Iohannis: Nincs konkrét időpont, hogy mikor csatlakozhat Románia a schengeni térséghez

2023. március 27. – 18:15

Iohannis: Nincs konkrét időpont, hogy mikor csatlakozhat Románia a schengeni térséghez
Charles Michel és Klaus Iohannis Bukarestben – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarestbe látogatott hétfőn Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, akit Klaus Iohannis államfő fogadott a Cotroceni-palotában. A négyszemközti és a hivatalos tárgyalásaik után közös sajtótájékoztatót is tartottak.

Klaus Iohannis itt elmondta: egyelőre nincs leszögezve, hogy Románia melyik hónapban csatlakozhat a schengeni övezethez, mert a tárgyalások rendkívül bonyolultak, Ausztria még mindig ellenzi Románia és Bulgária belépését. Ezt azzal kapcsolatban emelte ki, hogy a múlt héten Bulgária elnöke, Rumen Radev 2023 októberére tűzte ki a schengeni csatlakozás időpontját.

Az államfő szerint Ausztria vétója nem Romániáról szól, hanem a migrációs kérdésről és a schengeni határok kezeléséről. Sok ország ugyanis de facto lezárta a schengeni határt, ami nagyon bonyolulttá teszi a tárgyalási folyamatokat, hiszen „Romániának nem kell bizonyítania semmit, mindenki megértette, hogy készen állunk, de van egy helyzet, amelyet a világ- és európai szintű bevándorlás generált, és itt mi is be kell avatkozzunk, amennyire lehet” – nyilatkozta Iohannis.

Az államfő szerint Románia tudja kezelni a migrációs folyamatokat, éppen ezért egy kísérleti projektet is indítottak a román-szerb határon, hogy „megmutassuk, hogyan lehet ezt a folyamatot hatékonyan kezelni”. Iohannis hangsúlyozta: Charles Michel romániai látogatása során ellátogat a határrendészet koordinációs központjába, hogy megnézze, milyen műszaki feltételekkel folytathatja Románia a tárgyalásokat.

Charles Michel a közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Románia számíthat az Európai Unió és az Európai Tanács támogatására a schengeni csatlakozásának ügyében.

Az Európai Tanács elnöke ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy Románia csatlakozása biztonságosabbá tenné az Európai Uniót. Kifejtette, számára egyértelmű, hogy Románia az összes csatlakozási feltételt teljesítette, és jómaga mindent meg fog tenni, hogy mielőbb megszülessen a Románia számára kedvező döntés. „Ez közös célkitűzésünk 2023-ban” – jelentette ki.

Hozzátette, átérzi a román állampolgárok csalódottságát, és azt üzeni nekik, hogy Románia mielőbbi csatlakozása európai szintű támogatottságot élvez.

Ahogy arról a Transtelexen is beszámoltunk, tavaly decemberben Ausztria és Hollandia Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen volt. Az osztrák elöljárók eddigi nyilatkozataikban arról beszéltek, hogy rengeteg olyan bevándorló érkezik Ausztriába és kér menekültstátust, akik Románián keresztül léptek be az Európai Unióba, ezért vétózták meg Románia schengeni térségbe való belépését.

„Egyetlen tagállam úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja ezeket a realitásokat (hogy Románia rég teljesítette a feltételeket – szerk. megjegyzés), és megakadályozza az egyöntetű európai döntést, ami érthetetlen az egész Európai Unió számára. Ausztria sajnálatos és megalapozatlan magatartása (...) azzal a kockázattal jár, hogy aláássa az európai egységet és kohéziót, amelyre olyan nagy szükségünk van, különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben” – nyilatkozta akkor Iohannis.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!