunikációs stratégiát. Az egy évvel ezelőtt hangoztatott „náci Ukrajna” és „biológiai laboratóriumok kialakítása” helyett mára sokkal árnyaltabb módszerekkel jut célba Moszkva üzenete. Nem hiába került elő éppen most Diana Șoșoacă törvénytervezete sem, amely Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítését célozná.

Az oroszbarát narratíva a háború kitörése után egy évvel sokkal kifinomultabb üzeneteket hoz magával 2023-ban – derült ki a Global Focus agytröszt (think tank) által közölt elemzésből, amelyet többek között a Szabad Európa Rádió is szemlézett. Talán még olvasóink is emlékeznek azokra a közösségimédia-csatornákon terjedő elméletekre, amelyek szerint például „a második világháború idején egész Európa támogatta a náci Németország Szovjetunió elleni invázióját, éppen úgy, ahogy Európa most a náci Ukrajnát támogatja. Oroszország Ukrajnában a Nagy Honvédő Háborút folytatja, hogy megszabaduljon a náci uralomtól”. Ehhez képest 2023-ban a Moszkvával minden feltételezés szerint kapcsolatban álló politikusok és politikai szervezetek inkább a román belpolitikai egyensúly megbontására törekednek, és olyan diskurzusokat erőltetnek, amelyek megosztják a társadalmat, kérdőre vonják a döntéshozókat, eközben pedig, ha nem is pozitív módon, de semlegesen viszonyulnak Oroszországhoz – összegezte a felmérés lényegi tartalmát Andrei Tiut, a Global Focus programigazgatója.

„Oroszország feltételezett stratégiai célja, hogy valamilyen módon gyengítse a nyugatbarát attitűdöt Romániában. Itt azért finomítottak az üzeneteken, mert a közvélemény általában nem tűri a direkt oroszbarát propagandát” – mondja Tiut.

Ennek egyik nagyon fontos mutatója, hogy Oroszország romániai nagykövetének rendezvényein gyakorta vendégeskedő Diana Șoșoacă független szenátor (a szélsőjobboldali AUR színeiben jutott be a parlamentbe) különböző platformjain drámai visszaesést mértek 2022 elején, a háború kitörésekor.

A jelentés szerint egy adott ponton annyira visszaesett az aktivitás az AUR vezető politikusainak közösségi oldalain is, hogy a legnagyobb elérést a Zeus TV produkálta, még George Simiont is lepipálva (egy olyan platform, amely előszeretettel szerepelteti Șoșoacát és általában a szélsőjobboldali nézeteket valló személyiségeket) – persze mindehhez az algoritmusok takarítása is hozzájárult. A jelentés szerint ekkor történt egy jelentősebb váltás: a direkt oroszbarát álláspontok helyett nagyobb teret kaptak az Ukrajnát kritizáló diskurzusok, amelyek Oroszországgal szemben semlegesek maradtak.

„Az AUR próbálta elkerülni, hogy bármi jelét adja Oroszországgal való viszonyának. De hogy mégse kerülje ki teljesen, úgy tematizálták a háborút, hogy sosem tették egyértelművé, kit tekintenek az agresszornak” – magyarázza Tiut.

Az újabb fordulatot a krími híd felrobbantása (2022 októbere) és az azt követő intenzív orosz bombázások jelentették, mivel ukrán civileket is érintettek. Az oroszbarát narratíva ismét taktikát váltott, és ezek a személyek arról kezdtek beszélni, nincs értelme szembeszállni az orosz hatalommal olyan feltételek mellett, hogy Románia csak egy kis kelet-európai ország, amelyet a Nyugat magára hagy, ha baj van.

A Global Focus ezután a schengeni csatlakozás témáját veszi elő, mint szemléltető eszközt, hogy az oroszbarát narratívát osztó közösségi felületek hogyan használják a román belpolitikai ügyeket – főleg az ilyen kudarcokat – arra, hogy megosszák a közvéleményt. A Facebookon a Schengen kulcsszóra a legtöbb elérést George Simion felületén mérték, de a toplista következő helyeit az AUR és Șoșoaca holdudvarába tartozó felületek foglalják el: Cristian Terheș (az AUR-ral szimpatizáló EP-képviselő) és a Zeus TV-hez hasonló Luis Lazarus TV. Ezek a platformok messze leelőzik a közösségi média felületein az olyan nagy hírcsatornákat, mint a Digi24 vagy az Antena3.

