Több mint 2 milliárd euróval kevesebbet kap Románia az EU helyreállítási alapjából

2023. április 1. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az előrejelzettnél jóval magasabb 2021-es gazdasági növekedés miatt Románia 2,1 milliárd euróval kevesebb vissza nem térítendő támogatásra jogosult az Európai Unió helyreállítási alapjából, mint azt korábban tervezték – számolt be az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium közleménye nyomán az Agerpres.

Közleményében a tárca cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a forrásvesztést oka, hogy Románia nem teljesítette a vállalt reformokat vagy nem hajtott végre bizonyos beruházásokat. A minisztérium azt állítja, egy olyan döntésről van szó, amely minden államra vonatkozik. Ugyanis most a tényleges gazdasági növekedést tekintetbe véve állapították meg a folyósítandó összeget, szemben a becsült növekedéssel, amely alapján a költségvetési előirányzatot meghatározták.


A közlemény emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság tavaly 21 tagállam esetében csökkentette az EU helyreállítási alapjából lehívható vissza nem térítendő támogatások összegét, Belgium például az eredetileg tervezettnél 23,4 százakkal kevesebb forrásra jogosult. Románia esetében 14,87 százalékkal, 2,1 milliárd euróval csökkent a támogatások összege, így végül az eredetileg tervezett 14,2 milliárd euró helyett 12,1 milliárd eurót hívhat le.

A tárca szerint a csökkentések nem érintik a fontos projekteket, és nem kapcsolódnak a célok és mérföldkövek eléréséhez. A fejlesztési minisztérium közölte azt is, hogy jelenleg folyamatban van az országos helyreállítási tervnek (PNRR) a csökkentett összegű támogatásokhoz igazítása.

G4Media: 700 millió eurót veszít Románia, amiatt mert bizonyos mérföldköveket nem teljesített

A sajtóhírek, amelyekre az európai beruházások minisztériuma reagálni kívánt arról szóltak, hogy Románia 2,8 milliárd eurót veszít a helyreállítási tervből. A lapok megírták, hogy 2,1 milliárd eurótól azért esik el az ország, mert 2021-ben a vártnál nagyobb gazdasági növekedés volt.

Azonban a G4Media szerint ehhez a 2,1 milliárdhoz hozzáadódik további 700 millió euró, miután a 2. számú kifizetési kérelemben szereplő mérföldkövek teljesítése késett. A portál úgy tudja, kormány arról döntött, hogy ezeket a forrásokat az energiaszektortól, az oktatástól, az egészségügytől, a digitalizációtól és a vállalkozásoktól vonja meg.

A G4Media felsorolja a nem teljesített mérföldköveket is:

  • 114. mérföldkő – Dekarbonizációs törvény – Felelős: az Energiaügyi Minisztérium
  • 430. mérföldkő – A közérdekű bejelentők védelméről szóló törvény – Felelős: Igazságügyi Minisztérium.
  • 129. mérföldkő – Legalább 100 MW-os kapacitású elektrolízer berendezések építésére vonatkozó szerződések aláírása – Felelős: Energiaügyi Minisztérium.
  • 133. mérföldkő – Nagy hatékonyságú gáztüzelésű távfűtési projektekre vonatkozó szerződések aláírása – Felelős Energiaügyi Minisztérium
  • 97. mérföldkő – Felhívás lakóépületek felújítására és energiahatékonyságuk javítására – Felelős: Fejlesztési Minisztérium.
  • 213. mérföldkő – A nyugdíjak 2-es pillérének fenntarthatóságát biztosító szabályozási keret módosításainak hatályba lépése – Felelős: a Munkaügyi Minisztérium

Az országos helyreállítási tervnek a csökkentett összegű támogatásokhoz való igazításával kapcsolatban a G4Media értesülései szerint a következő fejlesztések esetében eszközölnek forrásmegvonásokat:

C12 – Egészségügy – 400 millió EUR

R1. Kapacitásfejlesztés az egészségügyi közpénzek kezeléséhez – 70,18 millió EUR

R2. Az egészségügyi infrastruktúrába történő beruházási kapacitás fejlesztése – 30,05 millió EUR.

R3. Kapacitásfejlesztés az egészségügyi szolgáltatások irányítása és az egészségügyi humánerőforrás-gazdálkodás terén – 80,28 millió EUR.

I1. A kórházi ellátást megelőző egészségügyi infrastruktúra fejlesztése – 314,87 millió EUR

C7 – I3. Az e-egészségügy és a telemedicina rendszerének fejlesztése – 400 millió EUR.

C15 – Oktatás – 385 millió EUR

I5. Képzések a romániai integrált oktatási információs rendszer (SIIIR) és a korai figyelmeztető mechanizmus (EWS) informatikai eszköz felhasználói számára, valamint rendszerszintű beavatkozások a korai iskolaelhagyás csökkentése érdekében – 43 millió EUR.

I6. 10 regionális konzorcium kialakítása, valamint 10 integrált szakképző campus fejlesztése és felszerelése – 338 millió EUR.

C9 – A magánszektor, a kutatás, a fejlesztés és az innováció támogatása – 6,2 millió EUR

I1. Digitális platformok a jogszabályok átláthatósága, a bürokráciacsökkentés és az eljárások egyszerűsítése érdekében a vállalkozások számára. – 14 millió EUR

R1. A jogalkotás átláthatósága, a bürokráciacsökkentés és az eljárások egyszerűsítése a vállalkozások számára – 0,2 millió EUR.

C6 – Energia

I2. Megújuló gázelosztási infrastruktúra és zöld energiaforrások fejlesztése – 515 millió EUR.

C7 – I9 A civilszervezetek hálózatának digitalizálása – 10,3 millió EUR

C14 – I3. Partnerségi struktúrák létrehozása a helyi közigazgatás és a civil társadalom között – 20 millió EUR

C9 – I4. Határokon átnyúló és multinacionális projektek – Alacsony energiafelhasználású processzorok és félvezető chipek – 500 millió EUR

C7 – I8. Elektronikus személyi igazolvány és minősített digitális aláírás – 200 millió EUR.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!