Románia egyik legnagyobb hajógyárának igazgatótanácsába egy masszázsszalon volt alkalmazottját nevezték ki

2023. április 3. – 19:30

Románia egyik legnagyobb hajógyárának igazgatótanácsába egy masszázsszalon volt alkalmazottját nevezték ki
Munka a mangaliai dokkon – Fotó: a Május 2 Hajógyár Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Marinela Voivozeanu, a Szociáldemokrata Párt Călărași megyei női szervezetének a vezetője az őt megkereső újságíróknak elmondta, nem ért a szakmához, ő egy bukaresti állásra pályázott, lehetőleg az oktatás vagy kultúra területén (bár nem tudni, hogy ahhoz milyen képesítése volna), de a párt a mangaliai hajógyár igazgatótanácsába küldte őt. Mindeközben az 51 százalékban állami tulajdonban lévő vállalat a több ezer alkalmazottal csak tengődik: elenyésző, alig 600 ezer eurós évi bevétele van.

Marinela Voivozeanu, a szociáldemokraták Călărași megyei női szervezetének vezetőjének neve a vasárnap esti hírekben vált országosan ismertté, miután kiderült, hogy pártja felkarolta, és nem is akárhogyan: a Replica Online című konstancai kiadvány szerint a mangaliai Május 2. Hajógyár igazgatótanácsába kapott kinevezést.

A gazdasági minisztérium már hozzá is járult ahhoz, hogy Marinela Voivozeanut nevezzék ki, sőt április 4-én már meg is kezdi munkáját, mivel a korábbi ügyvezető, Lăcrămioara Daniela Nicoară megbízatása lejár.

Az idézett forrás szerint a hajógyár részvényeseinek március utolsó napjaiban tartott közgyűlése egyhangúlag szavazott Florin Spătaru gazdasági miniszter javaslatára.

A minisztérium honlapján megtekinthető dokumentumok szerint a gazdasági miniszter 2023. március 2-án egy dokumentumot küldött a mangaliai hajógyárnak amelyben három javaslatot tett a vezetői pozíció betöltésére. A három javaslat közül Voivozeanura szavaztak a vezető tanács tagjai.

Marinela Voivozeanu korábban egy masszázsszalon recepciósaként dolgozott, majd 2022 decemberében a Călărași Megyei Könyvtár élére nevezték ki. A fulmináns felfutású pálya természetesen a politikai támogatásnak köszönhető, és Voivozeaznu a Szociáldemokrata Párt Călărași megyei női szervezetének a vezetőjeként sorban állt egy jó kis állásért, természetesen egy vezetői beosztás kellett neki, és természetesen, egy közintézményben. Elmondása szerint a neve egy olyan káderlistán szerepelt, amelyről maga a pártelnök, Marcel Ciolacu válogatta az embereket a különböző pozíciók betöltéséhez.

Ez akkor derült ki, amikor a Libertatea megkereste Voivozeanut, és megkérdezte tőle, hogy ért-e a hajógyári munkálatokhoz, átlátja-e hogyan működik az ország egyik legnagyobb hajóépítő és javító vállalata. A frissen kinevezett igazgató bevallotta, fogalma sincs róla. Ártatlanul beszámolt arról is, hogy ő valójában Bukarestben szeretett volna álláshoz jutni „az oktatás vagy a kultúra területén, ahol dolgoztam”, ehelyett a párttól a mangaliai hajógyár igazgatótanácsi posztját kapta meg.

Marinela Voivozeanu azt mondja, fogalma sem volt arról, hogy milyen „előléptetést” kap. Az „előléptetés” a helyi vezető által használt kifejezés. Bevallása szerint nem is pályázott semmi konkrétumra.

Marinela Voivozeanu, a hajógyár igazgatótanácsába frissen kinevezett szociáldemokrata politikus – Fotó: M.V. Facebook oldala
Marinela Voivozeanu, a hajógyár igazgatótanácsába frissen kinevezett szociáldemokrata politikus – Fotó: M.V. Facebook oldala

„Én nem tudtam semmit! Nem akartam a hajógyárba menni. Távol álljon tőlem!” – mondta Marinela Voivozeanu a Libertateanak adott interjújában, ugyanakkor lefegyverző őszinteséggel tárta fel, hogy hogyan működnek azok a politikai kinevezések, amelyek teljesen behálózzák nemcsak a közszférát, hanem az állami vállalatokat is:

„Nem csak a mi megyénkben történik ez, hanem az ország összes megyei szervezetében ez a szokás. Összegyűjtjük a pályázóknak az önéletrajzait, és beküldjük a központi vezetőségnek, hogy az embereket előléptessék... igazgatótanácsokba vagy ahol lehet... minisztériumba, államtitkárságra, hogy mi is hozzájárulhassunk munkánkkal, amihez kell” – magyarázta a frissen kinevezett hajógyári vezető a dolgok állását a riporternek.

Mit tudunk a hajógyárról?

A mangaliai Május 2 Hajógyárat a bukaresti tőzsdén jegyzik, és a hivatalos adatok szerint évi 3 millió lejes, azaz 600 ezer eurónak megfelelő bevétele van, ami nagyon alacsony ahhoz az iparághoz képest, amelyben működik. A korábban privatizált vállalatot a román állam 2018-ban vonta ismét ellenőrzése alá, miután Bukarest megállapodott a felekkel, hogy 51 százalékra növeli részesedését a vállalatban.

A dél-koreai Daewoo 1997-ben vásárolta meg a cég 51 százalékát, majd 2017-ben eladta részesedését a holland Damen Shypyards Groupnak, amely 26 millió dollárért kínált a részvényekért. A román versenytanács ugyan jóváhagyta a tranzakciót, de januárban a román kormány jelezte, élni kíván elővásárlási jogával, így a dél-korai és a holland vállalat közötti tranzakciót nem véglegesítették.

A holland vállalat ingyen adott át 2 százalék részvényt a román államnak, így annak 51 százalékos részvénypakettje lett, a hollandok pedig 49 százalékkal maradtak tulajdonosok.

Annak idején nagy sikerként kommunikálta a gazdasági minisztérium, hogy az állam egy privatizált stratégiai ipari létesítmény fölött ismét átveszi az ellenőrzést. Ezt azzal indokolták, hogy többségi tulajdonosként hatékonyan védeni tudják a román állam érdekeit és a magasan képesített munkaerőt, amely a hajógyárban dolgozik.

A Fekete-tenger partján levő üzem alkalmazottai ezt megelőzően Bukarestben tüntettek az újraállamosításért. Ők amiatt voltak elégedetlenek, hogy a vállalat anyagi helyzete cseppet sem volt rózsás, hiszen a 2700 dolgozót foglalkoztató gyár 2009 óta 600 millió euró adósságot halmozott fel.

Az újraállamosítás nem hozta meg a várt felvirágzását a vállalatnak, nemrég Elena Stancu és Cosmin Bumbuț újságírók, akik évek óta a külföldön élő és dolgozó románokról írnak, a Libertatea című lapban közöltek egy cikket arról, hogy miért dolgozik több száz román szakember a dániai hajógyárakban: a mérnököktől a hegesztőkig az északi-tengeri kikötővárosokban telepedtek le. A romániai vendégmunkások egyik okként az ország hajógyárainak siralmas állapotát említik, ahova a vezetőséget politikailag nevezik ki.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!