Az oroszbarát hangulat végül a 2022 decemberében vesz egy erőteljesen felfelé kanyarodó ívet, amikor az ukrán kisebbségi törvény meglehetős diplomáciai feszültséget generált Románia és Ukrajna között.

És akkor máris itt vagyunk 2023 első negyedévében, amikor az egykori Román Királyság ma Ukrajnához tartozó területeinek törvény általi annektálását követeli Diana Șoșoacă egy álta benyújtott törvénytervezetben. Mindezt éppen akkor, amikor a Moldovai Köztársaságból a Kreml által támogatott puccskísérletről szóló hírek érkeznek. Ezeknek a célja, hogy az Európai Unió mellett kitartó kormányzást egy oroszbarát vezetés vegye át.

Diana Șoșoacă a szenátus és a képviselőház közös ülésén, Románia európai uniós csatlakozásának 15. évfordulóján, 2022. február 2-án – Fotó: George Calin / Inquam Photos
Diana Șoșoacă a szenátus és a képviselőház közös ülésén, Románia európai uniós csatlakozásának 15. évfordulóján, 2022. február 2-án – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Diana Șoșoacă visszatért

A felmérés szerint 2021 decemberben Diana Șoșoacă hivatalos Facebook-oldala körülbelül 4 millió reakciót ért el, a videóit több mint 22 millióan nézték meg. Az ő csatornája a szélsőséges politikai személyiségek közül a harmadik legnagyobbnak számított. Ezek a számok a háború beálltával drasztikusan lecsökkentek: 2022 márciusában alig 200 ezer reakciót és 600 ezer megtekintést ért el az algoritmusok átkalibrálásának köszönhetően. A Global Focus elemzői szerint azonban nem lehet csak a közösségimédia-tartalmat generáló algoritmusokat okolni azért, mert tavaly októberben az oldalán mindössze 7 ezres reakciót ért el.

Ebben az időszakban Diana Şoșoacă sokat dolgozott azon, hogy diverzifikálja a közösségi médiás jelenlétét, és valamilyen módon ott tartsa magát a köztudatban. Számtalan televíziós adásba került be és próbálta kompenzálni a kiesést a Realitatea TV, Nașul TV, Zeus TV, Kanal D, Alba Karolina TV, TV6.MD, Etno TV vagy Cetățeanul.net műsoraiban jelent meg. A Global Focus szerint némileg sikerrel járt: 2023 februárjában ismét 200 000 reakciót és 700 000 videómegtekintést ért el – ami azért még messze van a háború előtt elért jelenléttől.

Az immár független szenátor gyakran hangoztatta, hogy cenzúrázza a Facebook, és elismerte, üzeneteinek számos más alternatív csatornát talált. Ő maga arról számolt be, nem csökkent a követőinek a száma, csak most sokkal megosztottabbak a felületei, ami a megtekintést illeti: elmondása szerint a TikTokon körülbelül 800 milliós megtekintése van, de a Twittereren, a Rumble, és a Telegram felületeken is jelen van.

A Global Focus jelentése figyelmeztet: a közösségi média hatása sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk, és téves az a percepció, hogy csak a televízió alakítja a közvéleményt. Az orosz propaganda terjesztése szempontjából épp ezek a platformok kapják a kulcsszerepet.

A kutatás során megfigyelték, hogy Romániában a Facebookon próbálják elérni és magukhoz vonzani a mérsékelt nézeteket valló, de a vitatott politikai témákban annyira nem jártas embereket, és onnan megpróbálják átcsatornázni például a Telegramra, ahol már egyértelműen többségben van a radikalizált közösség, a demonstrációkat és a különböző akciókat is többnyire ezen a felületen szervezik meg. A TikToknak abban van szerepe, hogy a fiatal generáció tagjait is bevonzzák – áll a jelentésben.

„Hamis biztonságérzetet kelthet bennünk, mert megszoktuk azt, hogy a televízióban történnek a fontos dolgok” – hangsúlyozza Tiut, aki szerint a közösségi oldalak által gyakorolt ​​hatás sokkal nagyobb, mint a hagyományos médiafelületeken.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!