Március 15-re időzítették volna egy Orbánról szóló román könyv bemutatóját, de visszamondta a csíkszeredai könyvtár

2023. március 15. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az utolsó pillanatban lemondták egy Orbán Viktorról szóló román nyelvű könyv bemutatóját Csíkszeredában, amelyet a szervező „Mária királynő” Hősök Kultusza Országos Egyesület március 15-ére, a magyar nemzeti ünnepre időzített a Kájoni János Megyei Könyvtárba, írta meg a Magyar Hang.

A könyv címe: Fekete hattyú a Balatonon (Lebăda neagră de pe Balaton), alcíme: Orbán Viktor és egy felvállalt rögeszme, a címlapján pedig egy Orbán Viktor fotó szerepel. A könyvbemutatót a „Mária királynő” Hősök Kultusza Országos Egyesület (Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”) Hargita megyei fiókja szervezte.

Frissítés 2023. 03. 23.: A hírünkben korábban azt írtuk, hogy a szervező „az egyik olyan román nacionalista szervezet” lenne, „amely szerepet játszott az úzvölgyi katonatemető körüli konfliktus kirobbantásában”. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében a „Mária királynő” Hősök Kultusza Országos Egyesület Hargita megyei fiókja cáfolni kívánta ezt a megállapítást, kijelentve, hogy ez teljesen valótlan állítás és megtéveszti az olvasókat. Hangsúlyozzák továbbá, hogy semmilyen formában nem voltak érintettek az úzvölgyi temetőben 2019-ben vagy később lezajlott eseményekben. A szervezet felhívta a figyelmünket arra a februári közleményére is, amelyben az úzvölgyi konfliktusban érintett feleket nyugalomra, észszerűségre és bölcsességre szólították fel.

Mi tesszük hozzá, hogy a „Mária királynő” Hősök Kultusza Országos Egyesület ugyanakkor 2019 májusában közleményt fogalmazott meg az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban, amelyben azt írták, megdöbbenéssel és felháborodással értesültek az első világháborúban elesett 52 román hős sírjának meggyalázásáról. Mint ismert, a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata 2019 tavaszán román parcellát alakított ki a katonatemetőben – a Bákó Megyei Táblabíróság jogerős döntése szerint törvénytelenül –, az itt felállított kereszteket pedig nem sokkal később névtelen civil aktivisták szemeteszsákokkal takarták le, erre reagált az említett közlemény. 2019. június 6-án aztán több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella felszentelésén.

A Magyar Hang információi szerint a könyvtárat fenntartó megyei önkormányzat RMDSZ-es vezetése megijedhetett, hogy a könyv sértő lehet a magyar miniszterelnökre nézve, ezért lefújták az Informația Harghitei napilapban korábban már meghirdetett könyvbemutatót, vagyis visszamondták a helyszínfoglalást.

A Cotidianul napilap kedd délután szintén arról írt, hogy problémák adódtak az Orbán Viktorról írt könyv csíkszeredai bemutatójával. A lap szerint a könyvtár vezetősége szóban pozitív választ adott a szervezőknek, akik egy héttel korábban írásban kérték a termet, de hétfő este az igazgató közölte velük, hogy Hargita Megye Tanácsának vezetősége politikai rendezvénynek tartja a bemutatót, így nem tarthatják meg ott. Azt is kérte továbbá, hogy a Kájoni János Megyei Könyvtár logóját távolítsák el a bemutató plakátjáról.

A kötet szerkesztője Romeo Couți, a Román Televízió (TVR) kolozsvári stúdiója jelenlegi munkatársa, aki 17 évig volt az intézmény igazgatója, mielőtt 2020-ban leváltották, és akinek egyik műsoráért egyébként az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 2022 tavaszán megbírságolta a közszolgálati adót, mert úgy ítélte meg, hogy a meghívott megalapozatlan információkat mondott Ukrajnával kapcsolatban.

A kiadó honlapján a következő olvasható a kötetről a szerkesztő tollából: „Ez a könyv a bonyolult nemzetközi helyzet, valamint a Románia és Magyarország közötti feszült politikai és diplomáciai kapcsolatok kontextusában íródott. A kötet interjúk sorát tartalmazza a magyar ügyek tekintélyes szakértőivel, olyan releváns területekről, mint a külpolitika, hírszerzés, diplomácia, média. (...) A Fekete hattyú a Balatonon egy olyan témát tár elénk, amelyet a bukaresti hatalom egyre nehezebben kezel, és veszélyes módon gyakran csak a pillanatnyi érdekek és politikai szövetségek felől közelít meg: Erdélyt.” A kiadó honlapján olvasható pár oldal is a könyvből, Couți bevezetőjéből pedig arra lehet következtetni, hogy az az egyik fő üzenet, hogy Orbánnak revizionista törekvései lennének.

A Zi de Zi hírportálon megjelent recenzió szerint a kötetben a rasszizmus, az agresszív nacionalizmus és a revizionizmus is felmerül Orbán Viktorral kapcsolatban. A könyvben a magyar miniszterelnök több mint 30 éves politikai pályafutását többek között a következők elemzik: Tudor Păcuraru, a román titkosszolgálat (SRI) tisztje, Dan Dungaciu szociológus, Alexandru Ghișa történész, aki korábban Románia budapesti nagykövetségén dolgozott tanácsosként, Nando Mario Varga izraeli újságíró, Gabriel Moisa történész, Nicolae Negru moldovai újságíró, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld párti európai parlamenti képviselő, Marius Dragomir, Liviu Man és Cosmin Puriș kolozsvári újságírók és Tibori Szabó Zoltán újságíró, történész, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem holokausztkutató intézetének igazgatója.

A Magyar Hang kérdésére Tibori Szabó Zoltán elmondta, pár hónapja interjút kért tőle a könyv szerkesztője, akinek kevés kérdése volt Orbán Viktorról, inkább a román-magyar kapcsolatok érdekelték. Tibori néhány napja megkapta a kötetet, de még nem volt ideje elolvasni, csak annyit állapított meg, hogy a vele készült interjút korrektül közölték, illetve, hogy sok furcsa figura bukkant fel interjúalanyként a kötetben, aminek a koncepciójáról korábban csak annyit mondtak neki, hogy „egy gondolkodás arról, hogy merre kellene menni.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!