Elítélte az EJEB Romániát, amiért nem védte meg a temesvári állomás takarítónőjét a főnöke szexuális zaklatásától

2023. március 20. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mert nem védte meg egy romániai nő magánélethez való jogát. A C. kontra Románia ügyben 2022. augusztus 30-án hozott ítélet pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben, írja a VeDem Just jogi portál.

A felperes 2017-ben egy takarítócég alkalmazásában állt, és a temesvári Keleti Pályaudvarra volt beosztva. Azt állítja, hogy az állomásfőnök két éven keresztül szexuálisan zaklatta őt: intim kapcsolat létesítésére próbálta rávenni, és megpróbálta levetkőztetni. Visszautasította, ezért a férfi zaklatni kezdte, és azzal vádolta, hogy nem végzi rendesen a munkáját. A nő tájékoztatta erről a feletteseit, majd panaszt tett az ügyészségen is, végül felmondott.

Az ügyészségen a meghallgatott tanúk azt állították, hogy személyesen nem látták a panaszolt cselekményeket, de azt észrevették C. viselkedésén, hogy fél. Volt, aki szerint gyakran panaszkodott arra, hogy a főnöke szexuálisan zaklatja, sőt még felvételeket is lejátszott a férfi által tett ajánlatokról. Az állomásfőnök azt vallotta, hogy csak egyszer létesített intim kapcsolatot a nővel, aki ezt követően nem mutatott érdeklődést irányába. Azt állította, C. volt az, aki provokálta őt, és „szexi” öltözékben járt be az irodájába, illetve hogy a nő beleegyezésével fogdosta a melleit, több alkalommal is. A bemutatott felvételek egyikén hallható, ahogy az állomásfőnök arra kéri C.-t, hogy engedje meg, hogy megfogdossa, amit a nő visszautasít; egy másik felvételen pedig azt mondja neki, hogy „valami szépet” akar csinálni vele, azonban nem részletezte, hogy pontosan mire gondol.

A romániai jogi fórumok elutasították a benyújtott feljelentéseket. Volt olyan eset, amikor arra hivatkoztak, hogy az elkövető nem szándékosan követett el bűncselekményt, illetve érveltek azzal is, hogy a felperes nem érezte magát kényelmetlen helyzetben a feltételezett elkövetővel folytatott beszélgetések miatt, ami egyébként a romániai törvény által előírt feltétele a zaklatási eseteknek.

Az EJEB azonban másképp látta az ügyet, és elítélte Romániát az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik, a magánélet védelméről szóló cikkelye alapján, amely a testi és lelki épségre, illetve a szexuális életre egyaránt kiterjed. Az államnak kötelessége megvédeni ezeket az értékeket, a munkahelyeken is, fejti ki az EJEB. Az indoklásban szerepel, hogy C. tájékoztatta a feletteseit, akik viszont nem folytattak belső vizsgálatot, annak ellenére, hogy a vasúttársaság állami tulajdonú vállalat.

Másrészt a romániai ügyészek és a bíró indoklása nem teljes körű, nem foglalkoznak az áldozatnak a tanúk által leírt lelkiállapotával, a közte és az elkövető közötti hatalmi viszonnyal, illetve az áldozatot nem vetették alá pszichológiai vizsgálatnak. Ezen túlmenően elfogadhatatlannak tartják azt, hogy az ügyészi végzés lényegében megismétli a feltételezett elkövető „durva vallomását”, amely utalásokat tartalmaz C. magánéletére vonatkozóan, beleértve korábbi, más férfiakkal folytatott kapcsolatait is.

Az EJEB pénzbeli kártérítésre is kötelezi Romániát, 7500 eurót kell fizetnie a felperesnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!